Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Амбросій Чачуа: «Після повернення фанів на трибуни «Карпати» відчувають подвійну відповідальність»

Капітан львівських «Карпат» Амбросій Чачуа – найкращий гравець команди в осінній частині сезону за версією вболівальників.

Восени гравець відзначився п’ятьма голами та чотирма результативними передачами. У великому інтерв’ю Гал-Інфо Амбросій оцінив підготовку команди до весняних матчів у Першій лізі, розповів про готовність виходу в Українську Прем’єр-лігу, повернення вболівальників та поділився враженнями від нової бази «Карпат» у Бартатові.

Амбросій Чачуа. Фото: ФК Карпати

Амбросію, поділіться враженнями від першої гри «Карпат» у весняній частині сезону проти «Полтави», яка видалась дуже непростою для вашої команди попри перемогу (2:1).

Насправді поєдинок видався дуже складним. Зазвичай усі перші матчі є такими важкими. На нас трохи тисне відповідальність, адже ми не маємо права на помилку. Для «Карпат» важливі тільки три очки й до того ж нас уперше за довгий час прийшли підтримати вболівальники. Все-таки перемогу вдалося здобути завдяки характеру.

Коли рахунок у матчі був паритетним (1:1) і «Карпати» грали в меншості, чи були впевнені в тому, що переможете навіть удесятьох? Сумнівів ні в кого з гравців не виникало?

Скажу від себе: після того, як команда пропустила гол, я старався підбадьорювати хлопців. Важливо було не зупинятись, бо часу мали ще достатньо, щоб забити вдруге. Дуже не хотілося грати внічию. Хлопці постійно йшли вперед і це було видно: у компенсований час в штрафному «Полтави» було багато наших гравців. Я бачив, що ніхто не збирався змиритися з нічийним рахунком.

На трибуни стадіону «Україна» нарешті повернулися вболівальники. Наскільки великий тиск відчували «Карпати», коли грали за нічийного рахунку в меншості?

Тепер ми починаємо відчувати подвійну відповідальність, оскільки тепер граємо з глядачами. Для «Карпат» повернення вболівальників – довгоочікувана подія. Нас прийшли підтримати сім’ї, ультрас і наші захисники. На щастя, команда потішила всіх, вирвавши три очки на останніх хвилинах. Багато що не виходило, але ми зробили висновки й намагатимемось не допустити помилок у матчі проти «Вікторії», який відбудеться в п’ятницю.

У вашій кар’єрі було багато схожих поєдинків, коли команда виривала перемогу на останніх хвилинах?

Пам’ятаю домашній матч проти «Агробізнесу», коли я виступав у складі «Волині». Рахунок тоді також був 1:1. На 90-ій хвилині реалізували 11-метровий удар, граючи в меншості. Зараз я пережив фактично схожі емоції.

Що саме «Карпатами» не вдавалося на футбольному полі? Можливо, супернику вдавалося нейтралізувати сильні сторони вашої команди?

Хочу справді віддати належне «Полтаві». Ми грали проти дуже хорошої команди, яка показує агресивний футбол із максимальною самовіддачею. Суперник не давав нам часу на прийняття рішень, тож часто виникали моменти, де ми поспішали. В таких випадках, вважаю, потрібно трохи заспокоїтись і по-новому перемкнутись на гру.

Що сказав Мирон Богданович після поєдинку?

Він сказав, що є ще багато моментів, над якими потрібно працювати. По-перше, маємо змінити дещо в ментальному плані. Коли є велика відповідальність і кожний суперник по-особливому налаштовується на матч з «Карпатами», хлопці трохи відчувають тиск. Зараз будемо працювати над тим, щоб не відчувати цю скутість.

Якщо говорити про хід підготовки до весни, то «Карпати» планували провести збір в Іспанії, проте не склалося через недопуск за кордон від мінмолодьспорту. Зрештою, до поновлення сезону ви готувалися на Закарпатті. Чи задоволені тренувальними зборами? 

Багато працювали. Збори для того й існують, щоб отримати хороше фізичне навантаження і щоб належним чином підготуватися до чемпіонату. Вважаю, що «Карпати» зараз перебувають у чудовому фізичному стані. Зборами задоволені, адже мали якісні умови для підготовки до сезону. 

Чи справедливо, на вашу думку, що виїжджати на закордонні тренувальні збори можуть лише клуби Української Прем’єр-ліги?

Це рішення вищих органів. У мене є своя думка щодо цього, але вважаю, що краще все-таки вийти в УПЛ, і тоді в нас вже з’явиться можливість повноцінно готуватись до чемпіонату за кордоном. Треба докласти всіх зусиль, у нас залишилось ще дев’ять фіналів для того, щоб виконати завдання.

Існує думка, що «Карпатам» цієї зими забракло хороших спарингів на зборах на Закарпатті. Ви можете з цим погодитись?

Можливо, це правда. Якщо порівняти з іспанськими «Валенсією», «Вільярреалом» і «Кадісом», про які говорив Мирон Богданович, то різниця суперників є великою. Все-таки цікаво було б спробувати свої сили серед таких команд. Проте, в «Карпатах» все одно всі задоволені проведеною підготовкою. Заключний спаринг зіграли з чинним чемпіоном України, «Шахтарем», тому підготувались доволі добре.

Вам вдалося вибороти нічию в товариському матчі проти «Шахтаря» (2:2). Цей результат додав «Карпатам» психологічної впевненості?

Звичайно, цей спаринг приніс нам чимало впевненості у власних силах. Провели хороший матч із «Шахтарем». Такі спаринги дають багато корисної інформації та позитив для команди.

Які ще матчі вам запам’ятались на тренувальних зборах? Чи достатнім був рівень ваших опонентів, аби підготуватися належним чином до виступів у чемпіонаті?

Хороший спаринг зіграли проти тернопільської «Ниви». Суперник майже нічим не поступався нам протягом гри. «Нива» – боєздатна команда і мені дуже дивно, що вона не потрапила до чемпіонської групи. Загалом до всіх спарингів кожний суперник по-особливому налаштовується проти нас і тому товариська гра деколи може виявитись набагато сильнішою та цікавішою, ніж офіційний матч.

Перед виїздом на збори ви зіграли проти аматорського колективу «Куликова-Білки», обігравши його непростому матчі з рахунком 1:0. Що можете сказати про цього суперника, який зовсім скоро має стати ще одним представником Львівщини в професійному футболі?

Це була інформативна гра для нас. Матч із ФК «Куликів-Білка» – перший спаринг у цьому році. Важко якось оцінити нашу гру, оскільки тоді лише вийшли з відпустки. Щодо суперника, то він точно не загубиться серед професійних команд. Знаю, що в складі «Куликова-Білки» є гравці з хорошим досвідом гри в Першій та Другій лігах. Цікаво буде побачити цю команду в наступному сезоні.

У зимове трансферне вікно «Карпати» посилили склад багатьма новачками, серед яких, зокрема, два легіонери. Як вам рівень новоспечених партнерів і що можете сказати про їхній процес адаптації в колективі?

Прийняли всіх гравців дуже добре, тож впевнений, що з адаптацією немає проблем. Як українцям, так і легіонерам комфортно перебувати в «Карпатах». Арієльсон грає в Україні від літа, він швидко адаптувався в команді і допоміг Джареду Хасі. Їм потрібно ще трохи часу й зовсім скоро всі новачки вдало зіграються на футбольному полі. Як капітан сподіваюсь, що хлопці нам дуже допоможуть.

Амбросій Чачуа. Фото: ФК Карпати

Чи адаптувались легіонери до життя під час війни в нашій країні? Як вони реагують, наприклад, на повітряну тривогу? Це їх сильно лякає?

Ми про це не говорили з ними. На нещодавній пресконференції команди я почув від Джареда, що він не боїться перебувати в Україні. Всі легіонери в «Карпатах» – бойові. Якби вони боялися, то не їхали б сюди грати. Тому великий їм респект за те, що в такий нелегкий час у нашій країні хлопці грають разом з нами.

Скільки часу все-таки потрібно новачкам для того, щоб повністю адаптуватися в команді та по-справжньому допомагати досягати результату?

У кожного футболіста це залежить від багатьох чинників. Я грав в іноземних чемпіонатах і знаю, який це складний досвід. Розумію кожного легіонера в нашій команді, тому намагаюсь всіх підтримати, щоб якомога швидше проходила адаптація. Для мене за кордоном найважчими були перші два місяці. 

Говорячи про осінь, «Карпати» завершили виступи в групі «А» Першої ліги абсолютним лідером турнірної таблиці. Чи задоволені результатами тієї частини сезону?

Я вважаю, що ми вдало провели осінню частину сезону. Загалом виглядали довгий час стабільно, за винятком прикрої поразки від «Епіцентра». Були дуже сердитими після тієї втрати очок, але швидко зробили висновки, вигравши переконливо три наступні гри.

Які матчі команди вам особисто найбільше сподобалися, не беручи до уваги рахунок?

Можу виділити виїзний матч проти «Ниви» з Бузової, де ми здобули мінімальну перемогу. Сподобались поєдинки проти харківського «Металіста». Запам’яталась також домашні матчі з волочиським «Агробізнесом» та тернопільською «Нивою».

У поточному сезоні ви забили 5 голів та віддали 4 асисти – це вже більше, ніж за всю попередню кампанію. Також вболівальники «Карпат» визнали вас найкращим футболістом команди в осінній частині сезону. Для вас це пік кар’єри чи раніше ви мали більш успішний період?

Надзвичайно приємно, що вболівальники оцінили мої старання. Індивідуальні нагороди – це добре, але ще більше я отримую задоволення, допомагаючи команді. Хочеться у весняній частині сезону також добре себе показати. Найголовніше – виконати наше завдання.

Ні для кого не секрет, що основна боротьба за чемпіонство в першій лізі очікується саме між «Карпатами» та «Інгульцем». Чи готуєтесь ви якимсь чином до матчу проти команди з Петрового? Можливо, вже вивчали суперника?

Чесно кажучи, ми з хлопцями домовились не дивитись на турнірну таблицю. Правильно зараз готуватися від гри до гри. Зараз зіграли проти «Полтави» і одразу ж почали готуватись до «Вікторії». Коли дійде черга до «Інгульця», то вивчатимемо й цю команду. Насправді в чемпіонській групі кожний суперник має всі сили для того, щоб нав’язати боротьбу.

Розпочинаємо весну з трьох домашніх матчів. Не скажу, що це грає нам на руку, але це додає насамперед відповідальності.

Амбросію, від минулого літа ви тренуєтесь і граєте під керівництвом легендарного Мирона Маркевича. Зараз у «Карпат» дуже широкий тренерський штаб, де працює багато спеціалістів. Наскільки сильно це виглядає ефективним для команди? Відчуваєте, що прогресуєте особисто під їхнім тренерством? 

Це видатні для українського футболу персони. Мені приємно працювати з такими спеціалістами. Всім футболістам було б корисно для кар’єри грати під їхнім тренерством. Я впевнений, що будь-який гравець отримує задоволення від перебування в команді такого досвідченого тренера, як Мирон Маркевич. Для «Карпат» тільки корисно, коли тренерський штаб поповнюється хорошими фахівцями. 

Протягом цього сезону «зелено-білі» переїхали на нову тренувальну базу до Бартатова, що неподалік Львова. Як оціните інфраструктуру клубу? Наскільки задоволені новою базою і яка атмосфера там панує?

Дякуючи президенту клубу, ми маємо одну з найкращих баз в Європі. Гравці «Карпат» мають зараз всі умови для професійного розвитку. До цього я ніколи не тренувався на базах такого рівня. Найбільше мене вразили зона для відновлення, тренажерний зал, басейни. У футболістів є номери, де вони можуть спокійно відпочивати поміж тренуваннями. Ми справді маємо все для того, щоб думати тільки про матчі.

Амбросію, як ви вже згадували, у вашій кар’єрі є досвід виступів за кордоном. Виступи в Грузії та Казахстані складалися для вас вдало чи все-таки непросто?

Той період пішов мені на користь. Тепер я можу багато з чим порівнювати. Були різні моменти, але з тих часів я виніс для себе більше корисного, ніж чогось невдалого. До Казахстану мене запросив Сергій Зайцев, який тренував раніше «Карпати». У команді грали п’ятеро українців, серед яких, зокрема, були Ігор Худоб’як, Андрій Ткачук. Недовго пограв за «Акжаїк»: команда вилетіла в нижчий дивізіон і я розірвав контракт. 

Після Казахстану перейшов до грузинського «Торпедо» (Кутаїсі). У мене хороші враження від періоду в цій команді. Виграв з «Торпедо» Суперкубок Грузії – це мій перший серйозний успіх у професійному футболі і дебютний трофей. Команда також грала у кваліфікації Ліги Європи. Потім до луцької «Волині» мене запросив Андрій Тлумак. Вдячний йому за те, що повернув мене в чемпіонат України. Це було дуже правильне рішення для моєї кар’єри.

Чи готові були б ще раз пограти в іноземному чемпіонаті, якщо б отримали хорошу пропозицію?

Зараз у мене трохи інші мрії та амбіції, які пов’язані тільки з «Карпатами». Навіть не думаю про інші варіанти продовження кар’єри.

Олег Нападій

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ