Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

82% львівських студентів бажають працювати за кордоном

За даними соціологічного дослідження, близько 37% львівських студентів є потенційними трудовими мігрантами. Зокрема, 16% прагнуть залишитись на постійне проживання за кордоном, а майже 9% молоді бачать своє майбутнє за межами країни.

Дослідження провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, що входить до структури НУ "Львівська політехніка".

Мета дослідження – вивчити міграційні настрої серед студентів п’яти львівських ВНЗ.

Отож, за даними опитування, найбільший досвід перебування за кордоном мають студенти Медичного університету ім. Данила Галицького (61,24%), найменший – студенти Львівського національного аграрного університету – (44,54%).

Водночас найбільший досвід трудової міграції мають студенти Національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького (14,95%), найменший– студенти Університету ім. І.Франка – (5,28%).

За дослідженням, 82% львівських студентів бажають працювати за кордоном, 80% мають намір там тільки навчатися та 44% планують постійно жити за межами країни.

Серед опитаних найбільше бажають працевлаштуватися за кордоном студенти-ветеринари (92,16%), навчатися за кордоном найбільше прагнуть студенти-медики (88,24%), а постійно жити за кордоном найбільше хочуть студенти університету ім. І. Франка (46,86%).

Науковий працівник інститут, який провів соцдослідження, Оксана П'ятковська зазначила, що з опитаних студентів не всі мають реальну можливість поїхати за кордон з тією ціллю, що була задекларована дослідженням.

«Близько 40% респондентів мають можливість поїхати за кордон з метою працювати та навчатись та лише (26%) – з метою постійного проживання», - наголосила вона.

Цікаво, що внаслідок туристичних поїздок за кордон найбільше молоді ознайомилось з новими культурами (94,18%), водночас значна частина студентів, подорожуючи, здобула нові навички та знання (81, 25%).

Оксана П'ятковська також повідомила, що посиленню міграційних настроїв серед молоді сприяє наявність родичів за кордоном, а також низький рівень матеріального достатку та міграційний досвід родичів та близьких.

Найважливішими чинниками міграції є потреба фахової самореалізації, бажання більших статків, безробіття. Фактори, які стримують міграцію, – родичі та друзі в Україні та патріотизм.

Дослідження також засвідчило, що реальну можливість працевлаштуватись за кордоном мають студенти-аграрії, а найменшу – студенти Франкового вишу.

Довідка.

Соціоопитування проводилося серед студентів 5 львівських ВНЗ: Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету ім. І. Франка, Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, Львівського національного аграрного університету та Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Термін проведення 5 місяців.

І етап

Для збору емпіричної інформації було здійснено опитування шляхом анкетування. Об’єкт аналізу – студенти I-V курсів Національного університету «Львівська полехніка». Генеральна сукупність 6386, гранична похибка – 3,18 %.Довірча вірогідність – 95%. Вибіркова сукупність - 827 респондентів.

ІІ етап

Для збору емпіричної інформації було здійснено опитування шляхом анкетування. Об’єкт аналізу – студенти I-V курсів університетів Львова.Генеральна сукупність – 10556 осіб. гранична похибка – 3,18 %. Довірча вірогідність – 95%. Вибіркова сукупність – 871 респондентів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ