Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Армія-ще не війна, а війна-не вирок

Офіцер з бойової підготовки Нацгвардії Андрій Ковч розповів Гал-інфо про нагальні потреби Сил оборони України та розвіяв міфи російських ІПСО.

Як зазначив Андрій Ковч, цивільні люди, які долучилися до лав Сил оборони, зробили дуже потужний внесок для армії, щоб вона стала такою, як вона є сьогодні. Вони мають інший кругозір, вони більш гнучкі, вони більш активні. Вони шукають шляхи розв'язання питань не так, як це прописано статутами в межах їхніх повноважень, а так щоб досягнути цілі. Однак зараз Силам оборони України не вистачає саме людей. 

“Ми могли спостерігати кілька хвиль мотиваційно, патріотично налаштованих людей, які вступали в лави Сил оборони. Зараз ми бачимо, що відбувається певна дискредитація територіальних центрів комплектування на соціальної підтримки і це негативно вплинуло на весь процес мобілізації”, - розповів офіцер Нацгвардії.

На його думку, в Україні неправильно провели інформаційну кампанію стосовно мобілізації. Є достатньо багато людей, які вагаються йти чи не йти до війська. Частина з них ймовірно налякана методами так званої “вуличної мобілізації”, на інших вплинули неякісні рекламні матеріали і ролики про те, що армія – це виключно прямий стрілковий бій, що насправді є абсолютною неправдою. Якщо людина йде до війська, то це не означає, що вона попадає в окоп, тримає автомат і починає відстрілюватися і це потрібно доносити людям.

“В армії є сотні, якщо не тисячі різних професій і завдань. І ці люди теж є героями, і вони теж нищать ворога, але не в прямому контакті. В безпосередніх прямих стрілкових боях бере участь орієнтовно 10-15% військовослужбовців”, - зазначає Андрій Ковч.

Далі в розмові з журналістом Гал-інфо офіцер з бойової підготовки Нацгвардії Андрій Ковч розповів про питання мотивації громадян до військової служби та особливості служби в підрозділах НГУ.

Андрію, то ж як мотивувати людей до війська?

На мою думку, людей до війська потрібно мотивувати в першу чергу правильним інформуванням. Розуміння того, що твої вміння в силах оборони, якщо ти попадаєш в правильний підрозділ, можуть бути правильно оцінені та застосовані. Якщо ти є хорошим спеціалістом… До прикладу, ти є класний геймер і класно тримаєш пульт в руках, ти вмієш керувати дроном, то, відверто кажучи, я готовий говорити про Національну гвардію, про той підрозділ, який я представляю. То ця людина не попаде з автоматом в окоп. Вона пройде повний вишкіл, додатково навчиться і буде служити за професією - пілотом БПЛА.

Якщо людина вирішила доєднатись до Сил оборони, то які в неї є шляхи?

Перший варіант - прийти в ТЦК, пройти військово-лікарську комісію, отримати повістку і бути скерованим у навчальний центр.

Є інший шлях. Якщо людина вибрала для себе певний підрозділ, до прикладу підрозділ Національної гвардії, то вона приходить до нас і укладає контракт.

Тобто через контракт, а не мобілізацію?

Так. Можна бути призваним по мобілізації, а можна бути призваним по контракту. Коли людина приходить до нас в Нацгвардію, то вона укладає контракт, далі вона відправляється на один з полігонів пройти курс молодого бійця. Де її навчають базових речей, що таке автомат, його будова, як правильно спорядити, як правильно здійснити постріл, як правильно одягнути бронежилет - базові речі, якими повинен володіти будь-який військовослужбовець, незалежно від того, якою професією в майбутньому він буде займатися. Цей період становить щонайменше місяць.

Після цього навчання людина проходить вже інше навчання, яке конкретно стосується напрямку, з яким вона буде працювати. 

Коли ми говоримо до прикладу про військовослужбовців, які повинні стати майбутніми пілотами БПЛА, вони проходять спочатку базові курси з керування дронами. Цей період може тривати до двох місяців. Потім, безумовно, настає питання підготовки до виїзду на лінію бойового зіткнення. Це так зване бойове злагодження, коли ти повинен працювати разом зі своїм підрозділом. Воно теж становить 3-4 тижні. І вже після цього людина виїжджає на лінію бойового зіткнення. 

На який період?

Коли ми говоримо про Національну гвардію, яка в порівнянні з багатьма іншими підрозділами Сил оборони, то ми маємо певну перевагу - так звані ротації. Сьогодні ротація для Нацгвардійських підрозділів складає 3 місяці. Людина виїхала на три місяці, відвоювала, після того вона повернулася в пункт постійної дислокації.

Три місяці на передовій. Більшість людей уявляє саме як перебування в окопах та штурми.

По-перше, військовослужбовці, навіть ті, які знаходяться на нулі, не весь підрозділ знаходиться на першій лінії. Є завдання, які виконуються не з нуля. Ті ж самі пілоти БПЛА, можуть уражати ворога на відстані до 10 кілометрів. Відповідно не треба на нулі стояти, можна відтягнутися на 3, на 4 кілометри, зайняти вигідні позиції, але ти все одно береш активну участь у введенні бойових дій.

Ті ж самі люди, які виконують бойові завдання, їх теж там заміняють. Тобто вони виїжджають на позиції, відпрацьовують свою кількість діб чи годин - залежно від завдань і тоді їх заміняють інші. 

Чи можуть люди, які вже мають певну військово-облікову спеціальність пройти перекваліфікацію?

Якщо мова про підрозділи Національної гвардії, то безумовно що так. Якщо людина отримала певні навички в цивільному житті, і розуміє, що може з ними бути більш корисною в армії, то безумовно... І командування це вітає.

Яка ситуація стосовно віку?

Це, напевно, прерогатива законотворців, який має бути мобілізаційний вік. Ми не перебираємо віком. Для кожної вікової категорії знайдеться своє завдання.

Я як офіцер з бойової підготовки і, зокрема, відповідальний за підготовку пілотів БПЛА, безумовно всіляко займаюсь рекрутингом, людей, які можуть бути пілотами БПЛА. І коли я говорю про підрозділ БПЛА, це не лише пілоти, це і водії, і автомеханіки, і інженери, і сапери. Зрештою - це вибухотехніки, які можуть споряджати літальні апарати вибухівкою.

Тобто той хто літає він не займається іншими завданнями?

В жодному випадку. Хаосу немає. Коли нормальний підрозділ, коли адекватний командир хаосу ніколи не буде. Кожен відповідальний за свій напрямок. Людина, яка відповідальна за споряджання боєприпасу, лише вона в цьому екіпажі буде цей боєприпас споряджати. Пілоти, які відповідальні за пілотування цього дрону і донесення його до ворожих позицій, відповідають лише за це. Водій, знову ж таки, відповідає за безпечне доставлення екіпажу до позицій і назад.

Зрештою, є і кухарі, і автомеханіки, і всі, хто завгодно. Інженери, які, зрештою, ремонтують ті ж самі дрони і лагодять їх перед вилітом. Раціональне використання кожного – це наш пріоритет.

Завдання №1

Якби ми воювали так, як воюють вороги, то нас би не вистачило до сьогоднішнього дня. Тому ми зацікавлені, щоб, окрім того, щоб виконати бойове завдання, в першу чергу, і боєць, і командир, і розуміння Національної гвардії - це вберегти життя військовослужбовця. Тому, коли людина їде на лінію зіткнення, то і в цієї людини, і в його командування є завдання №1 – берегти життя.

Спілкувався Андрій Маринюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ