Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Домашнє насильство на Волині: чи допоможе кризова кімната

Домашнє насильство на Волині залишається сумними реаліями життя. Понад те, кількість звернень постраждалих за допомогою до поліції протягом трьох років зросла у понад 6 разів: із менш ніж 2,5 тисячі у 2019-му до майже 16 тисяч протягом 2021-го.

За даними поліції, у приблизно 95% випадків постраждалими від аб’юзу є жінки.

«На облік в територіальних підрозділах поставлено більше 2 тисяч осіб як таких, що вчиняють домашнє насильство. Також поліцейські оформляють на таких людей термінові заборонні приписи», - зауважила речниця Головного управління Нацполіції Волинської області Ольга Бузулук.

Ольга Бузулук

Таких заборонних приписів стосовно кривдника на Волині поліція винесла майже 600. Мова йде про такі заборони:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою

Пережити знущання з боку колишнього чоловіка декілька років тому довелося і лучанці Аліні. Після народження сина стосунки у родині різко погіршали. Спочатку чоловік тиснув на дружину психологічно, згодом почав розпускати руки. А незабаром взяв до рук і ножа.

«Я дитину в охапку, спустилася на вулицю, але він мене догнав, давай виривати. Єдине, що я помню, що я притиснула дитину до себе, дитина плаче, я сіла на землю, це був сніг, отако голову пригнула, а він мене гамселить зверху по голові. Я просто прикрила дитину», - розповідає лучанка.

Олена зізнається: таким жорстоким чоловік став не відразу. Спочатку він був дуже милий і галантний.

Психологи підкреслюють: розпізнати в коханому потенційного аб’юзера не так і легко. Перш за все, потрібно звертати увагу, як партнер проявляє агресію. Чи співставні обставини з силою тих емоцій, які він проявляє. Чи легко впадає в гнів. Чи має стрімкі перепади настрою. Навіть, якщо агресія на початках спрямована не на вас, це однаково є тривожним сигналом.

Кризова психологиня, травматерапевтка Тетяна Романова пояснила: «Повинні викликати занепокоєння і спроби надмірного контролю, який на початках може мати вигляд турботи. Це потреба партнера завжди знати: де ви, з ким і чим займаєтеся. На перший погляд, це ніби виглядає природно, адже він хвилюється за вас, переживає, та згодом це може перерости у тотальний контроль. Також має насторожити ігнорування ваших потреб, бажань і вимога турбуватися про його емоційне благополуччя. Ваші спроби зробити щось для себе провокують докори чи претензії, котрі викликають у вас почуття провини. Коли починаєте жертвувати своїми інтересами, хобі, друзями, коли спосіб вашого життя значно змінюється і вам від цього некомфортно – це ознака того, що людина не хоче будувати рівноправні стосунки. Також ознакою аб’юзу є знецінення та образливі жарти, що упаковані у милі «обгортки», проте вам чомусь від них абсолютно не смішно і навіть образливо. І так, тоді вам скажуть, що у вас проблеми з почуттям гумору. Потенційними тиранами також є патологічні ревнивці, які ревнують «до кожного стовпа».

Тетяна Романова

Коли ж Аліна наважилася порвати із тираном, виявилося, що йти з малечею – нікуди. Адже квартира була спільною, придбаною у шлюбі. На щастя, їй таки вдалося притягнути чоловіка до кримінальної відповідальності за допомогою громадських активістів. Але випадків, коли постраждалим від аб’юзу просто немає де переночувати – безліч.

Для вирішення цієї проблеми у Луцьку відкрили спеціальну кризову кімнату. Це заклад, де жертви домашнього насильства можуть мешкати деякий час, позбувшись впливу аб’юзера. Адреса кризової кімнати з міркувань безпеки тримається у таємниці.

Вона створена з дотриманням усіх міжнародних стандартів: сучасний ремонт, меблі, побутова техніка. В осередку захисту від домашнього насилля можна отримати психологічну й юридичну допомогу. Строк перебування у кризовій кімнаті - від 10 до 20 діб. Саме стільки, на думку фахівців, знадобиться часу для розуміння кожної окремої проблеми. Послугами кризової кімнати за перший місяць її роботи вже скористалися 3 жінки з чотирма дітьми.

«Надзвичайно важливо мати цю кризову кімнату, адже дуже багато є сімей, які живуть в аб’юзивних відносинах. І подекуди ті аб’юзивні відносини – вони загрожують життю і здоров’ю. Тому таке безпечне місце, де жінка зможе набратися сили, зрозуміти проблему, рухатися далі, отримати фахову підтримку психологів, юристів, воно повинно бути», - розповідає начальниця управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міськради Ліна Галан.

Ліна Галан

Тим часом небайдужі люди у Луцьку розгорнули промокампанію для запобігання домашньому насильству та поширенню інформації про діяльність кризової кімнати серед жертв аб’юзу. Зокрема активісти влаштували спеціальну фотосесію. Відомі лучанки постали в образі жінок, постраждалих від насильства.

Ініціаторка проєкту, акторка та депутатка Луцької міськради Алла Доманська пояснила: «Спочатку у нас було побоювання, що ми не знайдемо моделей, тому що тема така неоднозначна. Важко було передбачити, наскільки будуть готові жінки наприклад фотографуватися у таких образах з синцями на обличчі, з синцями на тілі. Але тим не менше активно відреагували дівчата».

Алла Доманська

Ці фото тепер використають під час соціальної реклами для протидії аб’юзу. Зокрема їх розмістять у промоматеріалах на білбордах та в соціальних мережах для поширення інформації про роботу кризової кімнати в Луцьку.

Сергій Олешкевичдля Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ