Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Волонтери з України відновили 5 українських цвинтарів у Польщі

З 9 по 24 серпні відбулася третя міжнародна науково-пошукова та освітня експедиція «Вирій». Учасниками заходу були пластуни, а також молодь з 10-ти областей України, серед яких і нащадки депортованих українців з Польщі, повідомила прес-служба Пласту.

Експедиція «Вирій 2011» розпочалася із розчистки могили вояків УПА у Волі Володзькій, яка є однією з найбільших на теренах Закерзоння. Після завершення робіт відбулося урочисте покладання квітів до цієї могили, у якому взяли участь депутати Львівської обласної ради, члени комісії з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном, зокрема її голова Павло Хобзей, заступник Святослав Шеремета та секретар Ярослав Кравченко.

Також волонтери розчистили масове поховання українців на горі «Монастир» біля сучасного села Верхрата та завершили інвентаризацію українського кладовища в селі Жуків. При вході на цвинтар встановили інформаційну таблицю польською, українською та англійською мовами.

Головним об’єктом експедиції цього року став цвинтар села Подемщина, що неподалік від Жукова. Реставраційні роботи на кладовищі раніш не проводились, відтак його вдалося відновити на 95% за час лише цьогорічної експедиції. Загалом в Подемщині було почищено близько 100 хрестів, півсотні поставлено на місце, близько 20 поламаних хрестів було склеєно реставраційним методом.

Впродовж цьогорічної експедиції «Вирій» було впорядковано 5 цвинтарів, з них 3 цивільних та 2 військових.

Як розповів комендант табору, пластун Андрій Котлярчук. «В планах представників фундації «Вирій» є публікація результатів роботи експедиції, детального туристичного маршруту місцями українців у Польщі та Словаччині. Адже ми хочемо поділитися досвідом роботи на історичних об’єктах за кордоном з іншими організаціями, що працюють на аналогічних історичних об’єктах в Україні.»

Ця експедиція пройшла за підтримки Львівської обласної ради, Львівської міської ради, Пласту та перемиського відділу об’єднання українців у Польщі. Організацією проекту займалась фундація громадських ініціатив «Вирій», допомагали їй пластуни з України та Польщі, працівники та студенти інституту архітектури Національного університету «Львівська Політехніка», товариства «Молода Лемківщина» та інших молодіжних громадських організацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ