Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині священик та вірні УАПЦ перейшли в лоно УГКЦ (фото)

У с. Подусів Стрийської єпархії парафія УАПЦ об’єдналася з греко-католиками в одну релігійну громаду — про це «Гал-info» повідомив прес-секретар Стрийської єпархії УГКЦ о. Павло Худ. За його словами, близько п’яти років тривав підготовчий процес об’єднання двох релігійних громад в с. Подусів Перемишлянського району на Львівщині. Ініційований в 2004 році Владикою Юліяном (Ґбуром) намір поєднання досяг свого завершення 10 серпня 2008 року. Священик та вірні Української Автокефальної Православної Церкви перейшли в лоно Стрийської єпархії УГКЦ. Об’єднавчі ініціативи довершив Владика Тарас (Сеньків), Єпископ-помічник Стрийської єпархії, який відвідав Подусів 10 серпня 2008 року. При вході до церкви на Владику чекали священики та парафіяни греко-католицької і православної спільнот. Разом із єпископом вони зайшли в церкву.
Опісля, посеред храму православний священик с. Подусів Михайло Романюк разом із вірними УАПЦ очікував моменту офіційного прийняття в лоно УГКЦ. Після прочитання Євангелія отець офіційно та прилюдно склав Визнання віри і священичу присягу на вірність Папі Римському, Главі УГКЦ та Єпарху Стрийському. Від цього моменту о. Михайло став до спільного служіння Літургії із Владикою. Перед проказуванням Символу віри всі присутні у храмі обмінялися братнім об’єднавчим поцілунком миру.

Із Владикою Літургію також молилися о. Тарас Пошивак, Канцлер Стрийської єпархії та о. Іван Гембара, священик с. Іванівка, який тривалий час опікувався греко-католиками в Подусові. «Заклик апостола Павла у посланні до Коринтян бути однієї думки має насамперед духовний вимір, – підкреслив Владика у проповіді після Євангелія. Ця видима єдність, яка сьогодні наступає у Вашій парафії, завжди має живитися єдністю Ваших сердець із Богом та спільністю думки між собою. Правдиве поєднання випливає із глибини серця, а не корисливих матеріальних намірів».

Довгоочікуване примирення наступило після тривалого процесу обговорень, зустрічей на єпархіальному, обласному та районному рівнях. Стрийська єпархія ініціювала обговорення теми подолання міжконфесійних проблем на Перемишлянщині. В цьому контексті слід згадати зустріч в Перемишлянській райдержадміністрації 4 червня 2008 року. Представники єпархії, районної влади та священики з Подусова обговорили питання спільного служіння греко-католиків та православних УАПЦ.

6 серпня поточного року до Подусова приїхав о. Тарас Пошивак. Він зустрівся із священиками та представниками релігійних громад. «Приступити до єдності спроможний той, хто має любов і добрий намір, – підкреслив на зустрічі о. Тарас. Бо хто має любов, той перебуває в Бозі, а де Бог, там і прощення». Ці слова послужили додатковим стимулом в об’єднавчих ініціативах греко-католиків та православних с. Подусів.

9 серпня цього року на спільній зустрічі двох релігійних громад остаточно було підтверджено потребу релігійної єдності в селі. Шляхом самоліквідації релігійної громади УАПЦ і реєстрації єдиної громади УГКЦ в с. Подусів було відновлено історичну єдність, яка існувала до 1946 року.

Наприкінці богослужіння о. Тарас Пошивак зачитав Декрети Єпископа-помічника Стрийської єпархії про призначення о. Михайла Романюка душпастирем парафії с. Подусів Стрийської єпархії УГКЦ. Владика уділив єпископське благословення всіх парафіянам, які приступили до єдності з УГКЦ та кожному подарував іконку преподобномучениці Тарасикії, прикладену до її мощей.

Віряни задоволені таким вирішенням справи, адже в селі припинилися міжконфесійні протистояння майже двадцятилітньої давності. Їхній приклад розпочав процес об’єднавчих ініціатив, які тривалий час назрівають в інших парафіях Стрийської єпархії.

 








Фото з сайту Стрийської єпархії УГКЦ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ