Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дмитро Витвицький: "Я бачу відсутність дій влади щодо молодіжної політики"

Дмитро Витвицький – член ради коаліції регіональних ініціатив "Толока", аналітик та експерт регіонального благодійного фонду "Право і демократія".
Дмитро Витвицький

В ексклюзивному інтер'ю для Гал-інфо він розповідає про свою діяльність у громадському секторі, та участь у глобальних проектах.

Розкажіть, як була створена «Толока».

Днем народження КРІ «Толока» можна вважати 11 квітня 2018 року, коли було підписано меморандум про співпрацю. Його підписали 11 некомерційних організацій, що представляли усі регіони України. Як усі вони змогли об’єднатися? Протягом 2017-18 років проходила програма Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) «Розвиток інституційних спроможностей для ГО, які працюють з ВПО». Наприкінці програми виникла ідея про об’єднання зусиль усіх активістів в єдину мережеву організацію.

Що підштовхнуло вас до вступу у коаліцію?

Можна сказати, що я був ініціатором створення коаліції. Перші подібні думки в мене з’явилися ще у 2014 році, коли я переїхав сюди з Криму, а приблизно у 2016 році вони сформувалися в єдину ідею. Саме тому, коли я побачив реальну можливість утілити цю ідею у життя, я не став зволікати. На щастя, однодумців в мене знайшлося достатньо.

Які основні напрямки діяльності коаліції?

Я опишу вам нашу візію. Ми бачимо перспективи європейського розвитку вільної, сильної, незалежної, успішної та соборної України у згуртуванні жителів усіх регіонів та місцевих громад на основі спільних цінностей: громадського активізму, прав людини, демократичного урядування, громадянського суспільства, подолання конфліктів та сталого розвитку. Ми прагнемо згуртуватися навколо спільних ідей, спільних інтересів і спільних дій на місцевому, регіональному та національному рівнях. А вже місія проекту полягає у тому, щоб внести якісні зміни життя в регіонах через кращі практики розвитку місцевих ініціатив, соціального капіталу та громадянської свідомості

Розкажіть більш детально про проекти «Толоки», що пов’язані з ВПО.

Скажімо так, це є особлива тематика. Саме праця по проблемах ВПО об’єднала нас у квітні 2018. Більш того, деякі з ГО-учасників коаліції спеціалізуються саме на питаннях, пов’язаних з біженцями та ветеранами АТО.

Яке можете назвати найбільше досягнення організації?

На мою думку, це є сам факт нашого об’єднання, тому що одна справа – працювати разом по одній галузі, а вже інша – коли громадський сектор представлений одразу декількома регіонами. А з фактичних досягнень: по-перше, це є те, що ми задокументували усі положення нашої організації, а по-друге, це те, що ми вже почали, і активно продовжуємо реалізувати наш перший глобальний проект.

Що це був за проект?

З 1 вересня 2018 року розпочалась реалізація проекту «Громадський супровід інтеграції студентської молоді з числа ВПО і студентів з тимчасово окупованих територій в приймаючі громади Київської, Львівської, Харківської та Херсонської областей». Проект адмініструє ВГО «ПОРУЧ», Київ, місцевими регіональними партнерами є БФ «Право і демократія», Львів, Благодійне товариство «Центр суспільних програм», Херсон, ГО «Нова Енергія», Харків.

Основним завданням проекту є проведення дослідження проблем і практичних шляхів покращення захисту прав та інтеграційних процесів студентів-ВПО та створення пілотних Регіональних «Програм розвитку молодіжної політики і соціальної згуртованості місцевого молодіжного середовища та студентства з числа ВПО і тимчасово окупованих територій».

Протягом жовтня-листопада минулого року відбулось 8 фокус-груп і 4 тренінга за участі студентів з тимчасово окупованих територій і місцевого студентства. Загалом участь в цих заходах взяли 157 місцевих студентів і студентів з числа ВПО. Були з’ясовані стереотипні суджені які наявні у молоді, досліджений стан здійснення молодіжної політики, отримані рекомендації і пропозиції від студентської молоді. Через проведення тренінгів розпочалось формування студентських команд, які будуть брати участь в підготовці регіональних круглих столів і проведенні аналітичних досліджень.

Стан реалізації проекту висвітив низку тенденцій, зокрема відсутність або слабку діяльність місцевих органів влади щодо стану реалізації молодіжної політики щодо підтримки і залучення до діяльності молоді з тимчасово окупованих територій.

Як ця коаліція вплинула на ваше життя?

Завдяки «Толоці» в мене зовсім не залишилося вільного часу! Звичайно я це кажу у доброму сенсі. Але натомість я ніби то відчув наплив адреналіну, якогось драйву. Це все є для мене одним великим викликом. Проте я поставив собі за мету зробити так, щоб ця ідея була максимально реалізована.

Як планує розвиватися «Толока» у майбутньому?

Ми вже доклали дуже багато зусиль, тому я не вірю, що цей проект занепаде. Впевнений, що нам із колегами вдасться сформувати міцну, потужну мережу громадських організацій, яка буде впливати на розвиток громадського суспільства у себе в регіонах.

Микита Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ