Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Боротьба за якість вищої освіти має бути "розблокована"

Проблема якості освітніх послуг для системи освіти України є однією з ключових. Саме через низьку якість освіти, відсутність серйозних наукових досягнень до престижних міжнародних рейтингів українські університети потрапляють не часто. А якщо таке і стається, то посідають «там» останні місця. Докорінно змінити ситуацію у кращий бік могла б діяльність Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти - незалежного колегіального органу, відповідального за оцінювання та забезпечення якості вищої освіти.
Фото з edu-vienna.com.ua.

Нацагентство було сформовано ще влітку минулого року, а роботу мало розпочати 1 вересня. Однак Кабінет міністрів України його діяльність фактично відразу заблокував.

                       Якими повноваженнями наділене Нацагентство

Нова незалежна структура, створення якої передбачене Законом України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 року, перебере на себе достатньо серйозні регуляторні та контрольні функції Міністерства освіти і науки України, замінить Вищу атестаційну комісію (ВАК) та Державну акредитацій ну комісію (ДАК), що повинно перекрити корупційні схеми, пов'язані із захистом дисертацій, ліцензуванням і акредитацією.

За законом, поміж основних повноважень агентства – акредитація освітніх програм і ліцензування вишів, аналіз якості освітньої діяльності у вишах, визначення закладів, що заслуговують отримати статус національного та/або  дослідницького, формування переліку спеціальностей, визначення критеріїв оцінювання якості освіти, які дозволяють формувати рейтинг ВНЗ, формування критеріїв отримання акредитації чи ліцензії, розробка вимог до рівня наукової кваліфікації осіб, які здобувають наукові ступені, та розробка порядку їх присудження, участь у створенні законопроектів для покращення освіти. 

Агентство складається з 25 членів і формується на квотних засадах: 13 членів обираються з’їздами з числа представників вищих навчальних закладів державної, комунальної та приватної форми власності (9 – від ВНЗ державної форми власності, 1 – від комунальної, 3 – приватної). 2 представники обирається від студентів, 3 – від об’єднань організацій роботодавців, 2 – від НАН і по одному від галузевих академій.

                         Роботи непочатий край, однак все «стоїть»

На практиці однією з  основних задач агентства мало б стати подолання  корупції в системі української вищої освіти. Роботи тут, як-то кажуть, непочатий край. Взяти, до прикладу, таку украй важливу тему як ліцензування вишів. За законом «Про вищу освіту», для отримання ліцензії на освітню діяльність у сфері вищої освіти, вишам, науковим установам потрібно буде отримати експертний висновок Нацагентства. Для цього агентство  у двомісячний строк з дня надходження  заяви та документів від вишу (наукової установи) проводить ліцензійну експертизу, після чого – видає експертний висновок.  Якщо експерти агентства знаходить докази того, що  «заявник» надає неякісні знання чи у виші процвітає корупція, ліцензії на провадження освітньої діяльності у кінцевому результаті він не отримає. Передбачається, що процес ліцензування буде максимально прозорим – на сайті агентства будуть зазначатися прізвища експертів, результати перевірки вишу, рішення  про надання чи відмову у видачі ліцензії. Якби агентство розпочало свою роботу з вересня минулого року (так к це планувалося) проблема з «неякісними» вузами в Україні (питання про їх закриття) вирішувалася б набагато простіше і ефективніше. Однак…

Влітку минулого року, як відомо, для того, щоб організувати вибори членів агентства, були спеціально скликані чотири з’їзди: вишів державної, приватної, комунальної форм власності та студентських організацій.

Вибори відбулися, однак з їхніми результатами не погодилося МОН, яке заявило, що пропонуватиме Кабінетові Міністрів України й Верховній Раді внести зміни до Закону України «Про вищу освіту» (зокрема, вони будуть стосуватися визначення формальних вимог до членів Нацагентства та опис процедури виборів). Така заява була озвучена в липні. Але й досі ні уряд, ні Верховна Рада жодних рішень, пов’язаних  із  зазначеною заявою, не ухвалювали. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти  так і не змогло розпочати роботу.

                                                   Вихід із тупика

Із тексту електронної петиції на сторінці офіційного інтернет-представництва Президента України «Щодо необхідності «розблокування» роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (петиція №22/017679-еп, подана 23.11.2015):

«Законом України «Про вищу освіту» передбачено утворення і функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти як компетентного, прозорого та демократичного органу, що приходить на зміну таким пострадянським утворенням, як Державна акредитаційна комісія та Вища атестаційна комісія. Відтак, Національне агентство має відігравати надзвичайно важливе значення для здійснення динамічних перетворень і розвитку національної системи освіти.

На цей час повний склад Національного агентства відповідно до Прикінцевих та перехідних положень цього Закону сформовано із представників наукового середовища, вищих навчальних закладів, роботодавців і органів студентського самоврядування. Зборами Національного агентства, відповідно до Статуту, було обрано його голову та заступників, про призначення яких в липні 2015 року було направлено подання до Уряду. 

Проте до цього часу Кабінет Міністрів України ігнорує вимоги Конституції та законодавства України і свідомо не здійснює відповідні призначення, без чого неможливо організувати роботу Національного агентства. Така позиція Уряду призвела, по суті, до «паралічу» розвитку вищих навчальних закладів України і порушення прав їх науково-педагогічних працівників та студентів.
Саме тому, пане Президенте, необхідно Ваше особисте втручання для того, щоб припинити порушення закону та Конституції України з боку Кабінету Міністрів України і спонукати його виконати свій обов’язок щодо призначення керівництва Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та вжити заходів щодо державної реєстрації та початку роботи зазначеного агентства».

На 19.01.2016 року зазначена електронна зібрала 204 підписи.

Щиро сподіваємося на Вашу підтримку – у допомозі зібрати якомога швидше всю необхідну кількість голосів.

Підписати петицію можна тут: https://petition.president.gov.ua/petition/17679

Віктор Корнієнко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ