Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’ян просять здавати відпрацьовані люмінесцентні лампи в «Галекоресурс»

У зв'язку з впровадженням енергозберігаючих технологій у побуті для освітлення приміщень населення все більше застосовує лампи люмінесцентні, що призводить до значного заощадження електроенергії. Та, незважаючи на позитивні моменти їх застосування, відпрацьовані енергозберігаючі лампи містять сполуки ртуті, які можуть негативно вплинути на здоров'я населення та навколишнє природне середовище та відносяться до небезпечних відходів.

Відповідно до статей 20 та 21 Закону України «Про відходи» до повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій належить організація збирання і видалення побутових та інших відходів, у тому числі відходів дрібних виробників. Також п. «д» статті 21 Закону України «Про відходи» на органи місцевого самоврядування покладено вжиття заходів для стимулювання суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері поводження з відходами.

Таким чином, питання збору відпрацьованих енергозберігаючих ламп повністю врегульовано законодавством України.

У країнах Європи та США проблема утилізації енергозберігаючих ламп практично відсутня, оскільки там функціонують спеціальні підприємства, що займаються утилізацією. Та й самі споживачі свідомо відправляють старі лампи виробникам або підприємствам для їх знешкодження. В Україні ж такої практики немає, тому енергозберігаючі лампи, що вийшли з ладу, потрапляють на звичайні сміттєзвалища. Громадяни не знають, що робити з лампочками, які виробили свій ресурс. Користувачі завдають собі і довкіллю значної шкоди, не усвідомлюючи цього. Усі лампи зроблені зі скла, тому ймовірність, що при перевезенні від контейнера до сміттєзвалища вони не розіб'ються, дуже мала. З розбитої лампочки ртутні випари потрапляють у легені. Лише один грам цієї речовини здатен призвести до забруднення понад 3,3 млн куб. м повітря. До того ж, шкоди ртуть може завдати, потрапивши із побутовими відходами на звалище. А проникаючи із дощовою та талою водою в ґрунт, ртуть отруює підземні води. Згодом це все потрапляє до водогону чи криниць.

Питання утилізації повинно вирішуватись спільно, як громадянами, так і органами влади. Жителі повинні проявити свідомість та передавати використані енергозберігаючі лампи ліцензованому підприємству зі збору таких відходів для подальшої утилізації. Таким чином буде забезпечено екологічно безпечний стан в межах населених пунктів.

Поки на Львівщині наявне лише одне ліцензоване, спеціалізоване підприємство, яке займається збором відпрацьованих люмінесцентних ламп, які містять ртуть - ТзОВ НТП «Галекоресурс» м. Львів, вул. Д.Апостола, 7, тел. 242-32-89. Про це повідомила прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ