Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мешканці села Коти на Львівщині хочуть частину Яворівського полігону?

На Яворівщині розпочався процес оптимізації земель Яворівського полігону. Як повідомили „Гал-info” в управлінні внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації, було створено комісію, до складу якої увійшли відповідальні працівники облдержадміністрації, заступник голови райдержадміністрації, керівник апарату І.Гевко, т.в.о. начальник полігону О.Бойченко, начальник КЕЧ Яворівського гарнізону О.Галушка, а також сільський голова Верблянської с.р. В.Мацелюх, яка над цим працюватиме і перше, що вона зробить – звернеться з листом до Міністерства оборони.

За інформацією УВП, йдеться про 173 гектари землі полігону, які мешканці села Коти Яворівського району використовують для вирощування городини. Як зазначив заступник голови райдержадміністрації, керівник апарату І.Гевко, - накладено штраф на командування полігону у зв’язку з нецільовим використанням земель. Водночас, каже він, командування полігону не проти щодо використання саме цих земель селянами, проте процес передачі має проводитись виключно у правовому полі.

Водночас Яворівська райдержадміністрація домагається зменшення території Яворівського військового полігону. Частину земель полігону планується віддати Національному парку Яворівщини, а саме 4 193 гектари лісових масивів, які належать до території полігону і за складом відповідають лісовим масивам Національного парку, які охороняються, і надати їм статусу природно-заповідних, -- каже він.

Територія Яворівського району займає площу 154 000 га, а Яворівський військовий полігон займає 36 153 (24% від усієї території району). Яворівський полігон було створено на базі колишнього військового полігону війська польського, який тут існував до 1939 року. Під час розширення полігону в примусовому порядку було виселено з цієї території мешканців десятків сіл, які проживали на цій території. Яворівський полігон належить до числа найбільших військових стратегічних об’єктів України, який використовується для підготовки не лише українських військових. Зокрема, тут розташований міжнародний центр підготовки миротворців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ