Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«BiEc Банк» і нігерієць сперечаються за 255 тис. дол.

Ідеться про гроші, які громадянин Нігерії не може забрати з банку вже понад півтора року. Обставини цієї історії наразі з’ясовують працівники Галицького відділу поліції, куди іноземець звернувся із заявою про вчинення відносно нього кримінального правопорушення.

Нігерієць звинувачує посадових осіб банку

На підставі даної заяви від громадянина Нігерії Омоволе Олувакеле Іромідайо Галицьким відділом поліції ГУ НП у Львівській області 24.09.2016 року було відкрито кримінальне провадження за ст. 356 КК України (самоправство).

Статус іноземця у вказаному провадженні на сьогодні день визначено як потерпіла сторона.

Нігерієць Омоволе вважає, що він потерпів від незаконних дій з боку посадових осіб ПАТ «BiEc Банк», які, на його думку, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнили  його кошти в особливо великих розмірах.

Трапилося це після того, як він став клієнтом названого банку – відкрив у фінустанові  рахунок (на підставі договору про комплексне обслуговування фізичної особи від 18.02.2015 року). Згодом на цей рахунок йому було  перераховано  255 тисяч доларів США, доступ до яких він не може отримати вже понад півтора року.Однак все по порядку…

Ні у податковій, ні в інших банках посвідка іноземця сумніву не викликала                                          

До Львова нігерієць переїхав з Луганська –  аби порятуватися від війни на Донбасі і продовжити навчання в одному з львівських вишів.

До цього, перебуваючи в Україні з 2009 року,  Омоволе  навчався на підготовчому відділенні Луганського національного аграрного університету, закінчив Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (за напрямом підготовки «менеджмент»).

У цей період він проживав у вишівських гуртожитках, посвідку на тимчасове проживання в Україні оформляв (продовжував) в Луганську – в  територіальному відділенні державної міграційної служби, користуючись послугами однієї і тієї самої юридичної фірми.

А тепер про головне. «Незвичайні пригоди» нігерійця у Львові розпочалися в квітні 2015 року, коли він отримав із ПАТ «BiEc Банк» повідомлення про те, що банк йому відмовив в обслуговуванні. Таке рішення аргументувалося тим, що клієнт (Омоволе) надав банку недостовірну інформацію, пред’явивши не чинний (не дійсний) документ.  При цьому банком не було вказано належного  обгрунтування «несправжності»  даного документу (йшлося про  посвідку на тимчасове проживання в Україні, датовану 03 грудня 2014 року та видану громадянину Омоволе ВГІРФО ГУМВС України у Луганській області).

Ще один цікавий факт полягає в тому, що посвідка Омоволе на тимчасове проживання підозру у працівників банку, як виявилося, викликала  після того, як на його рахунок надійшло счверть мільйона доларів. Водночас раніше, коли нігерієць відкривав у банку рахунок (у момент здійснення ідентифікації), на «підозрілий» документ увагу не звернули.

Вельми показовим є також те, що наявних в Омоволе документів (у тому числі вищезгаданої посвідки) виявилося достатньо для того, аби територіальні органи ДФСУ у Львівській області зареєстрували його як платника податків. Ще одна цікава деталь: інші банки, договори з якими у цей період укладав  Омоволе (зокрема, «Діамант Банк» та Унікредит Банк»), в обслуговуванні йому не відмовляли.

Правоохоронці складу злочину в діях Омоволе не знайшли

Що сталося після одностороннього розірвання «BiEc Банком» ділових відносин із клієнтом, який надав начебто підроблену посвідку? Рахунок Омоволе в фінустанові закрили, а кошти, які на ньому знаходились, було «перекинуто» на окремий балансовий рахунок банку.

Це при тому, що з боку Державної служби фінансового моніторингу України (яка була проінформована банком про причини відмови в обслуговуванні громадянина Нігерії) не було встановлено обставин, які потребували б таких заходів.

Подальші «пригоди» Омоволе у Львові пов’язані з ходінням по правоохоронним інстанціям. В травні 2015 року він стає фігурантом кримінального провадження за ст. 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів).

Досудове розслідування здійснювали працівники ЛМУ ГУМВСУ у Львівській області. І це, до речі, вже після того, як іноземного громадянина Омоволе перевірили працівники обласного СБУ, у тому числі щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, причетності до сепаратистко-терористичної діяльності на території України.

Зазначу, що вказане кримінальне провадження  через півроку було  закрито (згідно з постановою слідчого від 04.11.2015 року – у зв’язку із відсутністю в діях Омоволе складу кримінального правопорушення).

Замість епілогу

Після того, як Галицьким відділом поліції було відкрито кримінальне провадження, фігурантами якого стали працівники ПАТ «BiEc Банк», нігерієць Омоволе продовжив термін дії наявної у нього посвідки на тимчасове проживання  та у черговий раз звернувся  до фінустанови за своїми коштами.

У  ПАТ «BiEc Банк» йому у видачі коштів «в черговий раз» відмовили, посилаючись на те, що банк знову буде звертатись до Державної міграційної служби України для перевірки цієї посвідки.

Раніше банк скеровував такий запит перед тим, як прийняв рішення про відмову нігерійцю в обслуговуванні.   Міграційна служба відповіла, що «така» посвідка нею не видавалась. Однак відомо, що даний запит мав очевидний формальний характер. У ньому не було відображено, зокрема, того факту, що громадянин Нігерії Омоволе навчався в Луганську та впродовж всього перебування в Україні посвідки оформляв (продовжував) в луганському відділенні міграційної служби, яке нині перебуває на тимчасово окупованій території.

І останнє. Наразі ствердно говорити про те, що працівники ПАТ «BiEc Банк» скористалися ситуацією, у яку потрапив нігерієць (приїхавши до Львова з посвідкою, оформленою на  тимчасово окупованій території України), та на тривалий час  з користивих мотивів «присвоїли» його кошти, зарано.  Крапки в цій історії мають поставити правоохоронні органи. Однак, чимало фактів свідчать самі за себе.

Віктор Корнієнко.

«Гал-інфо» отримало від ПАТ «BiEc Банк» такий коментар:

«Банк не погоджується з наведеною інформацією, вважає її перекрученою і недостовірною та розцінює її як "чорний піар".

До сьогоднішнього дня громадянин Нігерії Омоволе не представив банку для ідентифікації його особи дійсну посвідку на тимчасове проживання в Україні, і саме ця обставина не дає йому можливості підтвердити свою особу належними документами.

В листуванні  Державна міграційна служба неодноразово  повідомляла  Банк про те, що посвідка на тимчасове проживання в Україні громадянину Нігерії Омоволе не видавалася,  дослівно: "У звязку з тим, що іноземцем було надано неправдиві відомості, які стали підставою для документування його посвідкою, 17.10. 2015 Дніпропетровським РВ  ГУДМС  у місті Києві  було прийнято рішення про скасування посвідки на тимчасове проживання серії ТР № 104740 відповідно до підпункту 1 пунткту 19 Порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання, затвердженого постановою Кабінету  Міністрів України від 28 березня 2012 року №251".

Твердження про те, що кошти надійшли Омоволе від близьких родичів, не відповідає дійсності.

Також не відповідає дійсності інформація про ініціювання банком кримінального переслідування в 2015 році щодо громадянина Нігерії Омоволе, а про згадане кримінальне провадження банк дізнався тільки восени 2016 року від представників громадянина Нігерії Омоволе.

Наголошуємо, що  Банк  проводив неодноразові зустрічі-роз`яснення з клієнтом з приводу даної ситуації, оскільки зацікавлений у законному її  врегулюванні».   

Фото - prostoinvesticii.com.

  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ