Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чим ми дихаємо в офісних приміщеннях

Що таке гігієна повітря?

Людство вже проводить 90% часу в будівлях і, схоже, з часом робитиме це ще більше. Тому, якість повітря в приміщенні є як ніколи важливою. Ми звикли турбуватися про якість атмосферного повітря і мало коли замислюємось над тим, чим ми дихаємо у приміщеннях. Концентрація забруднювальних речовин у наших помешканнях і офісах часто є більшою ніж зовні, однак на відміну від вулиць міст, ці показники майже не контролюють. Безперечно, людей потрібно більше інформувати про вплив повітря у приміщенні на здоров'я.

Зміни фізичних і хімічних властивостей повітряного середовища, забруднення токсичними речовинами і патогенними мікроорганізмами можуть викликати різні порушення в стані здоров'я людини. Насамперед, варто подбати про якість повітря для таких типів приміщень: офісів, квартир, спортзалів, шкіл, дитячих садочків, закладів охорони здоров’я, басейнів, салонів краси, ресторанів, промислових приміщень та агросектору.

Повітря оцінюється за фізичними, хімічними і мікробіологічними показниками. Заходи з охорони атмосферного повітря повинні забезпечувати дотримання ГДК (гранично допустимої концентрації) забруднюючих речовин у повітрі населених пунктів і 0,8 ГДК у місцях масового відпочинку населення з урахуванням комбінованої дії речовин, або продуктів їх трансформації в атмосфері відповідно до переліку ГДК, затвердженого у встановленому порядку.

Кореляційний зв’язок між станом забруднення атмосферного повітря та захворюваністю підтверджено науково. Всесвітня організація охорони здоров'я  констатує, що забруднення повітря призводить до збільшення захворюваності та смертності в світі.  За даними цієї ж організації,  забруднення атмосферного повітря є пріоритетним чинником ризику для здоров’я населення, при цьому понад 80% захворювань тією чи іншою мірою залежать від якості повітря. В Україні негативного впливу атмосферних забруднень зазнає близько 17 млн. осіб, або 34% всього населення.

Як мікроклімат в приміщеннях впливає на стан здоров’я людини?

Оптимальні мікрокліматичні умови - поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину забезпечують зберігання нормального теплового стану організму без активізації механізмів терморегуляції. Вони забезпечують відчуття теплового комфорту та створюють передумови для високого рівня працездатності.

Найбільш популярним методом зниження чи підвищення температури в офісі або квартирі, на сьогоднішній день, є кондиціонер. І дійсно це дуже зручно: влітку охолоджує, взимку нагріває. Проте часто ми чуємо про негативний вплив кондиціонера на здоров’я людини, і, нажаль, практично не замислюємось, що від надмірного використання цих приладів може постраждати і довкілля.

Головний та єдиний плюс застосування кондиціонерів у тому, що вони допомагають людям легше пережити спеку. Щодо мінусів, то їх виявляється куди більше. Наприклад накопичення вуглекислого газу, вірусних та інфекційних мікроорганізмів при відсутності будь-якої вентиляції, які при звичайному провітрюванні швидко випаровуються.

Найнебезпечнішим є повітря в закритих приміщеннях, які не провітрюються, або ж мають порушення роботи вентиляції. В такому повітрі концентрується критична кількість СО2. Для комфортного мікроклімату приміщень, вологість повітря не повинна перевищувати 60%, але і не повинна бути нижче 40%. Серед очевидних ознак: «потіючі» пластикові вікна, які призводять до підвищеної вологості в приміщенні, а відтак виникає велика загроза появи плісняви. З нагрівальних печей, газових плит, свічок, олійних ламп та сигарет виділяються продукти горіння, оксид вуглецю, діоксид вуглецю та оксиди азоту. Перебуваючи тривалий час у таких приміщеннях у людей погіршується самопочуття, порушується сон, знижується працездатність, з’являється хронічна втома, головні болі та алергія. Це призводить до ослаблення імунної системи людини, що робить організм беззахисним перед хвороботворними бактеріями і вірусами.

Здоровий мікроклімат приміщень – це і стіни без плісняви та грибка та сухі вікна без конденсату.

Правильна система вентиляції приміщень проектується таким чином, щоб підтримувати необхідний мікроклімат (температуру повітря, рівень вологості), підтримувати оптимальні санітарні та мікробіологічні показники чистоти повітря.

Як досягнути максимально можливого збереження здорового мікроклімату та чистого повітря приміщень?

В першу чергу необхідно провести комплексне обстеження приміщення.

Вибрати ефективну систему вентиляції і кондиціонування повітря згідно з порадами та рекомендаціями фахівців. 

Дотримуватись технічних вимог щодо якісного і вчасного обслуговування цих систем.

Дотримуватись санітарно-гігієнічних вимоги щодо утримання різних типів приміщень.

За результатами досліджень людина є працездатною і нормально себе почуває, якщо температура навколишнього повітря не виходить за межі 18—20 градусів С, відносна вологість — 40—60 %, швидкість руху повітря — 0,1—0,2 м/с.

Гігієнічна оцінка якостi повiтря та ефективностi вентиляцiї складається з наступних показників ефективності вентиляції:

Органолептичні: суб’єктивне відчуття якості повітря у приміщенні людиною (свіжість, вологість, запах тощо).

Розрахункові: коефіцієнт аерації,, потрібний об’єм вентиляції, фактичний об’єм вентиляції – кількість свіжого повітря, що фактично надходить у приміщення.

Фізичні: кратність обміну повітря – це число, що показує скільки разів протягом 1 години повітря приміщень змінюється на атмосферне (показник ефективності штучної вентиляції). Кратнiсть обміну повітря в житлових кімнатах, навчальних приміщеннях та лікарняних палатах повинна знаходитися у межах 2-3 разів на годину.

Хімічні: Концентрація СО2. Оптимальною концентрацією вуглекислоти у повiтрi житлових кiмнат, палат лікувально–профілактичних закладів та навчальних примiщень слід вважати 0,07–0,08%, допустимою – 0,1%.

Мікробіологічні: кількість мікроорганізмів в 1 м3 повітря приміщення.

Мікробіологічні показники якості повітря закритих приміщень наступні:

Чисте повітря (літній режим): до 160 мікроорганізмів, до 16 зеленіючих і гемолітичних стрептококів.

Чисте повітря (зимовий режим): до 4500 мікроорганізмів, до 36 зеленіючих і гемолітичних стрептококів,

Забруднене повітря (літній режим): понад 2500 мікроорганізмів, понад 36 зеленіючих і гемолітичних стрептококів.

Забруднене повітря (зимовий режим): понад 7000 мікроорганізмів, понад 124 зеленіючих і гемолітичних стрептококів.

Мікробіологічна лабораторія ТОВ «Компанія «Центр ЛТД» атестована на право проведення вимірювань та акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019. Для повнити та об’єктивності  оцінки  санітарного стану підприємств та забезпечення безпеки здоров’я працівників, населення та навколишнього середовища ми проводимо мікробіологічні дослідження. Лабораторія облаштована за всіма необхідними правилами у відповідності до вимог ДСП 9.9.5.-080-02 «Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю», успішно пройшла оцінювання вимірювальних можливостей, системи керування вимірюваннями та визнання технічної компетентності у відповідності до СОУ 43.01-04725912-001.2016 «Порядок добровільного оцінювання системи керування вимірюваннями. Загальні вимоги та порядок проведення» та ДСТУ ISO 10012:2005 «Системи керування вимірюванням. Вимоги до процесів вимірювання та вимірювального обладнання» та підтвердила свою спроможність вимірювальних можливостей, що визначено Свідоцтвом про відповідність системи керування вимірюваннями за №РЛ 033/21 від 04.06.2021 р., виданим ДП «Львівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

Нами створені всі необхідні умови як для попередження контамінації (забруднення) випробних зразків, так і безпеки, попередження їх негативного впливу на  співробітників і довкілля – приміщення оснащені передбоксниками, системами фільтрації та знезараження повітря, УФ-опромінювачами. Всі приміщення,  де проводяться роботи, контролюються на чистоту і стерильність. Випробування проводяться за сучасними стандартизованими українськими і міжнародними стандартами, а також методиками МОЗ. У нашій мікробіологічній лабораторії проводиться визначення наступних груп мікроорганізмів: санітарно-показових, умовно-патогенних, патогенних кишкових мікроорганізмів, дріжджів і плісеневих грибів та коліфагів.

Сертифіковані методики виконання досліджень, новітнє лабораторне аналітичне обладнання і підготовлений персонал нашої лабораторії дозволяє виконати мікробіологічні дослідження в стислі терміни і з високою точністю. З нами ви економите свій час та гроші отримуючи якісний результат. Мікробіологічний стан якості повітря у приміщеннях через постійний моніторинг дозволяє знизити ризик захворюваності людей та попередити негативний вплив на довкілля в цілому. Більше про послугу за посиланням: center-ltd.com.ua або за телефоном:


+380 96 781 05 37.

Олег Бота, Олена Вітрак, Компанія «Центр ЛТД»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ