Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чемпіонат світу з біатлону: досі без нагород

Персональні гонки на чемпіонаті світу з біатлону завершилися. Українські спортсмени в Італії не здобули поки жодної медалі.
Укрінформ

Жіночий персьют

Після спринту непогані шанси на медалі були у Олени Підгрушної, яка стала четвертою та лише на п’ять секунд відставала від Люсі Хрватової. За умови вдалої стрільби шанси були і в Юлії Джими, яка демонструє в Антхольц-Антерсельві непогану лижну підготовку.

Лідерами за ходом стали Кайса Макаряйнен та Тіріл Екхофф. Причини такого ходу – бажання відіграти якомога більше позицій, адже за підсумками спринту вони обоє опинилися за межами очкової зони. Олена Підгрушна та Юлія Джима очікувано стали швидшими за сестер Семеренко. Перші програли ходом близько хвилини, а Віта та Валя в межах двох хвилин.

Свою роботу на лижні Валя Семеренко намагалася компенсувати роботою на вогневому рубежі: її показник – 1 хвилина та 38 секунд. Швидше не стріляв ніхто, от лише 4 промахи – не найкращі снайперські показники. Найповільніша з українок відстрілялася за 1 хвилину та 51 секунду. У всіх в підсумку по 4 промахи, тож важко сказати яка з обраних стратегій була правильною.

На фініші жодна з українок не змогла увійти в десятку кращих. Підгрушна програла 9 позицій та фінішувала тринадцятою. Єдиною, хто зміг відіграти кілька позицій стала Юлія Джима, розмінявши 22 місце у спринті на 19 у персьюті. Віта Семеренко знову не вразила: чотири промахи опустили її на 39 місце. Її сестра вийшла за межі очкової зони, зайнявши 43 місце.

Переслідування: чоловіки

Пам’ятаючи минулорічний виступ Підручного, вболівальники чекали і цього року на щось подібне. Тим більше, що десяте місце у спринті вселяло надію. Головне – не задумуватися занадто над спринтом, де останній постріл позбавив його шансів на медаль.

Найшвидшим, якщо враховувати лише час проведений на лижні, очікувано став Йоханес-Тінгес Бьо. Зайняти перше місце йому завадила лише тактична грамотність Емільєна Жаклена, який не дав норвежцю обійти себе на останньому колі. Що ж до українців, то всі опинилися у другій половині списку за швидкістю роботи на трасі. На стрільбищі українці працювали швидше, ніж на лижні, однак, схоже, що цей показник не є репрезентативним: вже декілька гонок поспіль найшвидшим є представник Південної Кореї Тимофій Лапшин. Він назбирує штрафні кола, але не змінює своєї стратегії для роботи на рубежі.

Артем Прима та Сергій Семенов відіграли лише по одній позиції: двадцять четверте та сорок перше місце відповідно. Підручний відкотився з десятого місця на тридцяте, а Антон Дудченко удостоївся оплесків на фініші. Адже саме так глядачі зустрічають біатлоніста, що приходить останнім.

Індивідуальна гонка і втрачені шанси Джими

Ця гонка повинна була дати відповідь на запитання: чи зробила Юлія Джима ставку на цю дисципліну та ціленаправлено підходила до індивідуалки. Підготовка між останнім етапом Кубка світу та світовою першістю  дала свої плоди: фізична форма київської спортсменки точно покращилась.

Найбільша за кілометражем гонка відбилася на показниках спортсменів: перевагу тут мали спортсменки, які перейшли у біатлон з лижних гонок. Першою на трасі була Деніс Херманн. Їй стати першою завадили чотири штрафні хвилини. Тим не менш, вона у фінішному протоколі лише п’ятьма секундами поступилася Анастасії Меркушиній – найкращій з українок. У німкені 12 місце, а в біатлоністки з Тернополя – одинадцяте.

Джима програла більше чотирьох хвилин переможниці гонки – Доротеї Вірер. Українка зробила аж п’ять промахів. У Віти Семеренко три промахи та 29 місце, Валя сорок друга з чотирма промахами.

Більше індивідуальних гонок у сезоні не буде. Юлія Джима стала десятою, не змігши реалізувати потенціал, закладений на першій індивідуалці в сезоні. Перемогла представниця Швеції Ханна Еберг, а чемпіонка світу-2020 Доротея Вірер стала другою. У тридцятці знайшлося місце ще одній українці: Анастасія Меркушина завдяки хорошій гонці на чемпіонаті світу набрала в сумі 44 бали та фінішувала на 24 сходинці.

Індивідуальна гонка у чоловіків

Після трьох гонок найвище у заліку і єдиним, хто потрапив у тридцятку став Дмитро Підручний – спортсмен, що не біг у Антхольц-Антерсельві. Від нашої збірної виступали Семенов, Прима, Ткаленко та Дудченко. Вони повторили результат жіночої збірної у персьюті на стрільбі: всі здійснили по чотири промахи. Щоправда, хвилини штрафу, які передбачені у індивідуальній гонці, не дозволяють відіграти нешвидким українцям високі місця.

Найвище опинився Сергій Семенов – колишній власник Малого кришталевого глобусу в цій дисципліні. На чемпіонаті світу він зайняв 31 місце. Він на двадцять секунд випередив Артема Приму, який став тридцять шостим. Більшість часу Сергій виграв на стрільбі, де продемонстрував четвертий показник серед всіх спортсменів. Руслан Ткаленко програв шість з половиною хвилин, Антон Дудченко – більше восьми. Обоє не змогли претендувати на очкову зону.

Підсумок персональних дисциплін для України: Підручний тепер вже ексчемпіон у персьюті, Джима не змогла виграти нагороду в коронній дисципліні. Чи зможуть українці претендувати на нагороди в естфетах? Відповідь вже дуже скоро.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ