Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Золочів повністю відмовився від газу: перейшов на дрова

Місто Золочів Львівської області перейшло на альтернативний вид палива. Нинішній опалювальний сезон тут розпочали на дровах, без споживання газу. Про це сьогодні, 24 жовтня, журналістам повідомив міський голова Золочева Ігор Гриньків.

Міський голова пояснив, як у місті прийняли рішення відмовитись від споживання газу: «Були внесені зміни до Закону України «Про теплопостачання», і нам повідомили, якщо ми не будемо розраховуватися за спожитий природній газ, то можуть обмежити подачу газу до технологічного мінімуму. Далі зіткнулися з проблемою дорогої ціни на газ…».

Далі Ігор Гриньків розповів, що кожний газовий опалювальний сезондля міста завершувався боргом в розмірі 3 млн грн. Відтак, за його словами, у місті почали шукати альтернативу «газовій голці».

«І от депутати Золочівської міської ради прийняли програму модернізації існуючих котелень з переходом на дрова»,– зазначив міський голова.

Як пояснив Ігор Гриньків, цю програму вирішили реалізовувати в два етапи: перший – переведення п’яти менших котелень на дрова; другий – переведення на дрова найбільшої в місті центральної котельні на вул. Шашкевича, яку нині урочисто відкрили, такотельні на вул. Львівській.

Отож, торік на альтернативний вид опалення було переведено 5 котелень Золочева.

«Пройшов опалювальний сезон, і в такому маленькому містечку як Золочів ми зекономили 1 млн 400 грн бюджетних коштів»,– зауважив міський голова.

Водночас Ігор Гриньків наголосив, що цього опалювального сезону завдяки цілковитом переходу на альтернативний вид палива розраховують зекономити близько 3,5 млн грн.

Своєю чергою голова Золочівської РДА Ярослав Окрепкий пояснив, що зекономлені гроші підуть на бюджетну сферу – на зарплати для лікарів, вчителів, працівників культури. Також він зауважив, що різниця в тарифах на теплову енергію, яка вироблялась на газі та дровах, сягає 336 грн за 1 Гкал.

Водночасміський голова розповів, що сировину місто бере у лісгоспі: «Якщо говорити про наш лісгосп, то це 46 тис. куб. м дров планової вирубки, з них 11 тис. куб м санітарної вирубки. У всіх котельнях міста ми можемо споживати 8-9 тис. куб. м дров».

Додамо, що міські котельнізабезпечують тепловою енергією здебільшого бюджетні установи, адже більшість будинків має індивідуальне опалення (торік послугами котелень користувалось тільки 12% мешканців).

Інвестором проекту переходу міста на автономний вид палива стало ТзОВ «Золочівенергоінвест».Голова Золочівської РДАрозповів, що до цього доводилось співпрацювати з іншим інвестором, але під час опалювального сезону 2011-2012 років він не виправдав сподівань. Відтак, за словами голови Золочівської РДА, й вишли на угоду з ТзОВ «Золочівенергоінвест». Це підприємство, – каже він,– зареєстроване на території Золочівського району і сплачує тут податки. Воднораз інвестори обіцяють, що проект окупиться за 5 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ