Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові стартувала ініціатива «Врятувати Меркурія»

Cьогодні, 19 травня, у Львові стартувала ініціатива «Врятувати Меркурія». Мета – зібрати кошти на реставрацію відомої скульптури Меркурія, що стоїть на даху будинку на перехресті вул. Січових Стрільцуів та проїзду Крива Липа. Про це повідомив під час брифінгу куратор ініціативи Андрій Салюк.

 

 За його словами, навіть люди, які щодня проходять повз будинок, на якому є скульптура, її не помічають. «Часто питають, чому ми вибрали саме Меркурія, а відповідь наша проста – з чогось потрібно починати. Звичайно, ще рано говорити, але маємо надію, що це не остання скульптура, яку врятують львів’яни, підтримавши нашу ініціативу. Адже наразі руйнування скульптури Меркурія відбувається на очах: диструктує поверхня, іржавіє металевий штир, на якому вона прикріплена, відпадають елементи, що загрожує перехожим», - зазначив Андроій Салюк.

 

Також він розповів, що порятунок Меркурія поділили на етапи, адже повна реконструкція коштуватиме близько 300 тисяч гривень. «Це велика сума для нас, але для міського чи обласного бюджету або для спонсорів, це не такі великі гроша. Тому зараз ми маємо на меті поінформувати громадськість міста про стан скульптур, зокрема Меркурія, та зібрати гроші», - пояснив Андрій Салюк.

 

Першим етапом з реконструкції скульптури буде коротке обстеження пам’ятки, не лише самого Меркурія, але й інших елементів композиції, як-от, «ангели» та «колесо фортуни». На це потрібно зібрати 5 тисяч гривень. За словами ініціаторів, є багато охочих допомогти та небайдужих львів’ян. Наступними кроками будуть розробка проекту реконструкції, приблизна вартість 25 тисяч гривень, та власне реставрація. Силами громади міста планують профінансувати перші два етапи. «Нині ми хочемо поінформувати всіх, що почались такі роботи, а вже коли зробимо проект реконструкції, тоді зможемо звертатись до спонсорів за допомогою», - зазначив Андрій Салюк.

 

За задумом скульптора Меркурій знаходиться на колесі фортуни, тому ініціатори реконструкції сподіваються, що якщо його відреставрують і воно «закрутиться» то може і іншим пам’яткам архітектури, які є у Львові дадуть друге життя.

 

Додамо, що в ідеалі роботи по реконструкції мали б закінчити ще цього сезону.

 

Додаткова інформація для охочих долучитись до ініціативи на сайті http://savemercury.org.ua

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ