Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Гросмейстери світового рівня повертаються в Україну

Федерація шахів України намагається повернути до Української збірної гросмейстерів та їх тренерів, що свого часу, через непорозуміння з керівництвом, переїхали до інших країн. Результатом такої роботи стало повернення в Україну тренера Володимира Грабінського та чемпіонки світу з швидких шахів Ганни Музичук. Про це сьогодні. 13 травня, розповів голова тренувальної комісії FIDE Адріан Михальчишин під час прес-конференції.

Як зауважив Адріан Михальчишин, спорт України в умовах сьогодення зазнає значного політичного тиску, адже Росія активно переманює до себе спортсменів та наших тренерів.

"Після окупації Криму Росія переманила до себе фактично першу шахістку збірної Катю Лагно. Вона була вихованкою львівської школи шахів, а пізніше переїхала до Краматорська. Цей перехід став значним ударом для української збірної, - зазначив Адріан Михальчишин, - Віктор Капустін, голова федерації шахів, відреагував відразу, запропонувавши повернути усіх українських шахістів та тренерів назад. Результатом стало повернення тренера Володимира Грабінського та міжнародного гросмейстера, чемпіонки світу з швидких шахів Ганни Музичук".

Він додав, що ніхто із українських шахістів не йшов грати закордон через фінансові питання: "Були непорозуміння з федерацією шахів України, які в сьогоднішній ситуації відкинули".

Аби перехід української шахістки зі Словенії став можливий, довелось узгодити певні технічні питання з Словенською федерацією шахів.

"Словенці поставились з розумінням та на знак вдячності, що Анна очолювала їх збірну протягом десяти років, а також розуміючи, що не спроможні забезпечити належної підготовки до боротьби Музичук за першість світу в особистому заліку, швидко вирішили усі технічні моменти переходу шахістки до української збірної", - зазначив Адріан Михальчишин.

Ганна Музичук проживатиме та тренуватиметься у Львові. Вона очолить збірну України з шахів на найближчій олімпіаді у місті Тромсе, Норвегія, котра розпочнеться 1 серпня цього року. Українська збірна на чолі з Ганною та Марічкою Музичук буде явним фаворитом олімпіади.

Фото - Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ