Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Випускників яких вишів користуються попитом у роботодавців

Троє із п’яти роботодавців звертають увагу на диплом, якщо мають справу зі спеціалістом початкового рівня. Найбільш авторитетні, на їхню думку, рейтингові національні ВНЗ. А ось приватні навчальні заклади не викликають довіри у представників українських компаній. Про це детальніше — в результатах дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Більшість українських роботодавців не звертають уваги на диплом, вважаючи досвід і компетенції найкращим доказом профпридатності. По-іншому розвивається ситуацію у випадку прийому на роботу студентів і спеціалістів початкового рівня. Тут диплом може стати конкурентною перевагою, оскільки свідчить про цілеспрямованість і бажання навчатись. Крім того, має значення і сам ВНЗ. Не секрет, що в топових університетах вимоги до студентів вищі, а процес навчання передбачає серйозну віддачу.

За даними опитування роботодавців, найбільш авторитетними є рейтингові національні ВНЗ, такі як КНУ ім. Тараса Шевченка, Києво-Могилянська академія або КПІ. Понад третина опитаних гідно оцінять диплом будь-якого державного українського ВНЗ. А ось приватні навчальні заклади не викликають довіри у представників українських компаній. Лише один зі ста роботодавців візьме до уваги такий «диплом». Не можна сказати, що сильно посприяє працевлаштуванню диплом закордонного ВНЗ. Лише у шести зі ста компаній першочергово візьмуть на роботу пошукача, який отримав освіту закордоном.

Більше за все роботодавці хотіли б бачити у своїй компанії випускників КНУ ім. Тараса Шевченка, КПІ, Києво-Могилянської академії, КНЕУ і Харківського політеху. Також до ТОП-10 ВНЗ увійшли Національний авіаційний університет, ЛНУ ім. Івана Франка, Львівська політехніка, ХНУ ім. В. Каразіна і Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого в Харкові.

Назва ВНЗ

%

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

38%

НТУУ «Київський політехнічний інститут»

32%

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

23%

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана

17%

НТУ «Харківський політехнічний інститут»

15%

Національний авіаційний університет (Київ)

9%

Львівський національний університет ім. Івана Франка

9%

Національний університет «Львівська політехніка»

8%

Харківський національний університет ім. В. Каразіна

6%

Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого (Харків)

6%

Київський національний торговельно-економічний університет

5%

Одеський національний університет ім. І. Мечникова

5%

Національний університет біоресурсів і природокористування України

4%

Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова

3%

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара

1%

Інше

18%

На думку українських роботодавців, якісна освіта є хорошим стартом для успішної кар’єри. Про це заявили дещо менше третини опитаних. Майже половина представників компанії вважають, що вибір ВНЗ впливає на подальшу кар’єру лише в тому випадку, якщо випускник іде працювати за спеціальністю. І ще майже чверть упевнені, що диплом ніяк не вплине на професійний успіх.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в жовтні 2016 року. В опитуванні взяли участь 235 представників компаній із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ