Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

З кожним роком клімат стає все більш непередбачуваним: кліматологи очікують нових катаклізмів

Нині ми спостерігаємо, що березень, який минув, за різними показниками був нижчим за кліматичну норму. А саме березень був холоднішим за лютий. Водночас через глобальне потепління все важче робити довгострокові прогнози. Від погоди можна очікувати все нових і нових катаклізмів. Про це сьогодні, 1 квітня, в коментарі Гал-інфо розповіла провідний київський кліматолог Центральної Геофізичної лабораторії відділу кліматології Олена Доніг.

За її словами, такі кліматичні аномалії повторюються не щороку. Так, вперше з 1952 року в Україні це  другий випадок, коли березень виявився холоднішим ніж лютий.

«Природні катаклізми, які ми спостерігали у березня, свідчать про те, що глобальне потепління продовжує уражати Україну. Стихійні лиха і затяжна зміна сезонів може повторюватись все частіше. Те, що в природі все змінюється, і дуже стрімко, видно неозброєним оком», - розповіла Олена Доніг.

За її словами, найбільша небезпека полягає в тому, що ані людина, ані екосистема в нас не готові до подібних катаклізмів.

«Люди до такого ще не пристосовані. Такі стихійні явища можуть спостерігатись не лише взимку чи на весні, але й влітку, і ми не можемо фізично з ними впоратись», - зазначила кліматолог.

Вона також додала, що клімат стає зовсім непередбачуваним, а довгострокові  прогнози збуваються із меншою вірогідністю ніж короткострокові.

«Нині короткостроковим прогнозам вірити треба більше, бо все складніше стає спрогнозувати», - додала Олена Доніг.

На запитання Гал-інфо, яким буде літо 2013 року, вона відповіла, що рік на рік не схожий.

«Якщо 2010 року була аномальна спека, то наступні роки вже не були такими спекотними. В природі не повторюється рік за роком один і той же сценарій. Відповідно, цього року ми не можемо дати прогноз на літо, точно сказати, що буде.  Однак до всього варто бути готовим. Ми це фіксуємо, стежимо і обробляємо дані. За кліматичною нормою ми порівнюємо дані і робимо висновки, наскільки і як показники перевищують цю норму», - додала кліматолог.

Фото: np-mag.ru

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ