Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії польсько-українські молодіжні зустрічі

У суботу, 25 жовтня, о 18:00 у Львівській філармонії в рамках польсько-українських молодіжних зустрічей слухачі зможуть насолодитися різноплановою музикою композиторів різних генерацій. Серед виконавців – гітаристи Анна Хорожичевська, Андріан Фурмакєвіч, Войцєх Юркєвіч, Кароль Мрук, піаніст Радослав Собчак, скрипалька Марта Бура, Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під батутою Сергія Хоровця. Повідомила Ольга Максим’як, відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії.

Яскравий «Андалузький концерт для чотирьох гітар з оркестром» (1967) іспанського композитора Хоакіна Родріго, що відкриватиме концерт, перенесе слухачів у країну із гарячим сонцем та морем. Тричастинний твір у основі має поєднання імпресіоністичної іспанської гітарної музики з елементами впливу бароко.

У основі концерту – запальна мелодія іспанського спрямування, характерні танцювальні ритми, котрі імітують національний інструмент Андалузії – кастаньєти. На противагу з’являється мелодія ліричного спрямування, котра вміло вплітається композитором у канву іспанської вишуканості. Згодом звучить вже добре знаний мотив, солюють чотири гітари – символи іспанської музики. Перша і третя частина містять ці запальні ритми, вони – ніби обрамляють ліричну другу частину. Важко собі уявити, що твір, який приніс композитору світове визнання, маестро написав, будучи абсолютно сліпим. Адже незрячість прийшла до маестро ще у ранньому дитинстві. Тим не менше – маємо самобутній та неперевершений твір.

Одним із найяскравіших музичних дарунків, котрі будуть виконані на музичному вечорі – «Рапсодія в стилі блюз» Джорджа Гершвіна.

Її ще називають, «Рапсодія в блакитних тонах», «Американська рапсодія», цей твір замовив Пол Вайтман у 1924 році. Власне саму назву «in blue» свого часу не досить точно переклали російською, а відтак і українською – «Блакитна рапсодія». «Blue» в перекладі з англійської – «синій, блакитний», проте вона наскрізь просякнута блюзом, а «блюз» українською дослівно перекладається як «сумний, печальний». Цей твір дав Гершвіну величезну популярність, славу і багатство. На прем’єрі побувало багато відомих музикантів, зокрема Ігор Стравінський та Сергій Рахманінов.

Блюзова мелодія, що лежить в основі - проста, пластична й не позбавлена внутрішнього логічного сенсу. Сам Гершвін ототожнював свій твір із «поїздом та його механічними ритмами». Енергетична та стрімка тема рапсодії проходить по черзі усіма групами оркестру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ