Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Божевілля у Кремлі: «Зробимо з України Алеппо»

Минулий тиждень почався для РФ з кривавого понеділка і завершився кривавою неділею, у США остаточно обрали Дональда Трампа президентом країни, а Брюсселі відбулось третє засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

Цього ж тижня ПАРЄ не відновила повноваження РФ у своїй структурі, ООН створила спеціальний міжнародний суд стосовно крадіжки газу з українського шельфу, а також уже офіційно визнала РФ країною-агресором. Новообраний президент США заохотив Путіна до змагань у ядерному озброєнні, тоді як Барак Обама наклав на Росію додаткові санкції. Двічі поспіль. А наприкінці тижня весь цивілізований світ вшанував свято Різдва Христового.

«Газпром» навмисно «запоров» контракт із Україною

Марош Шефчович, віце-президент Єврокомісії, комісар із питань енергетичного союзу, повідомив, що Росія відмовилася укладати додаткову угоду з Києвом про постачання газу в Україну, чим зірвала підписання зимового пакету під час тристоронніх переговорів у форматі ЄС-Україна-РФ. Представник ЄС здивовано наголосив, що в попередні роки таку додаткову угоду «Газпром» підписував, тому в Єврокомісії розраховували, що в цьому році теж буде реалізована аналогічна домовленість.

Не підписаний додаток до газової угоди передбачав і юридично закріплював такі зобов'язання «Газпрому»:

• постачати газ у повному обсязі;

• не застосовувати дискримінаційний принцип «бери або плати»;

• не зараховувати української передоплати за газ у рахунок постачання газу на Донбас.

У ЄС так і не розуміють загадкової путінської душі, що в Кремлі знову готують Європі «зимовий газовий терор» із метою ЄС за санкції покарати, а Україну перед усім світом скомпрометувати – виставити ненадійним газовим транзитером.

Перспективи України в ЄС

У Брюсселі відбулось третє засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Делегацію від України очолив Степан Кубів, перший віце-прем’єр-міністр України, а головувала під час роботи засідання Федеріка Могеріні, верховна представниця ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Степан Кубів повідомив: «Ми вийшли на фінішну пряму у питанні набуття чинності «Угоди про асоціацію» у повному обсязі, адже декілька днів тому були досягнуті домовленості для завершення процесу ратифікації угоди у парламенті Нідерландів».

Під час засідання обговорили ряд інших важливих питань, а зокрема:

• Україна розраховує на незмінність підходів до політики санкцій ЄС аж до цілковитого виконання Мінських домовленостей;

• Україна очікує невідкладного запровадження безвізового режиму з ЄС для громадян України;

• Україна сподівається, що обсяги торгівлі з ЄС, які за останній рік зросли на 7,5%, і далі будуть мати позитивну динаміку.

Після завершення засідання Україна і ЄС підписали ряд угод, найголовніші серед яких – фінансування спільних операційних програм прикордонного співробітництва на 2014-2020 роки: «Україна-Румунія», «Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія», «Україна-Польща-Білорусь», «Басейн Чорного моря» – у рамках Європейського інструменту сусідства.

Передноворічне загострення у депутатки Савченко

В ефірі одного з телеканалів одіозна депутатка Савченко поінформувала, що президент Порошенко дав доручення своїм підлеглим фізично її знищити.

Депутатка, яка вирішила постати перед суспільством в іпостасі Кассандри, заявила: «Коли мені запропонували вступити в партію, я розуміла ситуацію і знала, із чим мені доведеться зіткнутись. Тому те, що мене будуть виключати з партії і те, що зі мною згодом буде, я знала наперед. Знала і те, що адміністрація президента отримає наказ зробити все, щоби мене знищити, заарештувати, а якщо не вдасться, то повісити на мене все, що вони захочуть. Ну, або просто знищити фізично. Я до цього готова, і я знаю числа і дні, коли це відбудеться. Бо я не дурна, я все розумію. І можу прорахувати всі їхні кроки. Мене не лякає і не дивує той бруд, який відбувається в нашій політиці».

Депутат Віталій Чепінога вважає, що в Янукович і Савченко – наче сіамські близнята, настільки у них багато подібного, ніж здається на перший погляд. На своїй сторінці у Facebook депутат Чепінога зазначив: «У 2010 році Янукович отримав фактично пожиттєву безконтрольну владу. Без жодних проблем і загроз… У 2015 році у Надії Савченко був найвищий рівень довіри в країні… Їм би вдвох книжку якусь написати цікаву. Наприклад, «Як узяти і все про#бати. Самоучитель». Але ж не напишуть. Занапастять десь свою рукопись».

Кремль планує повалити президента Порошенка

У Кремля є план повалення президента України Петра Порошенка у період штучного загострення економічно-політичної нестабільності або навмисної парламентської кризи. Про це повідомив Сергій Висоцький, депутат від «Народного фронту» і заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Депутат зазначив: «План Кремля приблизно зрозумілий. Це – дестабілізація парламенту з метою домогтись дострокових виборів і завести у Раду якомога більше прихильників «русского мира», більше своїх сателітів. У Києві вже почали розклеювати деякі плакати. Тих же соціалістів, партії «Успішна країна». Тобто, ми фіксуємо підготовку до повалення президента».

Ряд російських ЗМІ поширили інформацію, що навесні в Україні відбудуться дострокові вибори у парламент. Зокрема московські «Известия», із посиланням на неназване інформаційне джерело із ВРУ, пишуть: «Необхідність достроково припинити діяльність українських законодавців виникла через небажання парламентських партій працювати у нинішньому складі».

Одними з головних ініціаторів припинення роботи Верховної Ради VIII скликання є партія «Батьківщина» та «Опозиційний блок».

Кремль пригрозив перетворити Київ на Алеппо

Користувачі соціальних мереж гнівно прокоментували заяву Міхаіла Александрова, аналітика політичних досліджень МДІМВ (університет МЗС Росії), що Москва готова завдати авіаційні удари по українським військовим, якщо Київ порушить режим перемир'я. Александров заявив, що Кремль готовий надати терористам на Донбасі авіаційну підтримку із застосуванням далекобійних ракетних систем, зокрема, систем «Іскандер».

Представник кремлівських злочинців зазначив, що в Україні можливе повторення сирійського варіанту із цілковитим знищенням головних об'єктів військової інфраструктури України, системи ПРО і столиці.

Заклики божевільного Александрова, під час конференції в Російському інституті стратегічних досліджень, перетворити Україну на Алеппо, викликали в українській державі адекватний і зрозумілий резонанс. Набагато менше уваги привернув виступ іншого навіженого, Льоні Решетникова, який розповідав про відсутність історичної перспективи у білоруської мови і культури, про не справжність історичного існування самого білоруського народу, який вигадали більшовики.

У січні 2017 року Решетнікова на посту директора РІСІ замінить Фратков, колишній прем’єр і колишній глава Служби зовнішньої розвідки. А це означає, що хвилюватись потрібно не тільки Україні, але й усім колишнім країнам СРСР, а таким сателітам як Білорусь і Казахстан – першочергово.

Саакашвілі змінив уподобання

Якщо в жовтні 2015 року грузинський популіст, за визначенням рівненських колег-журналістів, розгулював із Андрієм Садовим містом, ходив на футбол і навіть проводив передвиборчу агітацію за приятеля Андрія, то 20 грудня поточного року, під час чергового вояжу в місто українського короля Данила, навіть чаю із мером не пив, не кажучи вже про чачу.

В ефірі одного з провінційних телеканалів із кумедною тематичною заставкою а-ля Феміда, невдаха екс-губернатор надривно переконував, попередньо отримавши від львівського мера фінансового облизня, що для розвитку власного політичного проекту не потребує ні коштів Андрія Садового, ні «галицьких королів» Дубневичів.

А ще безталанний політик зізнався, що не терпить фінансових ділків на генно-клітинному рівні, бо саме один із грузинських олігархів прогнав його з улюбленої батьківщини поневірятись в Україну.

Дональд Трамп – офіційний президент США

Під час голосування вибірників Дональд Трамп здобув переконливу перемогу. Незважаючи на поширювані у ЗМІ чутки, що вибірники можуть змінити свою думку, цього не сталось. Видання «New York Times» повідомило, що Дональд Трамп заручився 304 голосами вибірників, а Хілларі Клінтон отримала лише 224 голоси.

Згідно американським законам, вибірники повинні віддати свій голос за того кандидата, за якого проголосувала більшість виборців, однак можуть бути і виключення. Річ у тім, якщо вибірник порушить правила обрання президента США і віддасть свій голос тому, хто не набрав максимальної кількості голосів виборців, за це на нього чекає штраф у розмірі 1000 доларів. Утім, у США не знайшлось вибірників, які б погодились піти проти системи, діючої впродовж багатьох десятиліть.

Чіткий сигнал кремлівському окупанту

Міністерство закордонних справ України схвально поставилось до резолюції Генеральної Асамблеї ООН про «Стан із правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь». Цей документ чітко класифікує РФ як країну-окупанта, а за кримським півостровом офіційно закріплено статус тимчасово окупованої території України.

Резолюція Генеральної Асамблеї ООН фіксує та засуджує системні порушення прав людини у Криму – вбивства, викрадення, політично вмотивовані переслідування, обмеження базових політичних прав мешканців. Ще одним із ключових елементів резолюції є заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу ситуації.

Резолюцію стосовно Криму в ООН підтримали 70 країн, 77 країн – утримались, а 26 голосували проти.

ПАРЄ не відновить повноваження РФ

Понад 60 делегатів ПАРЄ висловились проти відновлення повноважень делегації РФ до виконання Росією головних пунктів резолюції Асамблеї. Як сказано на сайті ПАРЄ, на письмовій декларації №621, від 20 грудня 2016 року, стоять підписи 66 парламентарів із різних країн.

У декларації сказано, що у 2014-2015 роках, після незаконної анексії Криму та військової агресії на Донбасі, ПАРЄ призупинила повноваження російської делегації та запропонувала чітко визначений перелік вимог, у відповідності до яких рішення про призупинення повноважень делегації РФ може бути переглянуте.

У декларації наголошено, що Росія не виконала жодної з перелічених вимог, а також зазначено, що, окрім того, РФ додатково порушила міжнародне право і незаконно організувала вибори у Криму до Державної думи.

Трамп покаже Путіну «матір якогось Кузьми»

Путін у четвер, 22 грудня, під час розширеного засідання колегії Міноборони РФ хвалькувато заявив, у контексті знищення сирійського міста Алеппо, що на даний час РФ могутніша від будь-якого потенційного агресора. Далі, розвиваючи тему, головнокомандувач РФ зазначив, що «із врахуванням ряду факторів, зокрема і військових, а також історії, географії і внутрішнього стану російського суспільства, можна сказати, що ми сильніші від будь-якого потенційного агресора. Будь-якого!», – вдруге зарозуміло наголосив Путін.

Дональд Трамп того ж дня, коли слабке проміння зимового сонця освітило купол Капітолію, здивувався бундючній заяві кремлівського вожака і написав у своєму Twitter-акаунті: «Сполучені Штати повинні значно зміцнити та розширити свій ядерний потенціал, поки весь світ не буде тверезо оцінювати вагомість ядерних бомб». Дональд Трамп не виключає можливість нанесення превентивного ядерного удару по ймовірному супротивнику або міжнародному агресору.

На Росії заявою Трампа були ошелешені, а в Кремлі – отетеріли. Вже наступного дня Путін виправдовувався, що він не те мав на увазі, що всі зрозуміли. «Так, дійсно, там і ракет, підводних човнів, і авіаносців більше. Ми з цим і не сперечаємося», – миролюбно мимрив кремлівський ватажок.

ООН сформувала спеціальний суд для Кремля

Міжнародна організація створила суд, який розглядатиме позов України проти Росії. Про це повідомив президент України. Він зазначив, що у вересні українське дипломатичне відомство ініціювало судову суперечку щодо порушень Росією морського права.

Президент написав: «Україна готова довести в арбітражі, що агресор зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі у морських зонах, прилеглих до Автономної Республіки Крим».

Крім того, окупанти Криму підтвердили захоплення українських вишок у Чорному морі. РФ підтвердила, що несе охорону навколо українських об'єктів. Хоча, згідно з Конвенцією ООН із міжнародного морського права, зону безпеки встановлює прибережна держава, у даному випадку – Україна.

Новорічний подарунок Путіну від Обами

Повноваження Барака Обами, як президента США, ще не закінчились, а тому він із великою приємністю зробив Путіну новорічний подарунок – додаткові санкції для оборонного сектору тепер уже офіційно визнаної країни-агресора.

Отже, услід за обмеженнями від Міністерства фінансів США проти фізичних і юридичних осіб РФ, настали санкції Міністерства торгівлі США. До новому списку потрапили 23 російські компанії РФ, які не були внесені у секторальний санкційний список Міністерства фінансів США. Діяльність зазначених 23 підприємств суперечить інтересам національної безпеки й зовнішньої політики США, – переконані у Вашингтоні.

Агресивність РФ у цифрах і фактах

Яцек Саріуш-Вольський, депутат Європарламенту від Польщі, оприлюднив дані про чисельність російських збройних сил РФ у самопроголошених республіках, а також в окупованому Криму та окремих районах Донбасу. Інформаційну графіку на цю тему польський євродепутат помістив у своїй персональній сторінці в соціальній мережі Twitter.

Відповідно із цими даними, Росія у Криму розмістила угруповання чисельністю 28 тисяч військовослужбовців, а на підконтрольних бойовикам так званих «ДНР» та «ЛНР» територіях Донбасу перебуває 6-тисячний окупаційний контингент збройних сил Росії та 35 тисяч особового складу бандформувань, які безпосередньо контролює Москва.

Якщо порівняти статистику польського європаламентаря із тими цифрами, якими оперує Міністерство оборони України, то вони різняться несуттєво. Наприклад, за добутою в Криму інформацією, на півострові зафіксовано 23 тисячі солдатів РФ, а в невизнаному Придністров’ї Москва дислокує понад тисячу своїх військовослужбовців.

Путін тримає слово, свої погрози виконує

Судячи з усього, Москва реалізувала свою погрозу здійснити теракт у Берліні через те, що Меркель не хоче «танцювати під дудочку Путіна». Нагадаємо, кілька місяців тому кремлівський політолог Марков, відомий тим, що озвучує вимоги і погрози путінського режиму, в нахабно дав зрозуміти, що за всіма останніми терористичними атаками в Європі стоїть саме Росія.

На своїй сторінці у Facebook кремлівський глашатай опублікував вимоги Кремля до країн Європи, які вони повинні виконати, щоби терористичні акти припинились. Марков написав: «Франція ніяк серйозно не змінила свою політику після серії терактів у Парижі. І також Бельгія ніяк не змінить. Думаю, вже в цьому році ІГІЛ проведе ще серію терактів у якійсь європейській столиці. Найбільш імовірно, на жаль, це буде Берлін. Росія і Німеччина повинні терміново налагодити співпрацю для запобігання терактів у Берліні, щоб їх не допустити».

В інших своїх пасажах Марков іще конкретніший:

• провина Меркель і Олланда в тому, що вони відмовляються співпрацювати з Росією і витрачають енергію, час і гроші країн НАТО на боротьбу з Росією;

• Меркель і Олланд підтримали захоплення влади терористами в Києві та легалізацію «неонацистських банд». У результаті, з України потік зброї і безпринципного політичного криміналу полився в Європу;

• Меркель і Олланд допомагають терористам у Сирії та Україні, тому терористи й убивають їхніх громадян. Меркель і Олланда необхідно відправити у відставку. Теракти джихадистів у Європі – це трагічна неминучість.

Більшість аналітиків вважає, що за терористичними актами у країнах ЄС стоїть саме Москва, яка діє під чужим прапором. Таку ж тактику Кремль застосовує в кіберпросторі, нападаючи на важливі об'єкти в США і Європи від імені Ісламської держави.

Нагадаємо, що за даними німецьких спецслужб Росія намагається дестабілізувати ситуацію у Німеччині, використовуючи фактор напливу біженців, організовуючи масові заворушення в країні, фінансуючи праворадикальні угруповання, поширюючи масовану дезінформаційну компанію у ЗМІ. Росія провадить проти країн західного Альянсу масштабну гібридну війну із використанням усіх наявних сил і засобів.

Атентат в Анкарі

Більшість політичних експертів висловили передбачення, що ліквідація посла РФ в Анкарі може позначитись на подальшому плині міжнародних відносин. А може і не позначитись, переконана меншість аналітиків.

Виконавець атентату – офіцер поліції, якого офіційно звільнили кілька місяців раніше. У соціальних мережах поширили інформацію, що месник був приставлений до охорони виставки у галереї, в якій і здійснив свій задум помсти Росії за вбивства сирійців і знищення міста Алеппо.

Комісія ООН не знайшла винних знищенні гуманітарного конвою

Спеціальна комісія ООН не змогла назвати відповідальних за нанесення удару по гуманітарній автоколоні в Сирії. У заяві комісії сказано: «Хоча встановлено, що інцидент був зумовлений атакою з повітря, однак нема можливості встановити винного чи винних». За версією ООН, обстріл був здійснений різними видами боєприпасів із допомогою, як мінімум, двох літаків різних типів.

У той же час, слабо компетентна міжнародна комісія констатувала, що завдати авіаційний удар по конвою могли або сирійські та російські літаки, або літаки сил коаліції під керівництвом США. При цьому оонівські спеціалісти наголосили, що «надзвичайно малоймовірно, щоби літаки коаліції були причетні до атаки».

Гуманітарна колона, організована ООН і сирійським відділенням Червоного Півмісяця, потрапила під обстріл біля Алеппо, при цьому загинули щонайменше 10 людей, ще понад 20 були поранені. Також було знищено 17 вантажівок , тобто понад половини колони.

Захід покладає відповідальність за знищення конвою на російську та сирійську авіацію. Росія традиційно заявила, що непричетна до агресивного нападу.

Злочинна безпечність силовиків ЄС

Органи безпеки Марокко двічі попереджали Німеччину – 19 вересня та 11 жовтня 2016 року – про можливі плани тунісця Аніса Амрі здійснити теракт. Про це повідомило видання «Die Welt» із посиланням на джерело в марокканському уряді.

Нагадаємо, у Берліні ввечері, 19 грудня, внаслідок наїзду вантажівки у натовп людей на різдвяному ярмарку загинули 12 осіб, а ще 49 людей отримали поранення. За підозрою у причетності до теракту поліція розшукувала громадянина Тунісу.

Марко Мінніті, міністр внутрішніх справ Італії, повідомив, що в передмісті Мілана силовики знищили громадянина Аніса Амрі, підозрюваного у здійсненні теракту в Берліні.

Так само в ЄС не подбали про безпеку Іва Шанделона, головного аудитора НАТО. Останнім часом на його адресу надходило чимало погроз, покійний навіть придбав собі три пістолети, проте поліція вважала, що погрози Шанделону – це просто чиїсь пустощі. Тепер, коли правоохоронці Нідерландів знайшли чиновника NATO зі слідами насильницької смерті, в поліції вже так не думають, почали розшукувати злочинців.

За правду позбавили фінансування

Польський українофобний уряд політичного релікта Качинського демонстративно позбавив фінансування портал prostir.pl. Цей ресурс відомий тим, що належав українській громаді у Польщі, повідомив про антиукраїнські гасла польських шовіністичних «орлят» і заклики вбивати українців, мав чітку позицію у дискусії про «волинський геноцид».

Ініціатором позбавлення фінансування стало польське Міністерство внутрішніх справ. Обов'язково треба повідомити Брюссель, які антагоністи європейських цінностей зачаїлись посеред Європи, і кого ЄС так щедро фінансував, піднімаючи їхню економіку до цивілізованого рівня.

ЗМІ звинуватили у хабарництві генсека ООН Пан Гі Муна

Корейське видання «Sisa Journal» звинуватило генерального секретаря ООН Пан Гі Муна в отриманні хабарів. Як стверджує видання, у 2005 році, коли Пан Гі Мун обіймав посаду міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Республіки Корея, він отримав $200 тисяч, а в 2007 році, вже будучи генсеком ООН, – ще $30 тисяч.

За інформацією «Sisa Journal», перший хабар передав бізнесмен Пак Ен Ха під час візиту в'єтнамської делегації в Сеул, куди він був запрошений як генеральний консул. Бізнесмен прибув у МЗС на годину раніше і під час зустрічі «тет-а-тет» передав Пан Гі Муну гроші «на транспортні витрати». Другу суму Пан Гі Мун отримав від нього у 2007 році як подарунок «з привітаннями у зв'язку з призначенням в якості генсека ООН».

Звісно, що Пан Гі Мун заперечує ці звинувачення і має намір притягти видання до відповідальності. Проте цікаво було б також дослідити, скільки Гі Мун отримав за свою «короткозорість» у сирійському питанні.

Передріздвяна свара Біньяміна Бенціоновича із Володимиром Борисовичем

Дипломати пояснили причину, чому Україна в Радбезі ООН голосувала за резолюцію, яка так розлютила Ізраїль. Володимир Єльченко, посол України при ООН, повідомив, що будівництво ізраїльських поселень на палестинських територіях, так само як і окупація Криму, суперечить міжнародному праву. А Київ послідовно закликає до мирного співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю і Палестини.

За резолюцію, що засуджує агресивні дії Ізраїлю, проголосувало 14 із 15 членів Радбезу ООН. Сполучені Штати не стали накладати вето, як це робили зазвичай у таких випадках, а утримались під час голосування, що неабияк обурило Тель-Авів. МЗС Ізраїлю викликало для пояснень послів усіх країн, які підтримали резолюцію ООН, а також і посла США.

Відповідно й візит до Ізраїлю Володимира Гройсмана, який мав відбутись поточного передноворічного тижня, Тель-Авів «відтермінував на невизначений час».

А ще Біньямін Нетаньяху вирішив «бити з Україною горщики» до переможного кінця і видав суворе розпорядження: в Україну ізраїльським посадовцям не їздити, фахівців України в Ізраїлі не працевлаштовувати, туристичні контакти з Україною звести до мінімуму.

Теракт із Ту-154 над Чорним морем

Лайнер РФ Ту-154, який вилетів із Адлера у сирійську Латакію, потрапив у катастрофу над Чорним морем відразу після вильоту з аеропорту. Серед пасажирів, а це 92 особи, були: 8 – члени екіпажу, 64 – артисти ансамблю ім. Александрова, 9 – пропагандисти Кремля, 11 – невідомі, швидше за все представники групи охорони від силовиків.

Усі разом летіли на військову базу Хмеймім із новорічною програмою і виступами перед кремлівськими бойовиками, які перебувають у Сирії. Видання «Медуза» дізналось, що виступи планували і на руїнах зруйнованого Алеппо, які пропагандисти НТВ, телеканалу «Зірка» і Першого каналу повинні були висвітлити у потрібних ракурсах, як уцілілі жертви Кремля, наприклад, радісно вітають своїх убивць.

На теракт із Ту-154 вказують три причини:

• екіпаж лайнера ані слова не повідомив про катастрофу;

• розліт уламків літака вказує, що на борту відбувся вибух;

• катастрофа сталась на зльоті, що характерно для спеціальної вибухівки, яка спрацьовує від зміни атмосферного тиску.

Папа Франциск спокутує провину єврами

Перший транш фінансової допомоги Ватикану для подолання гуманітарної кризи в Україні, обсягом 6 мільйонів євро, перекажуть до Різдва, – повідомила прес-служба Святого Престолу. Це половина суми, яку зібрали за ініціативою Папи Римського Франциска у церквах Європи для українців, які постраждалих унаслідок військових дій. Кошти будуть спрямовані на фінансування проектів із надання гуманітарної допомоги жителям сходу країни.

Зазначимо, Папа Франциск оголосив 24 квітня днем збору пожертвувань в усіх європейських католицьких парохіях з метою надання гуманітарної допомоги українцям. Такий шляхетний жест римський понтифік зробив після зустрічі у Гавані з главпопом РФ, під час якої глава Католицької Церкви осудив українців за Унію з Римом, назвавши її «шкідливою для відновлення єдності Церков».

Згодом, очевидно збагнувши, що під впливом ейфорії від «історичної зустрічі з православний братом» втнув спонтанну ревізію своїх попередників на престолі Святого Петра, зокрема понтифіка Климента VIII, папа Франциск вирішив спокутувати фатальну хибу збором коштів для нужденних в Україні.

Нагадаємо, ще раніше з Ватикану переказали понад 8 млн євро громадським організаціям, які опікуються проблемами вимушених переселенців, що покинули свої домівки. Разом із коштами Папа Франциск передав звернення, в якому просить переконатись у тому, що ці гроші насправді потраплять до найбідніших серед бідних. Понтифік заявив, що збір коштів був дуже непростим, а тому попросив, щоби українська влада захистила ці гроші.

Різдвяна Літургія у Ватикані

Папа Римський Франциск увечері в суботу, 24 грудня, відслужив урочисту Літургію у ватиканському соборі Святого Петра. У храмі та на площі перед будівлею зібрались тисячі віруючих, які взяли участь у різдвяній містерії. Папа традиційно закликав багатих ділитись із бідними, говорив про невирішені соціальні проблеми з біженцями і дітьми, а водночас нарікав, що соціальні проблеми взяли Різдво у заручники. У день Різдва понтифік звернувся до вірних зі святковим посланням і благословенням «Urbi et Orbi».

Під час Різдвяної всеношної у київському римо-католицькому соборі Святого Олександра архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, апостольський нунцій в Україні, передав українцям різдвяне послання від Папи Римського. Переказав італійською мовою, адже за понад рік часу перебування в Києві української так і не вивчив. Як же він буде розуміти християн України, не знаючи мови? У Ватикані про це не подбали?

Останнє Різдво Джорджа Майкла

Легендарний британський співак Джордж Майкл, виконавець хіта «Last Christmas» (Останнє Різдво), тихо відійшов у засвіти різдвяного ранку. Кончину 53-річного музиканта констатували лікарі у його приватному будинку, що знаходиться у графстві Оксфордшир.

Родичі покійного відмовились повідомити причину смерті й просили поважати їхнє приватне життя. Проте світові ЗМІ поширили коментар Майкла Ліппмана, менеджера Джорджа Майкла. Ліппман розповів: уранці, на Різдво, йому зателефонували і повідомили, що родина виявила бездиханне тіло Джорджа, який «мирно лежав у ліжку». Швидку й безболісну смерть спровокувала серцева недостатність співака.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ