Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщину вірус Ебола можуть завезти студенти-іноземці або ж туристи

На Львівщину вірус Ебола можуть завести студенти-іноземці або туристи, але наші прикордонники цього мали б не допустити. Про це сьогодні, 16 жовтня, повідомив Олег Когут, заступник начальника ГУ Держсанепідслужби України у Львівській області.

Олег Когут розказав, що на Львівщині ще не зареєстровано жодного випадку захворювання на вірус Ебола. Ще влітку було вирішено проводити спеціальне навчання працівників митниць, прикордонних служб, які першими зустрічають тих, хто приїздить до Львівської області.

Також всі ректори львівських вузів отримали рекомендації для перевірки студентів-іноземців.

Вірус Ебола передається при прямому контакті з органами, кров'ю, виділеннями або іншими рідинами організму інфікованої людини. Мисливці часто заражаються при білуванні кажанів, мавп, інших заражених тварин, а потім передають інфекцію іншим людям. Похоронні обряди, під час яких є прямий контакт із тілом померлого, також сприяють подальшому поширенню вірусу Ебола серед людей.

«З грудня 2013 року і до 10 жовтня у світі зареєстровано 9 тис. випадків захворювання на хворобу, яку спричиняє вірус Ебола. У половині всіх випадків захворювання мало летальний результат. На щастя, випадків повторного захворювання на хворобу серед тих, хто вилікувався не виявлено», - додав Олег Когут.

Для гарячки Ебола характерний гострий початок із симптомами сильної інтоксикації, швидке підвищення температури до 38-39 °C тривалістю 5-7 днів, сильний головний біль, біль у суглобах та м'язах. Дещо пізніше з'являється сухий кашель, сухість і пирхота в горлі, колючий біль у грудній клітці. На другий день хвороби з'являється біль у животі, нудота, пронос, в результаті чого можливий розвиток дегідратації.

Характерний вид хворого – глибоко запалі очі, нерухоме обличчя, загальмованість.

Додамо, що виявити вірус Ебола можна лише шляхом лабораторної діагностики, яка нині працює лише в Києві.

Довідка.

Хвороба, яку спричинює вірус Ебола - гостра вірусна високо контагіозна природно-осередкова хвороба, яка характеризується тяжким перебігом, високою летальністю, вираженою інтоксикацією, зневодненням, ураженням кровоносних судин багатьох органів з розвитком тяжкого геморагічного синдрому.

Вперше спалахи гарячки Ебола було зареєстровано у 1976 р. у сільських місцевостях на півдні Судану та півночі Заїру. В 2014 році зафіксована найтяжча за весь період спостережень за цією хворобою епідемія в Західній Африці (Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Нігерія, Сенегал).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ