Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові назвали перших лауреатів премії ім. Ірини Калинець

Названо перших лауреатів премії імені відомої дисидентки та поетеси Ірини Калинець. Відзнаки, яка цього року присуджується вперше, удостоєно організаторку щонедільного кінолекторію Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Вікторію Садову у номінації «Виявлення та популяризація героїчних сторінок в історії України у музейній справі», повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

Засновник премії імені Ірини Калинець за активну участь у громадсько-політичному житті України — Міжнародний благодійний освітній фонд імені Ярослава Мудрого — назвав лауреатами премії імені Ірини Калинець за 2012 рік:

- у номінації «За громадянську позицію та мужність у відстоюванні українських ідеалів» Ірину Ключковську, яка на посаді директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» утверджує українські позиції у державотворчому процесі;

- у номінації «"Білі плями" історії України» — Сергія Козака за низку наукових, науково-публіцистичних та публіцистичних публікацій, у яких утверджується авторитет України та вивчаються «білі плями» історії України;

- у номінації «Виявлення та популяризація героїчних сторінок в історії України у музейній справі» Вікторію Садову, заступника директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» за організацію щонедільного кінолекторію у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та творення музейного простору як території живого спілкування різновікових та різнодосвідних аудиторій.

Урочиста церемонія нагородження відбудеться у Києві 21 лютого.

Одна з лауреаток цьогорічної премії Вікторія Садова розповідає: «За збігом обставин, а може, й за вищою закономірністю, інформація про присудження премії надійшла саме в ті дні, коли музей на відзначення Місяця українських жінок героїнь ушановував пам’ять Ірини Калинець. 3 лютого музейний кінолекторій зібрав велелюдну аудиторію на "Стусівські читання", присвячені Ірині Калинець, а 10 лютого — на фільм "Ірина Калинець" та презентацію її посмертного видання творів у 8 томах. Дві неділі поспіль у стінах, де 1972 року була ув’язнена ця полум’яна культурна і громадська діячка, звучали її поезії, листи, спогади, інтерв’ю... Таке враження, що мудрість її душі, як відкрита книга для допитливих, і далі наснажує, спонукає до дії».

Заступник директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова підкреслила: «Отримати таку премію почесно й відповідально. Це не випадково, що премія саме імені Ірини Калинець сприймається почеснішою удвічі, адже ми чимало чим завдячуємо нашій наставниці особисто. Це з її рішучої руки маємо і сам унікальний музей-меморіал, і не менш унікальну можливість перетворити його на модернуплатформу національної пам’яті, відкритий дискусійний майданчик та місце громадського порозуміння».

Нагадаємо: заснована 2012 року премія імені Ірини Калинець за активну участь у громадсько-політичному житті України присуджується за видатні здобутки та успіхи, які сприяють розвитку українського суспільства, за утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності, розвиток української освіти, культури та літератури й утверджують високий авторитет України у світі.

Від часу заснування щонедільного музейного кінолекторію на початку 2010 року цей проект знайомить відвідувачів музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» із творами історичної кінодокументалістики, передбачаючи зустрічі з їхніми авторами: режисерами, сценаристами та операторами, які радо передають музею дозвіл на популяризацію їхньої творчості в рамках проекту.

Завдяки кінолекторію музей-меморіал здобув також постійних партнерів із числа спеціалізованих реномованих міжнародних кінофестивалів: так, на базі музейного кінозалу відбуваються демонстрації програм Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays.UA та Міжнародного фестивалю незалежного кіно «КіноЛев», приуроченого до Дня незалежності України. Для молоді кінолекторій цікавий також і нестандартними демонстраціями фільмів: нічними сеансами та показами просто неба. Роботу кінолекторію було відзначено в номінації «Музейна подія 2010 року» програмою підтримки та розвитку музейної справи у співпраці з Польським інститутом у Києві.

Довідка:

Ірина Онуфріївна Стасів-Калинець (6.ХІІ.1940, м. Львів — 31.VІІ.2012, м. Львів) — поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, літературознавець, громадський діяч.

Під час другої хвилі брежнєвських репресій за виступи на оборону переслідуваних діячів культури 1970 року звільнена з педагогічної роботи. У липні 1970 року підписала протест 9 громадян Львова проти арешту Валентина Мороза. У грудні 1971 року підписала декларацію про створення Громадського комітету захисту Ніни Строкатої. 1972 року арештована за «антирадянську агітацію та пропаганду», засуджена до 6 років ув’язнення в політичних таборах Мордовії та 3 років заслання в Читинській області. Після відбуття терміну 1981 року повернулася до Львова.

Від 1987 року Ірина Калинець бере щонайактивнішу участь у пробудженні вільного культурного та громадського життя Львова: читання публічних лекцій про Василя Стуса, участь у створенні Клубу молодих учених і «Товариства Лева», участь у створенні й роботі групи «Євшан-зiлля», яка почала видавати однойменний незалежний культурологічний альманах. Брала активну участь у створенні Товариства української мови (ТУМ), «Меморіалу», Народного руху України. Учасник руху за відродження УГКЦ.

1990 року Ірину Калинець обирають депутатом Верховної Ради України. З травня 1990 року працює начальником Львівського обласного управління освіти. Ініціювала перебудову навчального процесу в напрямку українізації шкільної системи, зміну програм, створення низки нових навчальних закладів (ліцеїв, гімназій, зокрема ліцею «Героїв Крут»), профільної газети «Основа», Міжнародного центру освіти, науки й культури, відновила діяльність «Рідної школи». Від 1992 до 1994 року працювала у Верховній Раді головою підкомісії в комісії ВРУ з питань освіти.

Від 2002 до 2011 року працювала доцентом, згодом професором кафедри української літератури Львівського національного університету імені Івана Франка.

Автор поетичної книги «Шлюб із полином» (1995), роману «Вбивство тисячолітньої давності» (1997); наукових праць «Гуни — нащадки Ізраїля» (Львів, 1997); «Студії над "Словом о полку Ігоревім"» (Львів, 1999); «Загадки хрещення України-Руси» (Львів, 2000); «Епоха гунів та її передісторія: у світлі біблійних джерел» (Львів, 2007) та ін.

Героїня світу (США, Ротчестер, 1998). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ (2000) та ІІ (2006) ступенів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ