Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Потрібно спонукати Захід дотиснути Росію, – Олексій Гарань

«Росія хоче вдати, що вона йде з Донбасу, але насправді зберегти свій контроль. Наше завдання у цих умовах – спонукати Захід дотиснути Росію, щоб вона була змушена піти на реальне виведення своїх військ та відновлення контролю Києва над українсько-російським кордоном», – сказав у коментарі «Гал-інфо» професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.

За словами професора, навряд чи це може відбутися у короткостроковій перспективі, адже Росія буде тягти з цим якомога довше, проте в середньостроковій перспективі це можливо.

«Я не вірю, що це може відбутися в короткостроковій перспективі, але в довшій перспективі (це можливо). Санкції діють проти Росії», – зазначив він.  

Політолог додав, що події останніх днів в окупованому Донецьку засвідчують, що в середовищі бойовиків також спостерігається поділ на фракції.

«Можна говорити про те, що всередині (бойовиків) відбувається протистояння, і це протистояння не тільки з метою переділу сфер впливу між бойовиками. Умовно кажучи, є налаштовані більш войовничо і менш войовничо. На це, очевидно, стратегія Києва та заходу й розрахована. Наскільки це буде реально, наскільки глибокими є ці розбіжності, важко сказати. Але, очевидно, що серед бойовиків є ті, які хочуть продовжувати воювати, бо заробляють на цьому, можуть грабувати населення та одержувати гроші з Росії. Але є також, які дивляться трошки далі й думають про те, як втриматися в перспективі. Розуміють, що економіка буде занепадати, тому шукають певні компроміси з Києвом. Всі сценарії є ризикованими і важко прогнозованими. Але якщо вдасться припинити збройне протистояння, то це дає нам час для проведення власних реформ», – наголосив Олексій Гарань.

За словами професора, говорити про виконання Мінських угод на даному етапі важко. Зокрема, й вірогідність проведення виборів на окупованих територіях є незначною.

«Верховна Рада чітко сформулювала, що вибори можуть відбутися за умов контролю над кордоном. В Мінських домовленостях написано дещо інакше, що відновлення контролю починається на перший день після проведення виборів. Очевидно, довкола цього буде йти боротьба, тому що Україна буде намагатися змінити це положення на свою користь. Можливо, навіть і захід хотів би провести формально вибори. Але Україні треба тримати чітку позицію. Поки там стоять російські війська, поки там озброєні банди, то які можуть бути вибори? Умови сформульовані в законі й треба їх дотримуватися», – резюмував професор. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ