Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Музей авіації біля Львова перетворили на руїни. Фото

До 100-річчя «мертвої петлі» «АиФ.ua» згадав історію Радянського музею історії авіації. Через 30 років після заснування унікальний меморіальний комплекс, присвячений подвигу Нестерова, являє собою руїни.

Експерти і місцеві жителі вважають, що музей був зруйнований з потурання місцевої влади. Сьогодні на місці пам'ятника авіатору стоїть монумент засновникові ОУН Євгену Коновальцю.

Замість музею - звалище і туалет

100 років тому, 27 серпня 1913 року, російський льотчик Петро Нестеров уперше в світі виконав у Києві над Сирецьким полем фігуру вищого пілотажу - «мертву петлю». Через рік після цього тріумфу - 26 серпня 1914 року - видатний авіатор загинув. Сталося це під містечком Жовквою, біля столиці Галицького краю - Львова, після того, як Петро Нестеров здійснив перший у світі повітряний таран.

Цей унікальний меморіальний комплекс був споруджений в 1984 році, до 70-річчя загибелі Нестерова, біля села Воля-Висоцька Жовківського району Львівської області.

Він складався з двох частин: музею і пам'ятного знаку - у вигляді гранітної стели з горельєфом льотчика-аса та 45-метрового гранітного обеліска, який зображує «мертву петлю» . Обеліск увінчав сталевий літак, що виходить з крутого віражу.

Ленініана по-українськи: як псують пам'ятники Іллічу

На плиті пам'ятного знаку численні туристи з благоговінням читали такі рядки: «На цьому місці 26 серпня (8 вересня за старим стилем) 1914 року в повітряному бою, вперше в історії авіації застосувавши таран, геройськи загинув славний син російського народу, видатний військовий льотчик, основоположник вищого пілотажу, що перший у світі виконав «мертву петлю», Нестеров Петро Миколайович. Вічна слава герою!».

Тепер на місці музею - руїни, сміттєзвалище, туалет.

Подолавши перешкоди з куп битої цегли, можна пробратися в будівлю під металевим куполом - саме тут колись розміщувалися головні музейні експонати: макети літаків, що імітують таран, особиста зброя, речі, нагороди, документи Петра Нестерова. Нинішня головна «пам'ятка» - купи екскрементів, сміття та списані паскудством стіни.

Не менш гнітюче видовище являють собою пам'ятний знак, що зберігся у вкрай занедбаному і покрученому вигляді. З цього об'єкту місцеві вандали розграбували і розтягнули все, що можна було винести: світильники, мармурові та гранітні плити, бронзовий горельєф Нестерова, ковані з міді барельєфи з тематичними панно (присвячені героям радянської авіації). Не залишилося навіть панелі з написом «від вдячних нащадків», встановленої біля підніжжя обеліска.

Особливості галицького вандалізму

За розповідями жителя села Воля-Висоцька Аркадія Гусара, знищення меморіалу почалося в середині 90-х, коли його перестали охороняти. Сталося це після того, як за розпорядженням Львівської обласної ради комплекс виключили з державного списку пам'яток історії та культури місцевого значення.

Спочатку від вандалів постраждав авіаційний музей. Під час розгарбувань багато найцінніших експонатів - фотографії, архівні документи (у тому числі матеріали, що розповідають про теоретичні дослідження авіатора з підготовки «мертвої петлі») - були попросту спалені.

Опозиціонери відстояли в суді право знести пам'ятник Леніну

Потім почалося знищення пам'ятного знаку. Вандали намагалися навіть відірвати літак з вершини обеліска - за допомогою коней і трактора. Але не вийшло: макет надзвукового винищувача з нержавіючої сталі виявився привареним на совість.

«У радянський період мені неодноразово доводилося відвідувати цей меморіальний комплекс, - розповідає почесний голова Львівської обласної організації ветеранів України, Герой Соціалістичної праці Тимофій Махоньок. - Він був справжньою окрасою району, місцем паломництва численних туристів, у тому числі і закордонних. Само собою зрозуміло, що відвідувачів у першу чергу цікавила та частина експозиції, яка була присвячена видатному авіатору Петру Нестерову. Пам'ятаю, що ці експонати побували в круглому виставковому залі, його інтер'єр був витриманий в синіх і блакитних тонах. Під самим склепінням залу висів макет літака «Моран» - того самого, на якому Нестеров здійснив свій останній подвиг: першим у світі зважився протаранити в повітрі літак супротивника - австрійського авіатора. Особливий інтерес також викликали матеріали, що розповідають про історію вітчизняного авіабудування, документи, що відображають подвиги радянських льотчиків у період Великої Вітчизняної війни, які, наслідуючи славні бойові традиції Нестерова, здійснили понад 600 повітряних таранів. Те, що сьогодні все це знищено, це незмивна пляма на репутації української влади загалом. Адже такому варварству можна було запобігти».

ТІЛЬКИ ФАКТИ

• За 28 днів перебування на Північно-Західному фронті (у складі 11-го авіазагону) штабс-капітан Петро Нестеров виконав 12 бойових вильотів загальною тривалістю 18 годин 39 хвилин. Після загибелі льотчик був посмертно нагороджений найвищим орденом Російської імперії - Орденом Святого Георгія Побідоносця 1V ступеня.

• У радянський період - на початку 1950-х років - місто Жовкву перейменували на Нестеров, а на міській площі спорудили пам'ятник видатному льотчику.

• На початку 1990-х місту повернули стару назву - Жовква. А на тому ж самому постаменті, де був пам'ятник Петру Миколайовичу, тепер височить скульптура засновника Організації українських націоналістів (ОУН) Євгена Коновальця.

Аргументы и факты Украина

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ