Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Азаров поставив перед Львівщиною нереальний план обласного бюджету?

2010 року плановий обсяг надходжень до місцевих бюджетів Львівщини має зрости на 11,7% порівняно із минулим роком і досягти 8 млрд грн порівняно із минулорічними 7,2 млрд грн.

 

Натомість обсяг дотацій із державного бюджету Львівській області порівняно із 2009 роком в цьому році збільшиться на 29%, тобто на 678 млн грн. Про це 12 травня під час засідання Обласної асоціації місцевих рад Львівщини «Ради Львівщини» заявив начальник Головного управління фінансів у Львівській області Олег Демків.

 

За його словами, наразі за 4 місяці 2010 року зафіксовано збільшення надходжень до місцевих бюджетів в середньому на 5%-6%. Збільшити надходження можна буде за рахунок відрахування податку на прибуток громадян з підвищених зарплат бюджетників. Це збільшить показники доходів бюджету на 2%-3%. Однак при збереженні теперішньої динаміки надходжень до місцевих бюджетів Львівщини, область може не виконати план на 140 млн грн. Найбільші проблеми з виконанням обласного бюджету будуть при входжені області в опалювальний сезон. Якщо область не виконає планових показників, то державний бюджет передбачає можливість отримання кредиту, щоб покрити дефіцит бюджету.

 

Як зазначив Олег Демків, видатки на освіту порівняно із минулим роком буде збільшено на 27%, на охорону здоров’я – на 30%, на культуру – на 21%. Разом з тим, з реального сектору економіки буде вилучено 200 млн грн на утримання органів державної влади на території області. На думку Олега Демківа, це безпрецедентно висока цифра, що є невиправданою.

 

Крім того, Олег Демків повідомив, що Львівщина 2010 року отримає 1 млрд 600 млн грн субвенції з державного бюджету, що на 400 млн грн більше, ніж минулого року. Також начальник Головного управління фінансів у Львівській області повідомив, що цьогоріч не буде вилучень із бюджетів жодного міста обласного значення. Якщо минулого року з бюджету Львова вилучили 60 млн грн, то цього року вилучень не буде, а лише дотація 20 млн грн. (саме для Львова).

 

У свою чергу голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник зазначив, що є три варіанти розвитку подій навколо обласного бюджету. ЛОР не приймає бюджету, приймає такий, яким він є, а через 7-8 місяців припиняє свою роботу, заявляючи, що не має коштів на виконання власних повноважень, або приймає тільки «захищені» статті. Разом з тим, Мирослав Сеник наголосив, якщо Львівська обласна рада не прийме бюджету, то наслідком цього може бути її розпуск і ненадходження в область субвенцій.

 

За словами Олега Демківа, бюджет приймати потрібно і зробити це треба до кінця травня, бо в червні настане складна пора, пов’язана із виплатою нарахувань за підвищеними соціальними стандартами.

 

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник повідомив головам місцевих рад, присутніх на засіданні асоціації, про те, що 27 травня у Львові відбудеться засідання Ради регіонів при Президентові. Відтак, закликав асоціацію напрацювати звернення щодо заходів з боку держави для покращення соціально-економічного становища області. Серед них, на думку Мирослава Сеника, мають бути, зокрема, – відновлення стимулювання місцевої влади за перевиконання планових бюджетних показників. Держава має залишати 50% з доходів, отриманих в області понад план. Також держава має передбачити відрахування 15% від податку з прибутку державних підприємств до обласного бюджету, передати 15% з рентних платежів за користування державними надрами до місцевих бюджетів, запровадити укладення угод між органами місцевого самоврядування та Держказначейством, спростити процедуру проходження коштів через Держказначейство.

 

Мирослав Сеник також нагадав, що за минулий рік регіональна угода між Львівською обласною радою та Кабміном щодо соціально-економічного розвитку області виконана на 84%. За словами голови ЛОР, він чув запевнення від Президента, про те, що всі регіональні угоди між Кабміном та обласними радами будуть виконуватися на 100%. Цьогоріч на виконання регіональної угоди між Кабміном та ЛОР передбачено фінансування на 510 млн грн.                                                                                                              

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ