Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Чому не вдалось винести Литвина з кріслом?

27 квітня Україна зазнала колосальної геополітичної поразки. Державна незалежність, територіальна цілісність, європейське майбутнє України – усе це поставлено під великий знак питання внаслідок ратифікації харківської угоди Януковича – Медведєва щодо Чорноморського флоту Росії.

 

Відповідальність за здачу національних інтересів має взяти на себе не тільки чинна влада, але й опозиція, яка не зробила нічого видатного, щоб відстояти ці інтереси. Попри гарну картинку боротьби проти ухвалення  угоди більша частина опозиції не протидіяла голосуванню за ратифікацію. Виявляється «помаранчеві» не тільки не можуть бути ефективною і єдиною владою, але й не здатні обєднатися в опозиції навіть за хвилину до національної катастрофи.   

 

За інформацією джерела у Верховній Раді, через пасивність 150 депутатів фракції БЮТ опозиція так і не змогла зірвати голосування Верховної Ради України з ратифікації угоди з Чорноморського флоту.

 

Як повідомило джерело, під час візиту в Україну прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна (26 квітня) лідера БЮТу Юлію Тимошенко змусили відмовитися від планів щодо зриву ратифікації угоди про продовження перебування в Україні ЧФ РФ.

 

Натомість депутат з БЮТу Степан Курпіль зазначив, що БЮТ хотів зірвати ратифікацію шляхом виводу з ладу пристроїв для голосування на місцях депутатів фракції. Таким чином було б заблоковано голосування перебіжчиків від БЮТу. Водночас, на думку Курпіля, стався «прокол» і перебіжчики як з БЮТу, так і НУНСу проголосували з депутатських місць фракції НУНС. Йти на штурм президії та «виносити Литвина з кріслом» БЮТ, на думку Степана Курпіля, не міг, оскільки депутати Партії регіонів заблокували парламентську трибуну, а Литвина захищала охорона.

 

Народний депутат від КПУ Олександр Голуб підтвердив «Гал-інфо», що депутати, які проголосували за ратифікацію, голосували не тільки зі своїх безпосередніх робочих місць, але й з ложі уряду та інших приміщень Верховної Ради, де також розміщені пристрої для голосування.  

 

Своєю чергу депутат від НУНС Володимир Вязівський заявив, що штурм президії і зрив голосування не вдався, бо попри те, що частина депутатів діяла активно, решта – просто імітувала дії. Більш детально коментувати, хто займався імітацією, Володимир Вязівський не захотів, зазначивши, що не бажає коментувати поведінку дружньої фракції.

 

Чому БЮТ проявив таку пасивність – можна лише гадати, але ні для кого не є таємницею, що Москва має достатньо компромату на лідера цієї політичної сили Юлію Тимошенко. Очевидно, загроза оприлюднення цього компромату і остаточна політична дискредитація змусили Юлію Володимирівну відмовитися від зриву ратифікації. Для підтримання гарної міни при поганій грі Тимошенко залишалося лише розігрівати народ перед парламентом. Все-таки невипадково Путін вчора, надвечір, терміново прилітав до Києва. Так це чи ні, достеменно невідомо, однак очевидно, що перед опозицією нова "спокуса" -  почати шукати винного і остаточно посваритись.

 

Ще одну версію того, що відбулося учора, 27 квітня, у ВРУ розповів Тарас Стецьків сьогодні, 28 квітня, на радіо "Ера". За його словами, опозиція зосередилася біля своїх місць і заблокувала гнізда для голосування, щоб депутати-тушки не змогли проголосувати. У Партії регіонів було тільки 211 голосів, але вони мали карточки відсутніх депутатів. Отож, за словами Тараса Стецьківа, депутати від Партії регіонів напали на опозицію, щоб відтіснити їх від місць для голосування і їм це вдалося.

 

Найприкріше, що поразка опозиції остаточно деморалізує ту частину українського суспільства, для якої українські цінності – не порожні слова. Підірве віру українців у те, що можна щось змінити, зупинити антиукраїнський наступ чинної влади. Відтак, вони розумітимуть, що будь-які спроби масової непокори не матимуть сенсу, якщо навіть залишки помаранчевих сил в парламенті не здатні на ефективний опір. Тому до парламентських виборів 2012 року суспільство буде лише стороннім спостерігачем поступової і послідовної здачі українських національних інтересів, якщо, звичайно, вибори відбудуться.    

 

Інший аспект сьогоднішньої ратифікації – це ситуація  на місцях. Так, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник заявив, що голова Львівської ОДА Василь Горбаль має визначатися, чи він працює керівником виконавчої влади області, чи народним депутатом. «Те, що він сьогодні проголосував за ратифікацію угоди з Чорноморського флоту, є грубим порушенням закону.

 

Львівська обласна рада обовязково відреагує на те, що голова Львівської ОДА проголосував за ратифікацію угоди по Чорноморському флоту. Депутати зберуться на пленарне засідання Львівської обласної ради та вирішать, що робити», – сказав Мирослав Сеник.

 

Отож, не виключено, що вже найближчим часом обласна рада спробує проголосувати за недовіру новому губернаторові. Для цього потрібно не менше як 80 голосів депутатів. Зважаючи на те, що за внутрішньою інформацією, Василь Горбаль не збирається залишати на своїх посадах у виконавчій владі жодного депутата облради, то голоси знайдуться. Чи звільнить після цього свого намісника Янукович, він мав би це зробити відповідно до Конституції, – малоймовірно. Адже нова влада діє за своєю логікою.

 

Петро Марич, Гал-інфо.  

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ