Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії відбудеться унікальний концерт єврейської музики

У Львівській філармонії, 9 листопада, відбудеться унікальний концерт єврейської музики «Ледор Вадор» (Від покоління до покоління). Виконавцями виступлять відомі музиканти з німецьких міст Веймар та Берлін, повідомили у Львівській філармонії.

Мистецьке життя Львова споконвіку було нерозривно пов’язаним із єврейською культурою, оскільки євреї становили невід’ємну і дуже суттєву частку мультинаціонального міста. Згідно даних Першого загального перепису населення Польщі від 1921 р. кількість євреїв Львова складала 76854 (35%) осіб. Трагічні події Другої світової війни цілковито знищили цей безцінний культурний пласт, ще й досі повністю не досліджений. Тому такими важливими видаються спроби знову бодай частково повернути до Львова елементи єврейської культури, інтегрувати їх у новий мистецький ареал.

Великою знахідкою на цьому тлі стала ініціатива Веймарської Вищої музичої школи ім. Ференца Ліста: німецькі музиканти дадуть у Львові унікальний концерт єврейської духовної музики двох століть. Цей концерт є водночас початком масштабної співпраці із Львівської національною музичною академією ім. М. Лисенка, основним завданням якої стане дослідження та повернення скарбів єврейської культури України.

У концерті виступить Камерний хор Вищої музичної школи імені Ференца Ліста, диригент – проф. Юрґен Пушбек. Солісти – кантори коледжу ім. Абрагама Гайгера (єлиної в Німеччині семінарії равинів) Авів Вайнберґ, Ассаф Левітін, Шуляміт Любовська. Фортепіано - проф. Яша Немцов.

Захід відбувається за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина

Довідка.

Вища музична школа німецького міста Веймар заснована 1872 року з ініціативи видатного композитора та піаніста Ференца Ліста як елітарний навчальний заклад для оркестрових виконавців. Життя угорського музиканта було безпосередньо пов’язаним із Веймаром, містом Баха, Гете, Шіллера і Гердера. З 1956 року Вища музична школа носить ім’я свого ініціатора.  Це не лише один із найдавніших спеціальних музичних закладів Німеччини, але й один із найбільш визнаних у Європі та світі сьогодні: тут навчається близько 850 студентів із 50 країн. У Школі постійно відбуваються міжнародні майстер-класи, конкурси, фестивалі та конгреси.

З 2010 року Президентом веймарської Вищої музичної школи є відомий німецький історик та політичний діяч, один із співзасновників Німецького історичного музею та колишній віце-президент парламенту ФРН Крістоф Штьольцль.

Минулого року у Вищій музичній школі заснована кафедра історії єврейської музики, якою керує відомий піаніст та музикознавець російсько-єврейського походження Яша Нємцов.

До програми концерту «Ледор Вадор» увійшли наступні твори:

ЛУЇС ЛЕВАНДОВСКІ: НІМЕЦЬКА КЕДУША

Кедуша — це похвала Богу з книги Ісаї, яка в іудаїзмі є частиною щоденної молитви Аміди. Луїс Левандовскі (1821-1894), представник німецького реформаторського іудаїзму, поклав на музику німецьку версію тексту.

Соліст: Ассаф Левітін

ІЗРАЕЛЬ АЛЬТЕР: ЕСО ЕЙНАї

Кантор та композитор Ізраель Альтер (1901-1979) народився у Львові. Отримавши музичну освіту у рідному місті, продовжив навчання у Відні. Він працював кантором у Відні та Ганновері, гастролював з концертами у багатьох країнах, а після втечі з нацистської Німеччини  перебував у ПАР і США. Альтер вважався “першим з хазанів, кантором канторів”.

Соліст: Авів Вайнберґ

ЛАЗАР ВАЙНЕР: КІДДУШ

Лазар Вайнер (1897-1982) народився в Черкасах. В 1914 р., у віці 17-ти років, емігрував  до Америки. Пізніше став музичним директором Центральної Синагоги у Нью-Йорку.

Кіддуш — традиційна молитва благословення, що промовляється над вином. Окрім єврейської літургічної музики Лазар Вайнер є автором багатьох пісеньна мові їдиш.

Соліст: Ассаф Левітін

КУРТ ВАЙЛЬ: КІДДУШ

Твір відомого німецького композитора єврейського походження Курта Вайля (1900-1950) був одним з численних у сучасному синагогальному репертуарі, написаному на замовлення кантора Давида Путтермана для синагоги Нью-Йорк Парк Авеню, і однією з перших композицій єврейської літургічної музики, в яку були інтегровані елементи джазу і блюзу.

Солістка: Шуляміт Любовська

МОРІС РАВЕЛЬ: КАДИШ

Арамейська молитва Кадиш (Освячення) використовується в іудейській літургії у різноманітних обрядах. Відомий французький композитор Моріс Равель (1875-1937) використав у своїй обробці традиційну сефардську мелодію.

Соліст: Ассаф Левітін

МЕЇР ФІНКЕЛЬШТАЙН: АНІ ХАВАЦЕЛЕТ

Твори єврейського композитора Меїра Фінкельштайна (нар.1951 р.) сьогодні є невід’ємною частиною ліберальної іудейської літургії . Ані хавацелет хашарон (Я — лілія з Шарон-Таль)  - це покладений на музику фрагмент з Пісні пісень.

Солістка: Шуляміт Любовська

МАКС ЯНОВСКІ: ГАРІУ

Макс Яновскі (1912-1991) народився в Берліні. На початку 30-х років XX століття він став керівником фортеніанного відділення музичної академії Мусашіно в Токіо. В 1937 р. Яновскі переїхав до США, де був багатолітнім музичним директором Kehilath Anshe Maarav, найдавнішої синагоги  Чикаго. Твори Макса Яновскі вже давно належать до стандартного репертуару в синагогах, зокрема покладений на музику сотий псалом Гаріу.

Соліст: Авів Вайнберґ

АБРАГАМ ЕЛЬШТАЙН: ВОС ІС ҐЕВОРЕН

Абрагам Ельштайн (1907-1963) народився в Нью-Йорку на Нижньому Іст-Сайді, в районі єврейських емігрантів зі Східної Європи. Завдяки своїм пісням став новатором американо-єврейського музичного театру, є також автором музики до фільму "Їдль мітн Фідль" (1936), одного з найбільш успішних фільмів на їдиш.

Соліст: Ассаф Левітін

ЛОУРЕНС РУШ: СІМ ШАЛОМ

Сучасний американський композитор і співак Лоуренс Руш створив свою версію молитви Сім Шалом (Подай миру), яку читають на кінці Аміди.

Солістка: Шуляміт Любовська

БЕН ШТАЙНБЕРҐ: ЕЦ ГАЇМ

Бен Штайнберґ народився в 1930 р. в канадському Вінніпезі. Серед іншого працював музичним директором в Holy Blossom Temple, а з 1970 р. - музичним директором в Temple Sinai. З 1978 по 1981 рр. ШтайнберґбувcomposerinresidenceвЄрусалимі.

Соліст: АвівВайнберґ

МОРРІСБАРАШ: УНЕТАНЕТОКЕФ

МоррісБараш (1903-1977) походивізсім’їемігрантівзіСхідноїЄвропи, народивсявНью-Йорку. Своєжиттявінприсвятивнаписаннюсинагогальноїмузики.

Унетане токеф (Ми хочемо зобразити силу святості дня) - так починається молитва з Літургії Високих свят, що виникла у Х ст., у якій йдеться про владу Бога над життям і смертю.

Соліст: Ассаф Левітін

ІЗРАЕЛЬ ҐОЛЬДШТАЙН: ЕЛЬ МАЛЄ РАХАМІМ

Видатний американський кантор і викладач коледжу імені Абрагама Ґайґера Ізраель Ґольдштайн поклав на музику традиційну молитву за померлих Ель малє рахамім (Господь повний милосердя), що також виконується в пам’ять про жертв Голокосту.

Солістка: Шуляміт Любовська

АРІЄ ЛЕЙБ ШЛЬОСБЕРҐ (1843-1925): Р’ЦЕІГ

Ця пісня стала дуже відомою завдяки видатному варшавському кантору Ґершону Сіроті (1874-1943), котрий свого часу виступав і у Львові.

Соліст: Авів Вайнберґ

меЇр фінкельштайн: ледор вадор

Всі солісти

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ