Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні треба заборонити весь без винятку російський інформаційний продукт, – Олександр Доній

«В Україні слід заборонити весь без винятку російський інформаційний продукт. Але держава до цього не готова», – висловив переконання народний депутат України Олександр Доній, відповідаючи на запитання «Гал-інфо» щодо заходів, які мали би вжити держава й громадськість у світлі затвердження на керівних посадах найбільших інформаційних ресурсів країни відвертих українофобів на кшталт Олеся Бузини.

«Треба визнати, що російська агресія знайшла в Україні своїх прихильників значною мірою саме завдяки тому, що Україна не належним чином дбала за інформаційний простір, допускала масовану пропаганду з Росії. Передусім маю на увазі закупівлю мілітаристських фільмів і серіалів, але так само й іншу різноманітну продукцію, яка вивищувала Росію і принижувала Україну. В цей спосіб було виховано ціле середовище людей, які стали ґрунтом для створення так званих «ЛНР» і «ДНР». Потрібно негайно робити переоцінку цінностей і захищати інформаційний простір», – сказав Олександр Доній.

На його думку, функцію із захисту інформаційного простору повинно взяти на себе Міністерство інформації. Народний депутат зазначив, що критична реакція громадськості на цю інституцію пов’язана з трьома помилками, яких припустилися при його утворенні.

«По-перше, суспільство мало бути підготовленим, треба було витратити певний час на пояснення того, чим Міністерство займатиметься. По-друге, треба було залучити громадськість до створення порядку денного для інституції – яку, до речі, краще було би назвати центром, а не Міністерством, але надати їй міністерські повноваження. Й третє: не можна було в таку інституцію ставити топ-менеджера команди бізнесу президента. Тому що відразу виникають підозри, що вона створена не для захисту інформаційного простору і національних інтересів, а для монополізації інформаційного ринку з метою більшого впливу конкретного політика – Порошенка», – підкреслив Олександр Доній.

Олександр Доній запропонував два рецепти з опанування інформаційним простором.

Першим рецептом є розвиток власних інформаційних структур та створення власного інформаційного продукту.

Народний депутат навів приклад газети, яку на волонтерських засадах випускала його громадська організація й поширювала в Одесі, Харкові, Донецьку, Луганську й Криму.

«У мене виникає питання: чому держава цього не робить? Держава має інший рівень фінансів, могла би поставитися до цього системно, запускати для цих регіонів газети, радіо, місцеве телебачення. Натомість там – я був на Луганщині і Донеччині в грудні – дотепер не вимкнені в кабельних мережах російські телеканали», – висловив обурення депутат.  

Другим рецептом є заборона всього без винятку російського інформаційного продукту.

«Я вважаю, що питання слід ставити руба. Або ми визнаємо, що Росія є агресором і веде проти нас неоголошену війну, або, як страуси, ховаємо голову в пісок. Якщо ми визнаємо, що це військові дії, то потрібна заборона всього російського інформаційного продукту. Всього без жодних винятків. Це мусить зробити або Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, або Верховна Рада. Тоді відразу на законодавчому рівні появиться імператив, зобов’язання для всіх телевізійних каналів, для всіх радіостанцій: повністю виключити продукт, створений в Росії», – сказав Олександр Доній.

На думку депутата, це забезпечить здорову конкуренцію серед українських мовників. Найбільш прогресивні з них переорієнтуються на західний продукт, а також створюватимуть власний. Менш конкурентоздатні просто відійдуть. 

Олександр Доній висловив жаль з приводу того, що держава не готова до таких кроків, зокрема, через таємні домовленості між керівництвом України й Росії.

«Прикро, що до таких змін держава поки що не готова. Держава вимагає від Заходу економічних санкцій, а сама не готова їх втілювати. Сама чомусь не готова відмовлятися від російського інформаційного продукту. Я думаю, що це пов’язано з таємними домовленостями між найвищим керівництвом України і Росії. По-перше, це економічні інтереси президента України. Працює як фабрика «Рошен» у Ліпецьку, так і завод на окупованій території в Севастополі. Тобто економічні інтереси входять у суперечку з інтересами національної безпеки. По-друге, не забуваймо, що на час проведення президентської кампанії в Україні Путін підозрілим чином фактично припинив агресивні дії на території України. Дав можливість провести президентські вибори. Яка за це плата, ніхто не знає. Факт у тому, що нинішнє керівництво України не готове розривати пуповину з Росією», – резюмував народний депутат.

Фото з ntktv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ