Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нова Угода про соцзабезпечення між Україною та Іспанією може бути підписана до кінця року

Іспанія – одна з основних країн, що приймає українських заробітчан. Лише за офіційними даними, їх у цій країні налічується понад 90 тис. Майже половина з них живе та працює на території автономних областей Каталонії, Валенсії та Балеарських островів. Нашими співвітчизниками тут опікується Генеральне Консульство України в Барселоні. Очільник цієї установи Олександр Хрипунов дав інтерв’ю журналісту Гал-інфо.

Серед широкого спектру обов’язків консула є навіть  забезпечення прибуття військовозобов'язаних громадян в Україну. Чи є змога виконати все, що потрібно, все, що хотілося б?

Крім надзвичайних ситуацій, українські громадяни звертаються до Генконсульства щодо всього спектору нотаріальних дій, щодо проблем із закордонними паспортами, консульського обліку, витребування документів з України, надання довідок, а також при радісних та, на жаль, трагічних подіях.

Ми також підтримуємо взаємодію з іспанськими правоохоронними та судовими органами під час відстоювання прав та законних інтересів наших співвітчизників.

Складовими ж нашої успішної роботи є належна мотивація, професійність колективу, наявність ресурсів для досягнення цілей. Генконсульство має всі ці складові, а відтак є всі підстави розраховувати на успішну роботу, виконання завдань, яке ставить перед установою МЗС.

Консульський округ, яким Ви опікуєтесь, охоплює 800-кілометрове узбережжя Середземного моря.Чи вдається надати якісні консульські послуги всім охочим?

На мою думку, наші співвітчизники мають бути задоволені рівнем обслуговування і якістю послуг. Звичайно, вдосконалення не знає меж, власне, за два останні роки, коли я очолив установу, ми вжили цілу низкусистемних заходів з удосконалення форм і методів роботи Генконсульства на усіх напрямах: від облаштування приміщення для відвідувачів спеціальними віконцями з переговорними пристроями до відновлення практики виїзних консульських обслуговувань у місцях віддаленого компактного проживання українських громадян.

І знаєте, нам приємно, що після відвідування установи українці залишають позитивні відгуки. Нас це надихає.

На цей час торік консули здійснили два виїзних обслуговування у містах Валенсії та Торрев’єсі, а цього року на разі жодного. У чому проблема?

За весь минулий рік було проведено 4 виїзних консульських обслуговування: по два у названих містах. На 2013 рік за графіком було заплановано 5 виїзних прийомів, однак загальне скорочення бюджетного фінансування установи змусило переглянути графік на перше півріччя поточного року.

Своєю чергою Генконсульство запропонувало асоціаціям отримання консульських послуг у визначені суботні дні. Одна асоціація скористалася такою можливістю.

Чи мають українські заробітчани якісь особливі права в Іспанії?

Українці, як будь-які іноземці, які законно проживають на території Іспанії, користуються, за певними виключеннями, тими самими правами, що і самі іспанці.

Крім того, між нашими країнами напрацьована солідна договірно-правова база, яка вже складається з 28 чинних договорів, з яких 9 – міждержавні.

Із жовтня 2010 року діє Угода між Україною та Королівством Іспанія про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія. Цей документ надає право громадянам України,які легально проживають на території Іспанії, звертатися до відділень дорожньої поліції в провінціях за місцем проживання для обміну українських посвідчень водія на іспанські.

Воднораз найважливіше значення для співвітчизників, які проживають в Іспанії, очевидно має підписана у 1996 році Угода про соціальне забезпечення громадян, а такожАдміністративний договір щодо механізму застосування Угоди. Ними передбачено, зокрема, здійснення виплат у рамках загальнообов’язкового державногосоціального страхування.

З урахуванням значних змін, яких зазнали законодавства обох країн, були погоджені і очікують на підписання нові тексти цих документів. А саме вдосконалено питання, пов’язані з розрахунками сум пенсійних виплат та різних допомог, питання щодо валюти виплат тощо. Усунено розбіжності, які спричиняли складнощі при тлумаченні та застосуванні певних положень.

Додам, що з урахуванням стандартів ЄС, положення Угоди поширюватимуться на працівників обох сторін, незалежно від громадянства, у т.ч. на осіб, які мають статус біженців.

Знову ж таки підписання цих двох документів сприятиме розширеннюспівробітництва між компетентними органами та установами України та Іспанії у сфері соціального забезпечення, а головне – посилитьсоціальний захистгромадян обох держав.

Який ваш прогноз щодо дати підписання названих документів?

За моєю інформацією, підписання Угоди може відбутися вже до кінця поточного року.

Факти повного чи часткового припинення діяльності багатьох українських асоціацій в Іспанії слід розумiти як брак державної підтримки?

Мені відомо про припинення діяльності лише однієї української асоціації в консульському окрузі за період моєї роботи в Барселоні. При цьому, на мою думку, не слід шукати саме зовнішні причини бездіяльності тієї чи іншої громадської організації.

Натомість хотів би відзначити активну діяльність кількох українських асоціацій у Барселоні, Гіссоні, Торрев’єсі, з якими Генконсульство охоче і плідно взаємодіє.

Взагалі, той, хто прагне досягти результату, шукає для цього можливості, а всі інші – причини, якими виправдати брак менеджменту чи власної бездіяльності.

Українська ж держава, в рамках відповідних урядових програм, лише надає допомогу на підтримку заходів, запланованих громадами.

Але ж за 2012 р. МЗС не виділило для таких заходів української діаспори Іспанії жодної гривні.

При цьому обсяг фінансування Державної програми співпраці із закордонними українцями на період 2012-2015 рр. визначається щороку з урахуванням конкретних завдань та реальних можливостей. Міністерству закордонних справ на відповідні цілі у 2012 році було виділено майже 3 млн грн. Очевидно, визначені пріоритети щодо фінансування заходів за кордоном вплинули на розподіл коштів по країнах. Цього року Генконсульство отримало від української громади округу конкретні пропозиції і надіслало їх до МЗС для врахування при формуванні бюджетного запиту на 2014 рік.

У розмові з одним провідним представником іспанської інтелігенції, довелось почути таке: «Так званий “слов’янський світ” має велике культурне багатство, яким, сподіваюся, всі ми зможемо насолодитися у майбутньому». Що робиться, аби прискорити це майбутнє?

Повністю згоден з тезою щодо багатої культурної спадщини слов’янського світу, в якому Україна з багатовіковою історією посідає особливе місце. Недарма сім українських пам’яток історії та архітектури включені до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Мені приємно відзначити конструктивну співпрацю Генконсульства з окремими організаціями закордонного українства у Барселоні, Гіссоні, Торрев’єсі, Почесним консульством України у Валенсії. Їхні ініціатива та організаційні зусилля помножені на інституційні зв’язки та можливості Генерального консульства дозволили у минулому та нинішньому роках провести низку важливих іміджевих культурних заходів, привернути увагу місцевої громадськості до України як сучасної європейської розвиненої держави із багатою історико-культурною спадщиною.

Йдеться, серед іншого, про організацію українських стендів та виступів фольклорних колективів з України на міжнародному фестивалі «Весь світ на площі» у місті Монтесіносі, на фестивалі «Зустріч Націй» у Барселоні, яскраві концертні програми з нагоди річниць видатних подій, виставки витворів прикладного мистецтва, зокрема, української ляльки-мотанки, писанки та картин. Місцева спільнота завжди з великою зацікавленістю відвідує організовані українською громадою заходи, які проходять за підтримки органів місцевої влади.

Знову ж таки, зміцненню стосунків сприяє і те, що громадяни Євросоюзу можуть подорожувати в Україну, зокрема з нагоди спортивних змагань, без потреби оформляти візи. Збільшилась і кількості прямих авіарейсів з Іспанії. Так, цього році з Барселони та Жирона принаймні три авіакомпанії забезпечують щоденне сполучення з українською столицею. Тому є можливість відкривати для себе культурне і духовне надбання України вже сьогодні.

Розмову вів  Андрій ЯКУБУВ.

Довідка.

Олександр Хрипунов – випускник КНУ ім. Шевченка (з відзнакою, філолог) та Дипломатичної академії Іспанії. За 20 років дипломатичної служби пройшов шлях від аташе в МЗС до Генконсула в Барселоні. Зокрема, обіймав такі посади, як-от, головний консультант з питань зовнішьої політики Адміністрації Президента, перший секретар Посольства України в Іспанії. Працював також в Аргентині та на Кубі. Очолює ГКУ в Барселоні з липня 2011 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ