Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Андрій Гречило: значення червоно-чорної символіки в українській культурі

У Львівському палаці мистецтв відбулася лекція доктора історичних наук, голови Українського геральдичного товариства Андрія Гречила «Червоно-чорні прапори в українській традиції».
Фото: УФОТО

Подія організована у співпраці Українського фотографічного товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею, Українського геральдичного товариства та Львівського палацу Мистецтв.

Андрій Гречило зазначає, що червоно-чорні кольори пов’язують із популярністю в Паризькій комуні, а саме з революційними подіями 20 століття у Франції.Також ці кольори пов’язують із боротьбою проти чинних монархій в Італії, Іспанії, Мексиці та інших.

«Квітень 1941, Організація українських націоналістів («бандерівців») проводить у Кракові другий великий збір, щоб прийняти свою відмінну символіку. Було прийнято використання націоналістичного тризубу, загальноукраїнського синьо-жовтого прапора. Також ОУН запроваджує нову емблему: червоно-чорний хрест-меч у жовтому колі і новий прапор у червоно-чорному кольорі», – розповідає Андрій Гречило.

З початком німецько-радянської війни, «бандерівці» зазнали репресій з боку німців, тому про поширення своєї символіки не могло бути мови.

«Проводячи дослідження над цим питанням у 90-ті роки, я опитав багатьох людей, які були учасниками національно-визвольного руху, або проживали у Львові в період німецької окупації. Фактично всі згадували пісню «Гей гу, Гей га», в якій співалось про червоно-чорні прапори, але ніхто не знав, що ОУН прийняла цю символіку», – додає Андрій Гречило.

Історик презентував матеріал «Прапор українського народу», в якому представлена робота в українській Гельсінській спілці і в товаристві Лева.

«А щоб не було плутанини національного і націоналістичного прапорів слід звернутися до документів: Другий Великий збір ОУН у квітні 1941 р. прийняв постанову, що “ОУН вживає свого окремого організаційного прапора чорної і червоної краски”», – зазначає Андрій Гречило.

На початку подій Революції Гідності 28 листопада 2013 року з’явились червоно-чорна символіка з націоналістичним тризубом «Правий сектор», а також прапор «Правий сектор» з червоно-чорними кольорами та націоналістичним тризубом.

Повертаючись до рішення в одному з пунктів ОУН («бандерівці») 1941 р. відмовилась від використання тризуба з мечем, який залишився за «мельниківцями». «Правий сектор» об’єднав ці два символи у своїх прапорах.

Українська держава пройшла етапи, коли червоно-чорна символіка функціонувала на рівні молодіжних та спортивних організацій, разом з тим ці кольори декларували ідею боротьби за незалежність, гідність та свою землю. В період відновлення незалежності України, почалось повернення політичної складової до тлумачення цих кольорів.

Підготувала Еліна Гоян

Редактура Юлії Лаврук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ