Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Європа не має всіх аргументів, щоб сказати "так" Україні – посол ЄС

Позитивна відповідь ЄС щодо підписання угоди про асоціацію з Україною залежить від дій українського парламенту і української влади, і питання Тимошенко є вирішальним. Про це в інтерв’ю ВВС Україна заявив голова представництва ЄС в Україні посол Ян Томбінський.

"Я дуже хотів би сказати, що ми маємо всі аргументи, щоб сказати "так" з боку європейської сторони, і що всі умови для підписання угоди у Вільнюсі виконані", - зазначив Томбінський.

"Але, на жаль, наразі це ще не "так". Час є політичним фактором і ми маємо дати можливість часу відповісти на це питання. Проте ця відповідь не залежить від європейських міністрів. Вона залежить від дій українського парламенту і української влади", - зазначив посол ЄС.

Відповідаючи на питання, чи можливо підписання угоди без вирішення питання Тимошенко, посол ЄС заявив: "Воно є вирішальним".

"Воно визначає ступінь довіри між партнерами. Українська сторона заявляла, що закон буде ухвалено до вільнюського саміту і що всю цю проблему буде вирішено. Тобто, це не умова, яку ми висунули в односторонньому порядку", - зазначив він.

Також голова представництва ЄС додав, що все ще залишається оптимістом і сподівається, що "все вирішиться ще до Вільнюсу".

"Але чого мені бракує у цьому процесі - це розуміння, що справа не тільки у формальних досягненнях і певних орієнтирах, а у створенні необхідного рівня довіри", - підкреслив він.

За його словами, починаючи з вересня Україна та ЄС могли присвятити час обговоренню того, що буде після підписання угоди, "як підготуватися до кращої імплементації угоди і як запобігти тому, що ми нині спостерігаємо в українській економіці і торгівлі".

"На жаль, до вільнюського саміту залишається два тижні, а ми все ще обговорюємо те, що треба зробити для підписання угоди. Тобто, три останні місяці можна вважати втраченими з точки зору інвестування у майбутнє", - зазначив Томбінський.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ