Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

COVID-19 на Волині: як вберегтися від хвороби

У Всесвітній організації охорони здоров'я кажуть про початок нової хвилі коронавірусу у світі. Хвилювань додає мутація SARS-CoV-2 – поява штаму «Дельта».

Нині COVID-19 досі лишається маловивченим, хоча медики значно просунулися у боротьбі з інфекцією. То чого ж далі очікувати і як найефективніше вберегти себе від важких наслідків інфекції, говоритимемо з експертами у цій сфері, зокрема завідувачем відділення пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні, членом Європейського респіраторного товариства, кандидатом медичних наук, людиною, яка безпосередньо очолює колектив, де борються за життя людей, які хворі на коронавірус, - Олегом Яковенком.

Коли очікувати чергового піку захворюваності на коронавірус і як до цього готуватися?

Ми на початку 4 хвилі пандемії. У цьому захворюванні спостерігаємо певну циклічність у спалахах. Звісно, у вірусів є своя природа, плюс є зовнішні фактори, які впливають на спалахи і перебіг пандемії.

Нині ми перебуваємо у стані пандемії, захворювання не спадає і час від часу зростає. Зокрема, бачимо активне поширення нового штаму вірусу «Дельта». Втім, достовірно спрогнозувати, коли пік захворювання буде – неможливо. Тут ще грає роль, наскільки в суспільстві дотримуються протиепідемічних заходів. Іноді, ми бачимо, ще таке: відсутність належного дотримання протиепідемічних заходів серед людей, а захворювання не зростає.

Тому можна говорити лише припущеннями, зокрема, що був штам вірусу в нашому середовищі і відбулося інфікування великої кількості людей, які перехворіли і зараз мають післяінфекційний імунітет. Реальної статистики кількості перехворілих не маємо, враховуючи, що у 80% людей COVID-19 проходить у легкій або безсимптомній формі. Можливо, більшість людей у країні вже перехворіли.

Втім, одна справа штам вірусу, який був на початку пандемії і новий штам «Дельта», який зараз поширюється світом і може захопити нашу територію. Тому що робити нам далі?! Усе просто - досі варто дотримуватися протиепідемічних заходів, про які ми всі знаємо: маски, дистанція, мити рук, тощо. Звісно, потрібно робити вакцинацію.

На Волині щодня виявляють не багато нових інфікованих, буває один в день чи п’ятеро, які основні пункти можна назвати, що стали цьому причиною?

Враховуємо циклічність та те, що велика кількість людей перехворіли. Також грає роль природи самого вірусу, який у зовнішньому середовищі не стійкий і довго не живе. Він передається від хворої людини до здорової. Тому грає роль контакт між людьми. Для прикладу, зараз ми з вами спілкуємося в закритому кабінеті, на відстані 1,5 метра, а якби ми спілкувалися на вулиці, то рівень безпеки був би значно вищим. Зараз погода сприяє проводженню часу на відкритому просторі, що теж є позитивним чинником. А коли буде прохолодно - люди знову почнуть групуватися у приміщеннях, цим збільшуючи контакт.

Попри це, є багато речей, які нині неможливо пояснити, бо інфекція нова, маловивчена. Потрібен час для науковців, аби вивчити природу вірусу SARS-CoV-2. Для прикладу, пандемія «іспанки» була більше ста років тому. На сьогодні про Грип ми вже знаємо багато: його природу та перебіг хвороби, але на початку виникнення пандемії взагалі думали, що це захворювання викликає гемолітична паличка, яка була знайдена у померлих пацієнтів. Втім, згодом з'ясували, що це була вторинна бактеріальна інфекція.

Загалом, є близько 40 видів коронавірусу, на жаль, внаслідок мутації з'явився і такий новий патогенний штам SarsCov2, який зараз несе нам біду. Природа вірусу така, що він теж намагається вижити та адаптуватися в навколишньому середовищі. Тому, моя думка така, що це надовго, на роки. У кращому випадку, на найближчі два роки ми матимемо ще глобальний формат пандемії. На жаль, мутації відбуватимуться, бо це – закономірний процес, і вони будуть призводити в подальшому вже до епідемічних спалахів, подібних до спалахів грипу, але це лише моє припущення. На жаль, сказати, що ми його загалі позбудемося – не можемо. Але з часом ми будемо краще розуміти цю хворобу й ефективніше протидіяти, щоб більше врятувати людей.

Нині можна безплатно щепитися будь-якою доступною в Україні вакциною, але Волинь по відсотках коливається у п’ятірці областей з найнижчим показником. Чому так?

Причин багато, але основна – це низька медична культура людей. Адже, як показує практика, турбуватися за своє здоров'я починають тоді, коли його втрачають. Мало хто свідомо підходить до профілактичних заходів, зокрема вакцинації. Тому вакцинуються ті, хто наляканий і на собі чи рідних відчув цю проблему або свідомо ставиться до такого методу імунопрофілактики, як щеплення. Також пригадаймо, як на початку довго чекали саму вакцину, і є люди, які хочуть (вакцину, - Гал-інфо) від конкретного виробника, які на початках не були доступні. Тому зараз треба проводити потужну просвітницьку кампанію імунопрофілактики, як одного з методів зупинити пандемію та зменшити ризик смертності людей. .

Наскільки ефективною є вакцинація, враховуючи, що вірус мутує?

Я спілкувався з колегами з Ізраїлю, у них високий рівень охоплення вакцинації населення вакциною «Пфайзер». І ті, що були вакциновані та інфікувались новим штамом «Дельта», важкого перебігу захворювання не мали. Це говорить про те, що набутий, післявакцинальний імунітет дає свої позитивні плоди та захищає від нового штаму коронавірусу. Найважче переносять недугу не щеплені та люди у групі ризику, зокрема пацієнти віком 65+. Їм вкрай необхідне щеплення. Перші пацієнти поступали в моє відділення на початку квітня минулого року, за цей час пандемії поступило більше 1200 пацієнтів, та на жаль, смертність становить до 10% від всіх госпіталізованих. Здебільшого це були важкі, критичні пацієнти, яких доставляли з районів, середній вік померлих був 69 років у 2020 році, в цьому році середній вік 71 рік, що нам говорить, що ми в загальному врятували пацієнтів на 2 роки старше! Щодо моїх пацієнтів, я бачу, всі, хто були щеплені однократно або двічі, маючи ревакцинацію, – усі живі. Перебіг хвороби після щеплення, здебільшого, проходить легше.

Як нині лікують хворих, протокол інший, ніж торік?

Щодо протоколів лікування, то на початку пандемії його не було, він був сформований групою експертів в 2020 році, який постійно переглядається та оновлюється, адже є поняття доказової медицини, на основі якої запроваджуються нові та ефективні методи діагностики й лікування коронавірусної хвороби. До речі, є хибна думка про відсотки ураження легень, адже важливішим є характер ураження, а не лише відсотки, окрім того, вирішальне значення у прогнозу мають клініко-лабораторні критерії захворювання. Детальніше я це описав у своїй науковій роботі «Досвід 2020», незабаром ця наукова праця буде опублікована. Там описую досвід і хочу ним поділитися з колегами, щоб вони не ставали на «свої граблі».

Як ви ставитеся до таких розмов, мовляв, коронавірус – не проблема, це всесвітній змова?

Коли хтось каже, що коронавірус не проблема, то я кажу, що на це завжди є два погляди. Один - коли здорова людина дивиться з вулиці на вікна лікарні, інший - коли важко хвора людина дивиться на вулицю через вікно лікарні.

Один із методів недопущення інфікованих новим штамом вірусу «Дельта» - облаштування місць для проведення експрес-тестів із виявлення COVID-19 на прикордонних пунктах пропусках.

На Волині такі у пунктах пропуску «Ягодин», «Доманове», «Дольськ», «Устилуг». Технік прикордонної служби «Ягодин» Богдан Демчук розповів:

- Це питання регулює Постанова Кабміну №657, яка набрала 2 липня. Є декілька країн: Португалія, Велика Британія, Росія, Індія. Людей, які там були – перевіряємо. Тобто, якщо люди прямують із цих країн, то вони повинні мати результати тестування, яке проводили не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону чи робити експрес-тест уже тут, на місці. Якщо цього немає - такому іноземцю офіційно відмовляємо у в'їзді в Україну, і повертаємо назад.

Якщо ж в ході опитування з’ясовуємо, що громадянин України перебував впродовж 14 днів у вищезазначених країнах і не хоче здавати на місці тест, тоді ця особа встановлює додаток «Дій вдома» і підлягає обов'язковій самоізоляції та обсервації», - пояснив прикордонник.

Пункти для експрес-тестування працюють цілодобово, - розповідає лікар-епідеміолог Ольга Богачевська:

- Такі пункти запрацювали цього місяця. Нам прикордонники виділили два приміщення: одне для забору і власне проведення тестів, інше для відпочинку. Час виконання тестів до 30 хвилин, може і бути швидше. На кожному пункті задіяна одна людина, яка щоранку заступає на цілодобову зміну. Працюємо в багаторазовому халаті, але, якщо буде людина інфікована, то весь одяг викидаємо у спеціальну ємність для утилізації і робимо вологе генеральне прибирання. Загалом людей не багато, може бути 5-10 за добу, це по «Ягодину» я бачу. Здебільшого їдуть сімейні пари. До речі, перші 4 тижні роботи тест в усіх негативний.

Проведення експрес-тестів – платна послуга, - розповіла керівниця Волинського центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко. З її слів, вартість послуги – 348 гривень, на Волині приватні фірми до цього не залучали.

Нині про коронавірус штаму «Дельта» відомо, що він поводить себе агресивніше, - пояснює завідувачка відділенням молекулярно-генетичних досліджень при ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Алла Кінах:

- Дельта відноситься до родини коронавірусів. У результаті того, що віруси мутують, щось змінилося в його генетичному коді - ми маємо «Дельту». Він викликає такі ж захворювання, клініка яких дуже схожа до коронавірусної інфекції, яку ми звикли бачити останні два роки. Але цей вірус агресивніший і стійкіший. Втім, клінічні симптоми, які притаманні коронавірусній інфекції - будуть такі ж, як і при захворюванні штамом «Дельта». В принципі, протокол лікування такий самий, але захворювання може проходити важче. І зазначу, що раніше вважалося: хвора людина може заразити одну-дві людини, то згідно з тими даними, які є на сьогодні, хворий на «Дельту» може заразити 6-8 людей.

Як переносять вірус вакциновані люди, на сьогодні точної статистики ще немає, але з впевненістю можна сказати, що набутий імунітет буде допомагати переносити хворобу легше. Тому прошу всіх вакцинуватися. І попри те, що я перехворіла коронавірусом, - я вакцинувалася, аби не наражати на небезпеку себе і людей навколо.

Вадим та Анна Панафідіни, для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ