Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

День знань у Дрогобицькій виправній колонії №40

Cвято 1 вересня cвяткують і за межами звичних навчальних закладів: людей, котрих позбавили волі, - не позбавили права на освіту. Власне, 2 вересня у Дрогобицькій виправній колонії №40 відкрили новий навчальний рік.

Урочистості, як і годиться, розпочалися із виконання Державного Гімну.

Начальник установи підполковник внутрішньої служби Вадим Кутовой назвав в’язнів не засудженими, а учнями: упродовж нового навчального року 111 із них продовжать середню освіту у 9-12 класах, а ще 155 здобудуть одну із семи запропонованих технічних спеціальностей.

Зліва направо: начальник установи підполковник внутрішньої служби Кутовой В.А., перший заступник начальника установи підполковник внутрішньої служби Купець О.М., заступник начальника установи з СВПР майор внутрішньої служби Чавкін С.В. та заступник начальника управління ДПС у Львівській області Веташко І.І.

Директор Дрогобицької вечірньої (змінної) школи №1 Руслан Гуняк зазначив, що навчання дає засудженим шанс на нове життя, гідну роботу, сімейне щастя. І найголовніше – це шанс не повторити помилки.

Про це говорив і директор Дрогобицького навчального центру №40 (читай - ПТУ) Микола Лев. Саме його багатолітніми зусиллями засуджені мають змогу опанувати як популярні, так і рідкісні спеціальності, адже є належна сучасну матеріальна база.

– За один навчальний рік ми готуємо учня та видаємо йому свідоцтво кваліфікованого працівника, – розповідає Микола Іванович. Отримані навички засуджені можуть реалізувати на практиці як у колонії, так і на волі. Знаю багато прикладів, коли наші випусники, звільнившись, знайшли добре оплачувану роботу, бо вийшли від нас фахівцями своєї справи. Щоправда, держава дає засудженим право здобути безоплатно лише одну спеціальність.

За традицією, лінійка не обійшлася й без короткого молебню та посвяти учнів, яку провів настоятель парафії УПЦ КП колонії о. Павло (Петрик), після чого засуджені покрокували на свої перші уроки.

Один із засуджених Андрій В. розповів, що така можливість опанувати професію, реалізувати себе, справді стає у нагоді та ціниться тими, хто користається нею - його однолітками, які позбавлені волі.

Учителі та викладачі в один голос запевняють, що працювати із такими учнями на порядок легше ніж на волі, хоч і в цій роботі є свої нюанси. “Вони бачили життя і знають чого хочуть”, - кажуть педагоги, зізнаючись водночас, що справжній тягар виховання цих учнів лежить на плечах офіцерів - начальників відділень колонії."

 

Ще один кмітливий засуджений спішить сфотографуватися з новими викладачами. “Покажу мамі, що я тепер навчаюся”, - каже він.

Вхід у навчальний блок школи.

Микола Лев інформує заступника начальника установи та начальників відділень колонії про навчальні нюанси на цей рік.

Заступник начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи майор внутрішньої служби Сергій Чавкін пояснює, що чи не всі всіх в’язні колонії відбувають покарання вперше, хоч і за тяжкі злочини, отож працівники установи та педагоги намагаються зробити все можливе, аби у цих людей таки був шанс на гідне майбутнє на волі.

 

Текст і фото Андрія Якубува.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ