Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

60 років тому загинув відомий підпільник УОН Василь Савчак

Сьогодні, 20 жовтня, виповнюється 60 років з дня загибелі одного із знаних підпільників ОУН та організаторів УПА на Івано-Франківщині та Буковині, керівника Буковинського окружного проводу ОУН в 1945–1950 рр. та члена Карпатського Крайового проводу ОУН Василя Савчака – «Сталя». Про це повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

Савчак Василь Миколайович народився у 1920 р. у с. Ямниця Станіславського району в селянській родині. Мав середню освіту, виховувався у патріотичному українському середовищі.

До ОУН вступив вкінці 1930-х. Вже у 1943–1944 рр. став керувати діяльністю Юнацтва Станіславського обласного проводу ОУН, чисельність якого складала тисячі молодих людей. Пізніше, згідно з наказом Карпатського крайового проводу ОУН у 1945–1950 р., очолював Буковинський окружний провід, вміло організовуючи підпілля на території Чернівеччини. З літа 1950 р. В. Савчак став організаційним референтом Карпатського крайового проводу ОУН.

За активну діяльність в підпіллі Українська Головна Визвольна Рада у вересні 1948 р. нагородила В. Савчака Срібним хрестом заслуги.

Родина «Сталя», як і багато інших українських сімей, чиї сини і дочки пішли в ОУН і УПА, була виселена радянською владою до Сибіру. Його дружина, керівник референтури пропаганди Коломийського окружного проводу ОУН «Леся» перебувала з ним у підпіллі і загинула під час однієї з операцій МГБ 3 серпня 1947 р. в селі Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області.

Між тим радянські каральні органи не припиняли пошук самого В. Савчака. 15–25 жовтня 1950 р. у гірських районах Станіславщини – Кутському, Яблунівському, Косівському та Жаб’євському – органи МГБ провели велику чекістсько-військову операцію. В ній брали участь 55 співробітників УМГБ по Станіславській області, три батальйони військ МГБ (680 офіцерів та солдатів) з 41 службово-розшуковою собакою. В результаті цієї операції було вбито 26 та заарештовано 7 підпільників. Саме тоді, 20 жовтня 1950 р. в Косівському районі під час перестрілки загинув В. Савчак. Місце його поховання невідоме.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ