Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Прокурор Львівщини вдруге розповів про розслідування вибуху на базі "Беркуту"

2 жовтня на вимогу громадських активістів Львова відбулася зустріч з прокурором Львівщини Миколою Гошовським, який публічно доповів про перебіг кримінального провадження за ч. 2 ст. 194 ККУ, яке було відкрито 21 лютого за фактом вибуху та пожежі на базі БМОП «Беркут» у Львові на вул. Тролейбусній. Тоді внаслідок вибуху загинуло два працівники «Беркуту».

«Прокуратура відкрита до спілкування. Наскільки мене переконав ініціатор цієї зустрічі Юрій Мартинюк (заступник керівника Самооборони Львівщини, - ред.), проведеної раніше прес-конференції замало, адже була преса, але не було громадськості», - сказав Микола Гошовський.

Він вкотре наголосив на тому, що прокуратура зацікавлена у якнайскорішому розкритті цієї справи.

Прокурор повідомив, що прізвища називати не буде, адже нікому підозри ще не оголошено.

За його словами, у день вибуху на базі «Беркуту» обговорювали можливий штурм та вихід «беркутівців» на Майдан, щоб присягнути народу.

Зазначимо, що з моменту проведення попередньої прес-конференції прокуратура зуміла таки добитися того, щоб повторна експертиза у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз, яка була призначена ще 14 серпня, була врешті проведена протягом місяця.

Як раніше повідомив Гошовський, без цієї експертизи неможливо встановити винних.

«Там пішли нам на зустріч. Експертиза має дати відповідь щодо вибухового механізму. Ця справа у них в пріоритеті. Експерти будуть присутні на допиті усіх працівників пожежної бригади, яка гасила пожежу. Це дозволить їм почерпнути додаткову інформацію», - сказав він.

Натомість громадські активісти назвали цей звіт формальністю та почали вимагати конкретних часових меж розслідування та виявлення винних осіб.

Микола Гошовський заявив: за умови, що експертизу проведуть за місяць, то після отримання результатів вже через тиждень прокуратура оголосить підозру конкретним особам.

Як зазначив присутній на зустрічі депутат Львівської облради Олександр Ганущин, цілком неприйнятною є ситуація, що через стільки часу не встановлено жодного винуватця трагедії. І це попри великий суспільний резонанс справи. 

«Ті «беркутівці», яких Самооборона затримала в Миколаєві зі зброєю у п’яному стані, коли вони втікали з підірваної бази, навіть не відсторонені від служби. Не відсторонено також і керівництво батальйону, яке може чинити тиск на слідство. Ми теж хочемо, щоб цю справу розкрили, і зірки на погони отримав слідчий, який посадить того, хто спалив базу «Беркуту». Загинули хлопці, і ви це знаєте. Ще якийсь час вони були живі і їх можна було врятувати. Вони дзвонили і просили допомогти, але їм ніхто не допоміг, бо їхній керівник спалив базу, і ніхто не хотів вертатися. Ми хочемо почути реальні висновки, а не те, що понавигадували командири «Беркуту» про те, як вони планували виходити на Майдан і присягати народу», - сказав Ганущин.

Гошовський наголосив, що прокуратура робить все, щоб експертиза була проведена максимально швидко.

Активістка Наталія Шелестяк зазначила, що громадськість дивує те, що прокуратура не розглядає інших версій окрім тієї, яка випливає із показань самих «беркутівців».

«Ряд активістів, які тоді були на вул. Рубчака не були допитані у цій справі. Ви дотримуєтесь тільки однієї версії», - сказала вона.

Прокурор зазначив, що якщо є ще свідки, то вони можуть приходити для надання показів.

Ініціатор зустрічі Юрій Мартинюк сказав: «Ви маєте розуміти, що люди, які майже місяць прожили там, блокуючи базу не залишать цього. Названі конкретні прізвища людей, які чинять тиск на свідків. Ви маєте можливість та підстави вимагати від керівництва ГУ МВС їхнього відсторонення від посадових обов’язків. При бажанні це все можна оформити в підозру по персоналіях. Якщо не буде результату слідства, то я сподіваюсь, що з вашого боку будуть відповідні кадрові рішення».

Мартинюк також закликав громадськість підготувати свої думки з приводу розслідування цього злочину та скерувати їх у Генпрокуратуру та МВС.

«Люди загинули і щоб ніхто за це не поніс відповідальності – такого не буде», - заявив прокурор Гошовський.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, прокуратура ще досі не має підозрюваних у справі підриву бази «Беркуту» у Львові.

Вибух стався 20 лютого цього року у кімнаті зберігання зброї, куди доступ мало обмежене коло працівників спецпідрозділу. Загинуло два працівники БМОП «Беркут».

Спершу провадження розслідував Франківський райвідділ міліції, потім ГУ МВСУ у Львівській області. Однак після того, як  була отримана інформація про причетність до вибуху керівництва спецпідрозділу, а саме 8 червня 2014 року, розслідування передано прокуратурі Львівщини, - пояснив Гошовський.

Він додав, що у справі опитано більше як 200 свідків, у тому числі тодішнє керівництво міліції Львівщини, голова Львівської облради та його заступники. Проведено 14 обшуків, перехресні допити та експертизи.

Фото - Романа Балука, ЗІК.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ