Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україну повернулася савка – рідкісний птах з блакитним дзьобом

Глобально вразливий вид птахів, савка, чисельністю 30 особин зареєстрували експерти Українського товариства охорони птахів на озері Ярилгач (Західний Крим) під час міжнародних синхронних обліків гусеподібних, що проходили на минулих вихідних на півдні України, в Болгарії та Румунії. Цей глобально вразливий птах, абориген Палеарктики й релікт давнього моря Тетіс, у другій половині ХХ ст. став надзвичайно рідкісним видом на території України. Повідомила Ольга Яремченко, директор природоохоронних проектів, Українське товариство охорони птахів.

«Реєстрація савки є надзвичайно важливою подією для України, оскільки це є свідченням того, що наші водно-болотні угіддя за своїм значенням повною мірою відповідають міжнародному рівню,» — каже Олег Дудкін, директор Українського товариства охорони птахів. «Окрім того приємно, що ця новина збіглася зі святкуванням Міжнародного дня водно-болотних угідь, який у світі відзначали 2 лютого,» — додає він.

За два дні обстежень прибережної зони Азово-чорноморського регіону від Дунаю до Керченського півострову, яка є ключовою територією зимівлі гусей в Україні, фахівців вели облік усіх видів водних і коловодних птахів, що наразі зимують на водно-болоних угіддях півдня України, а також фіксували негативні чинники, що загрожують пернатим і водоймам, які є їхньою домівкою. Окрім савки, орнітологи зареєстрували також такі червонокнижні види як казарка червоновола, баклан чубатий і лебідь малий.

Результати дводенних спостережень засвідчили, що водно-болотні угіддя півдня України в лютому зберегли своє надзвичайно високе значення, як середовище існування водоплавних і коловодних птахів. Тут продовжують свою зимівлю десятки тисяч гусей білолобих, різноманітних качок, лебедів, чапель, куликів, мартинів, а серед них і такі рідкісні види, як савка і казарка червоновола.

Поряд із цінними знахідками птахів, команди зафіксували й тривожні факти загроз на водно-болотних угіддях, де тримаються зимуючі водоплавні птахи. Зокрема, узбережжя озера Ярилгач, де наразі зимує савка, а разом з нею сотні інших качок, куликів і мартинів, незаконно забудовують. Будівельники засипають приозерні солонці, порушують берегову зону та забруднюють воду в озері. Також забудовники знищують надзвичайно цінні водно-болотні угіддя, порушуючи українське природоохоронне законодавство і міжнародні угоди. Фахівці переконані, якщо такі дії не будуть зупинені, існує висока імовірність втрати цього унікального водно-болотного угіддя, а разом із ним і рідкісних видів птахів, зокрема савки, яка тільки-но почала відновлювати свою чисельність у нас і з’являтися взимку на території України..

Довідка.

Савка — глобально вразливий вид качок у світі, занесена до Міжнародного червоного списку й має статус «У загрозливому стані», до Червоної книги України. Казарка червоновола — глобально вразливий вид гусей, занесена до Міжнародного червоного списку й має статус «У загрозливому стані», до Червоної книги України.

Українське товариство охорони птахів — національна громадська природоохоронна організація, заснована 1994 року як перша неурядова організація зі збереження птахів в Україні. Нині Товариство є партнером BirdLife International в Україні. Мета діяльності організації — охорона птахів, що гніздяться і мігрують через територію України, а також збереження територій, важливих для існування птахів, підвищення обізнаності громадськості з метою підтримки природоохоронної діяльності. Товариство — це членська організація, індивідуальне членство в якій відкрите для всіх бажаючих осіб, котрі поділяють мету та прагнення зберігати птахів і природу України. Членські лави Товариство об’єднують близько 1500 індивідуальних членів, існує 19 регіональних осередків і 30 дитячих членських груп.

Міжнародні синхронні обліки гусеподібних починаючи з 2003 року проходять щороку в осінньо-зимовий період в Україні, Болгарії та Румунії з метою збору даних про динаміку чисельності популяції казарки червоноволої, що зимує в Чорноморському регіоні. В Україні обліки організовує Українське товариство охорони птахів. Цього року з українського боку в обліках бере участь 5 груп професійних орнітологів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ