Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Раніше були героями, тепер – бомжами, – чорнобильці

«Після Чорнобильської аварії ми, ліквідатори, почували себе рятівниками, героями. Зараз ми нікому не потрібні, відчуваємо себе на рівні бомжів», – про це сьогодні, 19 квітня, заявив член ЛОО «Союз Чорнобиль України» Валентин Крамаровський.

Він додав, що з кожним роком ставлення влади до чорнобильців охолоджується.

«На нашу думку, влада перестала нас чути. Чиновники різного рангу приймають рішення, які часто суперечать і закону, і здоровому глузду, – наголосив голова ЛОО «Союз Чорнобиль України»Всеволод Смеречинський.

За словами чорнобильців, однією з вагомих проблем є безпідставне вилучення посвідчень: таких випадків в цілій Україні тисячі. Валентин Крамаровський розповів, що СБУ, казначейство, Пенсійний фонд проводили підпільну перевірку всіх справ чорнобильців-інвалідів. «Ніхто не знає, на підставі яких нормативних документів вони цю перевірку проводили. Внаслідок неї  люди, не фахівці, не спеціалісти, виносять рішення, що ця особа  20-25 років тому незаконно отримала чорнобильське посвідчення. Так само можна прийти й сказати, що в тебе незаконний паспорт, чому вони це не перевіряють?!», – додав він.

Валентин Крамаровський зауважив, що чорнобильців, які попали в список лже-ліквідаторів, про це навіть не інформують: «Їхні документи надсилають до Києва, а звідти вже приходить рішення про те, що ця особа не є чорнобильцем. Людину викликають в соцзабез, в неї відбирають посвідчення, а вона навіть не розуміє, що сталося».

Своєю чергою заступник директора Департаменту соціального захисту населення ЛОДА Оксана Яковець зазначила, що така перевірка й справді проводилася з грудня 2011 року по травень 2012 року. «Вона проводилася на виконання доручення прам’єр-міністра України. Ініціювала перевірку сама громадськість: ВГО «Союз Чорнобиль України» порушила це питання».

За її словами, в ході цієї перевірки виявилось, що 182 особові справи потребують додаткового розгляду. «Ці документи на вимогу Державної фінансової інспекції були скеровані на розгляд спірної комісії, яка працює при Міністерстві соціальної політики.  Відтак, у 98 справах статус чорнобильця підтвердили, відмова є лише в 7 справах, решта – на доопрацюванні», – пояснила Оксана Яковець.

Також вона заперечила те, що чорнобильці, статус яких знаходиться під сумнівом, про це не знають: «Ми їх викликаємо і кажемо про це».

Додамо, що загалом на Львівщині 9,5 тис. чорнобильців (враховуючи дітей), з них близько 7 тис. дорослі – ліквідатори, евакуйовані та переселені.

Фото: gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ