Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині 21 населений пункт не має населення

На Львівщині 21 населений пункт не має населення, але не знятий з обліку. А із 1928 населених пунктів області лише у 97 затверджені територіальні межі, а у 1237 – лише генеральне планування. Про це пише inlviv.in.ua з посиланням на прес-служба Львівської ОДА.

На Львівщині розпочали реформу місцевого самоврядування – районні територіальної організації та місцеве самоврядування повинні до 15 травня подати до обласної міжвідомчої координаційної комісії перспективні плани об’єднання економічно спроможних територіальних громад районів.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що ніхто згори не вказуватиме, як об’єднуватися місцевим громадам.

“Ми не повинні щось штучно створювати, таке об’єднання має бути фінансово спроможним, економічно доцільним і комфортним для людей. Тоді воно буде життєздатне”, – підкреслив Олег Синютка.

За словами заступника організаційного відділу апарату Львівської ОДА Степана Панюца, чинному адміністративно-територіальному устрою притаманні неупорядкованість, неефективність, суперечливість, надмірна централізованість і відірваність від потреб громадян. Тому реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні є надзвичайно своєчасною та актуальною.

За даними у Львівський області відносно спроможним є лише самоврядування міст обласного значення, оскільки воно базується на більш-менш достатній фінансовій, інфраструктурній та кадровій ресурсних основах. Відтак із 710 місцевих рад лише 72 є самодостатніми, а з них лише 46 сільських рад. За  2012 рік 618 сільських та селищних рад отримали дотацію у 179,4 млн. грн., за 2013 рік – 615 рад у 186,3 млн. грн., за 2014 рік – 613 рад у 179,6 млн. грн.

Із 633 сільських рад області понад 3 тис. населення мають 65 рад; більше 1 тис. населення – 437 рад; менше 1 тис. населення – 131 рада; сільські ради, в яких 1 населений пункт – 186 рад; 2 населені пункти – 150 рад, а більше 3 населених пунктів – 297 рад.

Реформа місцевого самоврядування має на меті скасувати два центри влади в області та районі – обласної (районної) державної адміністрації та обласної (районної) ради. Також вона передбачає утворення додаткових адмінцентрів територіальних громад, якими будуть населені пункти , які мають найбільш розвинуту інфраструктуру.

inlviv.in.ua

Фото: ukr.segodnya.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ