Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Гриценко обіцяв знайти гроші на порятунок Стебника від карстових провалів

Учора, 12 жовтня, голова Комітету Верховної ради з питань безпеки та оборони Анатолій Гриценко побував з робочим візитом у Стебнику. Голова комітету пообіцяв, що екологічний підрозділ його комітету посприяє виділенню у бюджеті наступного року грошей необхідних для консервацій шахти №2 Стебницького ДГХП «Полімінерал»., – повідомила прес-служба «Громадянської позиці» у Львові.

 

На зустрічі із керівництвом Дрогобицького району та директором заводу Анатолій Гриценко обговорив шляхи виходу із ситуації, що склалася на підприємстві та спричинила небезпечну техногенно-екологічну ситуацію .

 

Анатолій Гриценко зазначив «Якщо бюджетний процес йтиме за планом, комітет національної безпеки та оборони прослідкує за виділенням коштів, необхідних для заповнення специфічним розсолом порожнин, що утворились внаслідок діяльності підприємства».

 

Голова комітету нацбезпеки та оборони також відвідав один з карстових провалів, який пройшов впритул до ЛЕП та шосейної дороги Трускавець—Київ.

 

Внаслідок багаторічної діяльності Стебницького державного гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» утворилося понад 32 млн. м куб. підземних порожнин, на 4,5 гектарах території загрожує провал ґрунтів. В зоні впливу підприємства — санітарна зона курорту Трускавець, житлові будинки селища Стебник, лінії високовольтних передач, водогін Дрогобич — Трускавець, шосейні дороги та залізнична колія Трускавець — Київ, хвостосховища, заповнені відходами. За останні 7 років трапилося 11 карстових провалів, ще один з’явився кілька місяців тому. Якщо вода затопить підземні рудники, розмиються 300 відпрацьованих камер.

 

Ситуація надзвичайно ускладнюється тим, що в один з рудників вже закачано 18 млн. м. куб. розсолів, і процес не можна припиняти, адже це призведе спочатку до руйнування опор, а потім і до просідання земної поверхні, що може викликати техногенний землетрус. Наразі «Комплексний проект консервації рудника №2 і рекультивації порушених земель Стебницького ДГХП «Полімінерал», затверджений Кабміном, профінансовано лише на 34 відсотки.

 

Нагадаємо народний депутат наразі мешкає у Бориславі. Житиме у маленькому містечку він протягом 7 днів. «Я приїхав до Бориславу, щоб вживу поспілкуватися з людьми, послухати їх та допомогти вирішити актуальні проблеми», - заявив на зустрічі з мешканцями Борислава голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, голова Всеукраїнської громадської організації «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ