Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Депутати Львівщини розказали, що думають про зникнення Львівської області з карти України

Народний депутат В’ячеслав Кутовий, який переміг на виборах як узгоджений кандидат від ВО «Батьківщина» і в червні цього року вийшов із фракції, зареєстрував у Верховній Раді законопроект №3373 «Про адміністративно-територіальний устрій». Згідно із законопроектом в Україні залишиться лише 19 областей.

З карти мають зникнути Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська та Львівська області. Гал-інфо поцікавилось з цього приводу думкою голів фракції Львівської обласної ради. Депутати Львівщини висловили "проімперську" позицію щодо укрупнення адміністративно-територіальних одиниць країни.

Голова фракції ВО «Батьківщина» Микола Кадикало вважає, що Львів – столиця Західної України.

«Я не знаю про пропозицію якого депутата ви говорите. Загалом адміністративно-територіальна реформа – це дуже дражливе питання. Кожна громада вважає себе самодостатньою і такою, що може самостійно керувати своєю територією. Я не ознайомлений із цією пропозицією. Як патріот скажу, що Львів був, є і буде столицею Західної України. Не думаю, що інші варіанти адміністративного центру – це правильно. Об’єднати області Західної України можна, але центр має бути у Львові», - вважає Микола Кадикало.

Голова фракції ВО «Свобода» Андрій Холявка зізнався, що вважає законопроект жартом і говорить, що сміявся з такої пропозиції.

«Депутат, який вніс цей законопроект, наскільки я знаю, - тушка. Цей законопроект не вартий коментарів. Він передбачає стирання з карти України Івано-Франківської та Львівської областей. Розумієте, вноситься дуже багато нерозумних, щоб не сказати, ідіотських законопроектів. Мені здається, що він належить саме до такої категорії. Зрозуміло, що треба удосконалювати місцеве самоврядування та розширювати права громад, але не у такий спосіб, який викликає такі суперечливі відчуття. Держава гіперцентралізована, особливо це посилилося, коли президентом став Янукович. Відбувся наступ на права місцевого самоврядування. Все це має лише одну мету – дедалі більшу централізацію», - сказав Андрій Холявка.

Голова фракції Партії регіонів Ігор Грещук вважає законопроект провокацією.

«Я на провокативні законопроекти не реагую, бо вважаю, що вони не мають права на життя і майбутнього у них нема. Не знаю, чи свідомо він був внесений, я навіть не цікавився, хто його вносив, хоча ЗМІ це люблять смакувати. Це не має право на життя. Провокативних речей в Україні вистачає, якщо ми ще й на такі речі будемо реагувати, то не займатимемося роботою, а тільки коментуватимемо чиїсь вигадки», - сказав Ігор Грещук.

Голова фракції НРУ Андрій Корнат вважає, що укрупнення має відбутися на базі Львова.

«Я проти того, щоб Львів не був адміністративним центром. Якщо йдеться про укрупнення довкола Львова – це означає, що долучають інші області Львівщини, то мене це влаштовує, а коли йдеться про те, що центр буде десь у Луцьку чи Ужгороді, то це мене зовсім не влаштовує. Якщо без жартів, то нам дійсно потрібна реформа. Не лише переформатування території, але й переформатування  бюджетної складової. Нам потрібно змінювати систему, щоб вона відповідала розвитку громадянського суспільства. Це вигідно у форматі децентралізації бюджету. Процес укрупнення може дати розвиток місцевого самоврядування, дати поштовх для розвитку громадянського суспільства», - сказав Андрій Корнат.

Голова фракції «Партія промисловців і підприємців України» Михайло Дзюдзь вважає, що такі зміни не на часі.

«Законопроекти такі є, але я не думаю, що це зараз на часі. Для цього потрібно, щоб і економіка зростала, адже на це потрібні кошти. Я за те, щоб ми йшли цим шляхом, яким давно пішла Польща, де зменшили кількість воєводств. Це дало їм серйозний результат. Реформа самоврядування повинна дійти до кожного села, селища і міста. Повинна зменшиться кількість апарату, який годується за рахунок бюджету. Я дивлюся на це позитивно, але це не зараз. Може через два роки це буде актуально, коли Україна стане на нормальний шлях економічного розвитку, увійде у євроспільноту хоча  б асоційованим членом.

Я не думаю, що Львів посунуть. При всій моїй повазі, але не можна рівняти Львів з іншими містами Західної України. Західний регіон завжди був з центром у Львові. Візьмімо хоча б інфраструктуру, яка  у нас найкраща - це і нові летовища, і культура і навчальні заклади, і дороги, і близькість до кордонів. Звісно, що кожне місто Західної України прекрасне, але все ж вони програють Львову», - переконаний Михайло Дзюдзь.

Голова фракції УДАР Оксана Юринець вбачає в такій пропозиції політичну складову.

«Ця реформа назріває. На жаль, на сьогодні така пропозиція цікава комусь із точки зору політичної ніж з економічної. Треба чітко вивчати, що це дасть для регіону. Думаю, що такі пропозиції з’являються або під вибори, або під економію коштів. Станом на сьогодні я не думаю, що це буде економія коштів, це швидше буде проблемою. Це спеціально роблять, щоб звести на маргінес тих людей, які стояли на засадах демократії і боролись за національні інтереси. Думаю, що це роблять свідомо, щоб було вигідно сьогоднішній владі. Львів визнаний ЮНЕСКО, вважається культурною столицею, тому логічно, що його вважають центром Західної України... За такою логікою можна оцінювати центр через призму Галицько-Волинського князівства, але це абсурдно», - зазначила Оксана Юринець.

Підготувала Анна Новик.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо та photo.i.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ