Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У травні театр імені Марії Заньковецької запрошує одразу на дві прем’єри

​Національному театрі імені Марії Заньковецької не втрачають продуктивності щодо оновлення репертуару: у травні презентують одразу дві нові вистави.
Червона Рута. Фото з репетицій Христина Король

Це довгоочікувана постановка «Червоної рути» Наталки Ворожбит – біографічного мюзиклу про Володимира Івасюка на Великій сцені, а також трагікомедія «Буря» за п’єсою Вільяма Шекспіра на сцені Стрих. 

Загалом у травневому репертуарі театру 31 вистава на чотирьох сценах – окрім великої сцени, тут функціонують ще три зали для камерних постановок до 80 глядацьких місць. 

Прем’єра: «Червона рута»

Коли: 11, 12, 24, 25, 26 травня
Де: Велика сцена

«Майже біографічний, майже мюзикл» – так визначає жанр вистави режисер та генеральний директор-художній керівник театру Максим Голенко. У рік 75 річниці з дня народження Володимира Івасюка він ставить виставу «Червона рута», що присвячена композиторові. Режисер зізнається, що задумав постановку, як тільки очолив театр у Львові влітку минулого року. Також малознаним є факт, що Івасюк писав музику для вистави театру імені Марії Заньковецької ще в 1970-их рр.

Роль Володимира Івасюка виконує Марк Дробот, заслужений артист України і переможець V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» (2023) у номінації «Краща чоловіча роль».
Авторка тексту – Наталка Ворожбит, популярна драматургиня, лауреатка Національної премії України, твори якої ставляться в Україні та закордоном. Вона адаптувала для цієї постановки текст власного кіносценарію: події охоплюють різні роки життя Володимира Івасюка, від навчання до його загибелі. Розквіт кар’єри, творчі пошуки й переслідування, популярність та найближче оточення – вистава розкриватиме різні грані життя та творчості композитора. Постановка буде масштабною і музичною, адже задіяний майже повний акторський склад та музиканти оркестру театру, а також запрошені актори. 

Прем’єра: «Буря» за трагікомедією Шекспіра

Коли: 19, 21 травня
Де: Сцена Стрих

Цього року світ відзначає 460 років з ймовірної дати народження Вільяма Шекспіра. У Національному театрі імені Марії Заньковецької готують прем’єру «Бурі» за останньою п’єсою англійського драматурга. Головну роль виконуватиме відомий актор театру і кіно Олег Стефан, що працює у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра. 

Театр продовжує запрошувати до співпраці відомих українських режисерів, тож цю постановку ставитиме харківська режисерка Оксана Дмітрієва, лауреатка цьогорічної премії «Woman in Arts», головна режисерка Харківського державного академічного театру ляльок імені В. Афанасьєва. Тож ця співпраця театрів – Львова та прифронтового Харкова – можливість творити мистецтво разом під час війни. 
За сюжетом Просперо з донькою відбуває вигнання на дикому і неприступному острові – тут він і володар, і диктатор. Все змінює буря: кораблетроща закинула на острів вельмож – правителів країн далеких та давніх недругів Просперо, що відібрали у нього владу та свободу. Режисерка Оксана Дмітрієва розповідає про майбутню прем’єру: «Це сумна казка для дорослих про те, що людство не може подорослішати, про манію величі та цей божевільний світ».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ