Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Через засекречення угоди з "Шелл" Сех звертається в Генпрокуратуру

Народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання "Свобода", голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех звертається до Генеральної прокуратури із заявою про злочин – через засекречення урядом угоди про розподіл продукції між Державою Україна та компанією "Шелл", повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Як стверджує народний депутат, відмова уряду надати їй текст угоди передбачає покарання за ст. 351 ч.2 Кримінального кодексу України "Невиконання службовою особою законних вимог комітетів Верховної Ради України чи тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України, створення штучних перешкод у їх роботі, надання недостовірної інформації".

Ірина Сех наголошує, що засекречення угоди про видобування сланцевого газу дуже нагадує ситуацію з Харківськими угодами, зміст яких довго приховували від громадськості. "Приховування тексту угоди з "Шелл" свідчить про закулісність домовленостей, які насправді мали би бути відкритими і публічними. Адже йдеться про надра, які за Конституцією належать народові України. Але від народу приховують правду про те, що збираються робити на нашій землі з нашим національним багатством. А якщо приховують, значить збираються розкрадати -зухвало і безсоромно", - зазначає народний депутат. 

Ірина Сехнаголошує, що уряд не має права відмовляти депутатові в наданні тексту угоди, так само, як не має права накладати гриф конфіденційності на цей документ. "Мій лист надійшов до Кабміну 4 лютого, а 11 лютого відбулося таємне засіданні уряду (про нього не було жодних повідомлень), на якому доповідав міністр Олег Проскуряков, і на якому згідно з протоколом №11–ДСК на текст угоди було накладено гриф конфіденційності. Зауважу, що в міністерстві погано володіють нормативною базою, оскільки від 1998 року гриф "конфіденційно" вилучено із застосування в документообігу. Але найважливіше, що в міністерстві діють всупереч Закону "Про статус народного депутата", який передбачає, що народні депутати мають право ознайомлюватися не тільки зі службовою чи конфіденційною інформацією, а й з будь-якою таємною інформацією, яка стосується депутатської діяльності. Уряд порушив низку інших законів України, зокрема "Про регламент Верховної Ради", "Про охорону навколишнього природного середовища", та Конституцію України".

Нагадаємо, що місяць тому Ірина Сех звернулася до прем’єр-міністра Миколи Азарова з проханням надати текст угоди про розподіл вуглеводнів між Україною, компанією "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс" та ТзОВ "Надра Юзівська". Це звернення Азаров переадресував у Мінекології, звідки надійшла відмова. Урядовці відмовилися надати текст угоди, аргументували відмову "конфіденційністю запитуваної інформації".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ