Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чемпіонські рокіровки

У Львові завершилися фінали чемпіонату України з шахів. У змаганнях чоловіків та жінок хоч і не брали участі усі найсильніші міжнародні гросмейстери України, проте титулованих та відомих особистостей не бракувало. Родзинкою чоловічого турніру стала участь стриянки Марії Музичук. Чемпіонка світу готується до матчу за світову шахову корону з китаянкою Хоу Іфань, тому вирішила свої сили спробувати серед сильніших чоловіків.

Аби зробити виступ стриянки закритішим для команди Хоу Іфань, організатори вирішили не показувати жодної партії чоловічого та жіночого турніру в Інтернеті.

Загалом виступ Марії Музичук назвати успішним язик не повернеться. Підсумкове 10 місце з-поміж 12 учасників - не той результат, який прагнула здобути Марія.

«Розумію, що могла виступити краще, - каже в коментарі Гал-інфо Марія Музичук. – З чоловіками граю дуже рідко. Середній рейтинг турніру був дуже високим. У якийсь момент змагань мені вдалося зібратися, оскільки перед тим відчула, що бракує енергії, і що не витримую кінцівку партій. На цьому турнірі зрозуміла, що чоловікам краще вдається відновлюватися від партій, вони можуть зберігати концентрацію протягом усієї партії. Не сказала б, що проблема у психології, а більше у витривалості. Те, що чоловіки краще витримують напругу, – загальновідомий факт. Думаю, що це основна причина того, чому мені жодного разу не вдалося перемогти на турнірі. В усіх партіях була боротьба. Чимало партій на турнірі я завершувала останньою. Загалом, задоволена, що виступила на такому турнірі. Щоб покращувати свою гру, потрібно брати участь у таких турнірах. Я набралася безцінного досвіду».

Що цікаво, за партіями і чоловіків і жінок на турнірі спостерігали наживо китайські програмісти, які живуть і працюють у Львові. Організатори жартома їх називали китайськими шпигунами Хоу Іфань, майбутньої суперниці Марії Музичук у березневому матчі у Львові.

«Розумію, що це жарт, - продовжує Марія Музичук. – У моїй базі є багато партій, за якими можна підготуватися до поєдинків. Організатори вирішили приховати мої партії на чемпіонаті України, на що я погодилася».

1 місце - Волокітін Андрій, 2 місце - Кравців Мартин, 3 місце - Єфименко Захар. Федерація шахів Львівщини

Перемогу на змаганнях чоловіків святкував львів’янин Андрій Волокитін (на фото). Чемпіон України 2004 року повторив свій результат через 11 років. В інтерв’ю Гал-інфо перед турніром Андрій Волокитін не приховував того, що готувався до кожного суперника індивідуально. Зігравши у першій партії чорними фігурами внічию з Марією Музичук, Волокитін набрав дуже непоганий хід, обігравши таких суперників як Олександр Ковчан, Сергій Федорчук, Олександр Зубарєв та Юрій Кузубов. Перемога над останнім була вкрай важливою для Андрія, оскільки саме цей бал дозволив львів’янину зробити рокіровку з третього  на перше чемпіонське місце. По ходу партії останнього туру проти Кузубова Волокитін знав про нічиї основних конкурентів Кравціва та Єфименка.

«Інтерв’ю для Гал-інфо перед турніром виявилося на фарт, - жартує Андрій Волокитін. – Не особливо зрадів, коли мені випала кулька з номером вісім перед турніром на жеребкуванні, але організатори сказали, що це фартова цифра. Як виявилося, дійсно усе для мене склалося добре. В останньому турі на перемогу грав з перших ходів. Мої суперники швидко зробили нічиї, тому знав, що перемога виведе мене на перше місце. Шансів у суперника Юрія Кузубова в останній партії не було. Результатом задоволений, а от над грою можна ще попрацювати. Зараз хочу відпочити і визначити графік змагань на наступний рік. Наразі говорити про це рано.

Чи додала колориту чоловічому турніру Марія Музичук? Так, було цікаво, але, на мою думку, вона грала дуже обережно. Якби більше ризикувала, результат був би кращим. Чесно кажучи, я багато ризикував на турнірі, але цей ризик був виправданий майже в усіх випадках. Не виправданий він був хіба тоді, коли програв Валерію Нєвєрову, після чого суттєво собі ускладнив турнірну ситуацію. У шахах так буває, що можеш обіграти лідера, а потім програти аутсайдеру».

Андрій Волокітін і Анастасія Рахмангулова. Федерація шахів Львівщини

Як і у змаганнях чоловіків, чемпіонські пристрасті також кипіли до останнього туру і у турнірі жінок. Тут було набагато менше нічийних результатів, а більше 50% партій у кожному турі завершувалися перемогою однієї з шахісток. Поразка тернополянки Ольги Калініної в останньому турі суттєво спростила ситуацію для Анастасії Рахмангулової з Миколаєва. Остання грамотно розписала нічию чорними фігурами з аутсайдером киянкою Катериною Должиковою і стала недосяжною для найближчого переслідувача. Рахмангулова перемогла з результатом 6,5 очок з 9 можливих.

1 місце - Рахмангулова Анастасія, 2 місце - Калініна Ольга, 3 місце - Юлія Осьмак. Федерація шахів Львівщини

«Чемпіоном України серед жінок стала вперше, - не приховує своїх емоцій Анастасія Рахмангулова. – Багато разів була чемпіонкою України серед різних юнацьких років, а також була чемпіоном серед жінок з бліцу. У класичних шахах це перший грандіозний тріумф. Турнір у Львові пройшов на високому рівні. Для нас були створені усі необхідні умови. З усіма суперниця грати було важко, оскільки у Львові зібралися одні з найсильніших дівчат України. Важко було себе взяти у руки після першої поразки, але мені вдалося це зробити. Надалі планую грати в шахи і добиватися максимальних результатів. Шахи – сімейний для мене вид спорту. Ними займаються усі. Що цікаво, граю в шахи уже 16 років. У 4 роки виконала четвертий дорослий розряд».

Організатори чемпіонату України нагородили усіх учасників фіналів серед чоловіків та жінок. Шахісти, що посіли місця з 4 по 12 (у чоловіків) та з 4 по 10 (у жінок) отримали грошові сертифікати (від 8 тисяч гривень) та пам’ятні сувеніри. А ті хто, потрапив на п’єдестал пошани, отримали Кубки та значно солідніші премії. Переможець чоловічого турніру Андрій Волокитін виграв сертифікат на 160 тисяч гривень, срібний призер Мартин Кравців на 112 тисяч, а бронзовий призер Захар Єфименко на 80 тисяч.

У дівчат сертифікати на премії були дещо скромнішими – 70 тисяч за перше місце, 50 тисяч – за друге та 35 тисяч гривень за третє місце.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ