Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Дональд Трамп: «Відтепер Америка – у першу чергу!»

Якщо президент Дональд Трамп здолає суспільне невдоволення і закулісне спонукання американського плебсу організувати йому імпічмент, тоді січень 2017 року можна буде назвати початком нової доби в історії США - тижневий огляд міжнародних подій.

Окрім інавгурації Трампа, минулого тижня було ще кілька знакових подій – Міжнародний економічний форум у Давосі, 98-річниця підписання IV Універсалу об’єднання УНР і ЗУНР у Соборну Україну, позов Києва до Москви у Міжнародному суді в Гаазі, ймовірна екологічна катастрофа у Східній Європі через львівське сміттєзвалище, ліквідація Липецької фабрики «Roshen», прогнання кремлівських пропагандистів із міжнародних соціальних мереж, а ще були заклики авторитетних у світі осіб гнати геть і спортсменів РФ, не допускати їх до участі в Олімпійських іграх.

Львівське сміття – проблема європейського масштабу

Напередодні свята Богоявлення міський голова Львова Андрій Садовий застеріг європейський континент від ймовірного виникнення екологічної катастрофи. Під час нагального позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій учасники зустрічі прийняли рішення звернутись до керівників обласної та державної комісій із питань ТЕБ і НС з проханням про дозвіл на вивіз твердих побутових відходів на полігони у межах держави і області. Таке клопотання комісія прийняла з огляду на складну ситуацію з вивезенням ТПВ зі Львова через недоступність до полігонів у Львівської області та інших областей України з якими, вочевидь, партнери Садового не уклали договорів про законне висипання сміття.

Щоби донести львів'янам, усій Україні та сусіднім країнам увесь апокаліпсизм грядущого глобального катаклізму, голова міста навіть записав відеозвернення, в якому, не шкодуючи чорних фарб, описав моторошність ситуації внаслідок неспроможності львівського міськвиконкому впоратись із його професійними обов'язками – прибирати місто. Андрій Садовий передбачив жахливі наслідки, які настануть для України і Європи, якщо Київ і Брюссель не вирішать проблеми утилізації львівського сміття, а самі львів'яни не перестануть менше їсти і продукувати менше відходів.

Міський голова впевнений, що незворотна львівська екологічна катастрофа пошириться і через український кордон. Які саме країни завалить львівським сміттям, він не уточнив, але наголосив, що «потенційна екологічний криза може отримати міжнародний характер, а її наслідки відчують мешканці сусідніх країн». Зі застереження Садового виникає припущення, що екологічне лихо може охопити територію в радіусі до двох-трьох сотень кілометрів від Грибович і захопити щонайменше п'ять сусідніх країн. А це означає, суворо пригрозив голова Львова державним мужам у високих київських кабінетах, що на Україну гряде не тільки екологічний катаклізм, але і міжнародна ганьба.

Щоби не допустити такого безчестя, Ірина Подоляк, народна депутатка від «Самопомочі», закликала городян розміщати фотографії з львівським сміттям на інтернет-ресурсах Петра Порошенка, Олега Синютки, інших чільних посадовців, аби вони щоденно бачили і не забували про нездатність чиновників львівського міськвиконкому впоратись зі своїми посадовими обов'язками. Можливо тоді державні мужі у високих київських кабінетах посприяють прийняттю належних висновків та необхідної реорганізації львівської мерії.

День української єдності

Президент Порошенко привітав українців із Днем Соборності й запевнив, що найгірше для країни вже залишилось позаду, реформи дадуть цього року принесуть очікувані результати, а військо стане ще міцнішим. Про це йдеться у зверненні глави держави з нагоди свята Соборності.

Президент сказав: «Ми не просто вистояли і зберегли країну – ми змінили порядок денний. Минулого січня ще стояло питання, як нам вижити. Тепер стоїть питання, як стати успішною країною. Цього року реформи почнуть приносити результати. Все у нас вийде. І все буде гаразд».

Президент зазначив: «Такі надскладні завдання, як повернення України на Донбас та деокупація Криму, планую вирішувати насамперед політико-дипломатичним та міжнародно-правовим шляхом, зміцнюючи водночас обороноздатність держави та наші Збройні сили. Лише потужне національне військо може бути гарантом соборності, незалежності, цілісності країни. Тепер ми маємо саме таку армію, якою пишаються співвітчизники, яку поважає навіть і ворог… Поважає, тому що боїться».

Президент акцентував: «Наголошую, що ми поважали і будемо поважати різноманітність України, специфіку місцевих громад. І ця різноманітність насправді не є нашим недоліком. Вона, навпаки, робить нас багатшими, а спільне почуття соборності – ще сильнішим. Не менше, ніж для протидії російській агресії, єдність потрібна і для боротьби з корупцією, і для успішності реформ».

З нагоди вшанування 98-річниці підписання IV Універсалу об’єднання УНР і ЗУНР у Соборну Україну, кияни і гості столиці об'єднали береги Дніпра «живим ланцюгом», а також розгорнули 30-метровий прапор на мосту Патона. Колона вирушила з правого берега Дніпра у напрямку лівого. Активісти скандували гасла «Одна єдина соборна Україна», «Слава нації – смерть ворогам», «Україна – понад усе». Після об’єднання обох берегів Дніпра учасники дійства виконали гимн України.

Подібні заходи з нагоди Дня Соборності України відбулись в обласних і районних містах країни.

Міжнародний суд ООН: Київ проти Москви-терористки

МЗС України подало позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Москву звинувачують у порушенні конвенції ООН стосовно протидії фінансування тероризму, а також конвенції з ліквідації всіх форм расової дискримінації.

Президент України пояснив, що позов пов'язаний із окупацією Криму, неправомірному приєднанні до складу РФ, війни на Донбасі, а також через «політику знищення та дискримінації у Криму». Порошенко назвав дії кремлівських бойовиків «терористичними атаками».

У листопаді 2016 року третій комітет Генеральної Асамблеї ООН ухвалив резолюцію, яка засуджує «ущемлення прав людини, дискримінаційні заходи і практику стосовно жителів Криму». У резолюції також вписана вимога дозволити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Недолуга ФСБ і вищий пілотаж СБУ

Голова СБУ повідомив, що оперативники відомства викрили й попередили спробу замаху з боку кремлівських терористів на народного депутата України. ЗМІ дізнались, що черговою кремлівською жертвою мав стати Антон Геращенко.

Виконати замах зголосилися двоє громадян України, які раніше відбували ув'язнення. За даними слідства, вчинення злочину вони координували зі своїм керівником – колишнім громадянином України, кремлівським найманцем Андреєм Тихоновим, який тепер проживає у Бєлгороді (РФ). Свого часу Тихонов прийняв капітуляцію нинішньої депутатки Савченко, яка при загадкових обставинах опинилась у полоні бойовиків.

Понад місяць СБУ здійснювала за підозрюваними спостереження, а частину їхніх розмов задокументувала. Основний мотив замаху на Геращенка – спроба усунути відомого політика, який є одним із творців головної української й міжнародної бази даних «Миротворець» стосовно кремлівських терористів. Геращенко також має відкриті антиросійські погляди, є відомою медійною фігурою.

Впродовж підготовки до замаху терористи організували стеження за місцем проживання і за місцем роботи депутата Геращенка. Після отримання доказів злочинних намірів та інформації про наявність у терористів вибухового пристрою, співробітники СБУ здійснили їх затримання «на гарячому». Проти підозрюваних порушено справу за статтею 112 КК – замах на життя державного діяча, а максимальна міра покарання, що можлива у цій справі – довічне ув'язнення.

Байден у Києві закликав світ протистояти агресії Кремля

Джозеф Байден під час останнього візиту в Україну в якості віце-президента США закликав світове співтовариство об'єднатися в протистоянні кремлівському тероризму. Він сказав: «Росія продовжує поширювати різноманітні спроби знищення ваших досягнень, вашої безпеки і територіальної цілісності. Тривають пропагандистські атаки, спроби дестабілізувати вашу економіку. Україна, як і будь-яка країна Європи, має право вибирати свій власний шлях. Однак Росія не сприймає такого вільного вибіру».

Байден переконаний, що санкції проти Росії повинні зберігатися до тих пір, поки Москва повністю не виконає свої зобов'язання за Мінським домовленостями, а президент Порошенко наголосив, що «нинішня агресивна Росія є загрозою і для України, і для США».

Міжнародні протести проти Путіна-терориста

Акція «Stop Putin’s war in Ukraine» відбулась в Україні та багатьох містах у всьому світі. Зокрема, такий захід відбувся у Ризі біля пам’ятника Свободи. Як розповів латиський політичний оглядач Атіс Клімовичс, для латвійців участь у цій акції дуже важлива, оскільки в умовах «гібридної війни» важливо показати, що жителі Латвії підтримують постраждалих в Україні і засуджують кремлівського агресора.

Аналогічну акцію провели і в Санкт-Петербурзі. Активісти зібрались із плакатами та повітряними кульками жовтого і блакитного кольору. Активіст руху «СПб Солідарність» прийшов із табличкою «За вашу і нашу свободу». Як повідомило місцеве видання «Фонтанка», одночасно свою акцію на тому ж місці проводили кілька представників Національно-визвольного руху з плакатами, гасла яких прославляють Новоросію, «Руску весну» та СРСР.

У Польщі протестний захід організував рух «Євромайдан Варшава». Учасники пікетували Посольство РФ і закликали агресора припинити війну на сході України, вивести іноземні війська й повернути Крим.

Акція «Stop Putin's War in Ukraine 3.0» відбулась і в далекій Австралії та інших країнах світу, де тільки проживає українська діаспора.

Липецький удар по Кремлю

Прес-служба «Roshen» повідомила, що у квітні 2017 року компанія закриє свій філіал на Московії після того, як виробить всю закуплену сировину. Олег Казаков, генеральний директор Липецької кондитерської фабрики, підтвердив інформацію і одним словом повідомив причину – «Дістали!».

Песков, прес-секретар Путіна, розгублено коментував для прокремлівських засобів масової пропаганди, що «компанія могла б і далі працювати на Росію». У Путіна не очікували, що так несподівано втратять засіб політичного та інформаційного тиску на президента України.

Найбільше емоцій у соціальних мережах вихлюпнули працівники Липецької фабрики, а це 700 осіб, які опиняться без роботи. Із традиційними, розлогими і нецензурними вкрапленнями в обурені висловлювання, вони допитуються у влади, як їм тепер жити, де працювати і в який спосіб повертати кредити. Зарплати вони отримували високі й «білі», а тому й кредитів набрали достатньо. Вочевидь, тепер цю проблему буде вирішувати персонально Путін, який наказав накласти арешт на майно Липецької фабрики і перешкоджав її продажу.

Московсько-Мінське протистояння. Поки що торговельне

Президент Білорусі дав доручення терміново знайти надійні альтернативи російській нафті. Він зазначив, що це питання обговорювали ще наприкінці 2016 року, а також практично випробовували маршрути постачання нафти через Чорне й Середземне моря.

У першому кварталі 2017 року Москва має намір скоротити постачання нафти до Білорусі до 4 мільйонів тонн у квартал замість нинішніх 4,5 мільйона тонн. Кремль буде застосовувати практику скорочення постачань нафти, щоби спонукати Мінськ погасити понад $400 мільйонів ймовірного боргу за газ. Можлива заборгованість зростає із січня 2016 року, коли Білорусія, вимагаючи зниження безпідставно завищеної вартості московського газу, в односторонньому порядку почала платити за нього менше.

Розбіжності між Мінськом і Москвою президент Лукашенко раніше представляв як «спори між господарюючими суб'єктами». Однак чим далі, тим більше зростає і політична напруженість у відносинах між двома країнами. Наприклад, Мінськ не визнає Крим частиною РФ, президент Лукашенко відмовився взяти участь у саміті СНД минулого року, в Білорусі арештували московських пропагандистів, які працювали під видом журналістів.

Московські експерти схвильовані, вони вважають, що у відносинах між Москвою і Мінськом наближається момент виникнення незворотного протистояння. Спочатку президент Білорусії підтримував максимально можливу військово-політичну та економічну інтеграцію з РФ. Однак в останні роки вектор його політики змінився. У Білорусі все активніше поширюється «литвинський націоналізм». Його концепція спрямована на те, що Білорусія – спадкоємиця Великого князівства Литовського, а тому її політично-економічні зв'язки з неслов'янською Московією неперспективні для білорусів. Така мінська тенденція дуже обурює Кремль.

Тим часом за поребриком...

Шокова терапія у вигляді майже трикратного падіння цін на нафту не змогла спровадити РФ зі шляху «економіки бензоколонки». Центральний банк РФ повідомив, що за підсумками 2016 року експорт товарів, за винятком нафти, газу і нафтопродуктів скоротився ще на 10 відсотків.

Незважаючи на численні й гучні заяви Кремля про успіхи у розвитку несировинних секторів економіки, підсумковий обсяг не нафтогазового експорту, а це $128,3 мільярда, став найменшим із 2009 року.

Федеральна митна служба РФ повідомила, що за 11 місяців 2016 року експорт автомобілів упав на 1,5%, механічного обладнання – на 29%, хімічної продукції – на 23,7%, металів і виробів із них – на 13,8%, ліків і фармацевтичної продукції – на 11,7%. Обробний сектор, який залежить від імпорту технологій та обладнання, а значить і від курсу рубля, – на 7,2%. Не нафтогазовий експорт падає четвертий рік поспіль: у порівнянні із 2012 роком його обсяги скоротились майже на 30%.

Експерти вважають, що вже можна говорити про «структурну деградацію економіки та посилення її ресурсного крену». Вийти на експортні ринки з будь-якою продукцією, окрім нафти і газу, заважає низька якість вироблених товарів. Аби скоротити витрати і прискорити виробничий процес у хід йдуть сурогатні інгредієнти, технологій виробництва не дотримують, регулятори, які повинні відслідковувати якість продукції, корумповані, – наголосили у Московському центрі Карнегі. Там переконані, що у 2017 році обсяги виробництва на Росії продовжать падіння, а при цьому «потрібно очікувати на подальше швидке зниження якості продукції у широкому спектрі галузей та зростання частки контрафакту і фальсифікату як в інгредієнтах, так і в кінцевому продукті».

***

Масові скорочення тисяч робітників очікують у містах Верхній Уфалей, Реж і Сєров. Так, із 1 лютого починають звільняти працівників челябінського ВАТ «Уфалейнікеля», до якого належать свердловські ЗАТ «Режнікель» і Сєровське родовище. Всього заплановано скоротити понад 3600 уральців. Враховуючи те, що закриваються містоутворюючі підприємства, а робочих місць замість скорочених нема і не передбачаються, місцева влада і силовики посилено готуються до стрибка соціальної напруги.

Заводи і родовище за останні роки вже кілька разів перебували на межі зупинки виробництва та масового скорочення працівників. Кожного разу називали однакові причини: виснаженість рудних родовищ, застарілість і зношеність основних фондів, надзвичайно низька ефективність технологій, а також падіння цін на Лондонській біржі металів. Проте кожного разу підприємства підтримували дотаціями з бюджету РФ. Цього року можливості для фінансових ін'єкцій закінчились.

Медведєв: Санкції не знімуть. І гарного всім настрою...

Під час XVI з'їзду партії «Єдина Росія» Дмітрій Медведєв у своєму виступі закликав присутніх не сподіватись на доброго Дональда Трампа. Він сказав: «Потрібно взагалі розпрощатися з ілюзіями, що стосовно нашої країни будуть скасовані якісь санкції. Очевидно, все, що сталося – це надовго. Годі сподіватися на чужі вибори і прихід іноземних керівників. А наші аграрії, для яких склалася така вдала ситуація, повинні активно її використовувати. І ми їх у цьому підтримаємо. Ми будемо самі себе годувати!»

Прокремлівських пропагандистів проганяють звідусіль

Найбільший зарубіжний рупор Кремля – телеканал «Раша тудей» – витурили відразу три найбільші соціальні сервіси, а також низка американських ЗМІ.

Спочатку «рашатудейців» прогнала мереже Facebook, відключивши для кремлівських пропагандистів можливість публікувати пости на англомовній сторінці. Також керівництво Youtube відправило запит кремлівським пропагандистам, чи канал не співпрацює із особами, які перебувають під міжнародними санкціями.

Далі від співпраці з «Раша тудей» відмовився і світовий аналітичний сервіс Dataminr, який відстежує публікації у Twitter, поставляючи їх спеціально для ЗМІ. Він взагалі відключив рашистський канал від своїх послуг, пославшись на перегляд принципів роботи компанії з державними мас-медіа. Опечалена Маргарита Симоньян, редакторка «Раші тудей», здивувалася, що три найбільші соціальні мережі раптово в один день пред'явили претензії рашатудеївцям.

Нагадаємо, раніше Європарламент ухвалив резолюцію про протидію кремлівській пропаганді. Телеканал «Раша тудей» у цьому документі визнаний одним із головних інструментів дезінформації Кремля з метою руйнування Євросоюзу.

Із Олімпійських ігор також геть

Альфонс Херман, голова олімпійського союзу Німеччини, запропонував відсторонити РФ від Олімпіади. Херман наголосив: якщо підтвердяться підозри про державну систему допінгу, тоді збірну РФ необхідно усунути від участі як мінімум у двох найближчих Олімпіадах. Херман вважає, що порушників основоположних принципів Олімпійської хартії, «необхідно покарати найжорсткішим способом».

Голова Німецького олімпійського спортивного союзу назвав рішення про допуск 280 російських атлетів до Олімпійських ігор 2016 року фатальною помилкою і зазначив, що дане рішення нашкодило іміджу Міжнародного олімпійського комітету під керівництвом Томаса Баха.

Нагадаємо, у США зняли фільм, як спортсмени РФ системно вживають допінг. Під час кінофестивалю «Сандес» відбулась прем’єра фільму «Ікар», в якому колишній голова московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков зізнався, що створив у РФ для спортсменів державну систему застосування допінгу.

ТУ-154 перевозив кремлівських терористів

Раніше пропагандисти Кремля повідомили, що 25 грудня 2016 року біля побережжя Сочі зазнав аварії військовий літак РФ. На борту повітряного судна було 92 людини: 8 членів екіпажу і 84 пасажира. Серед жертв опинились учасники Ансамблю пісні і танцю імені Александрова разом із художнім керівником колективу військовим диригентом генерал-лейтенантом Валерієм Халиловым, дев'ять репортерів центральних телеканалів, а також начебто правозахисниця Єлизавета Глінка, більше відома як Доктор Ліза. Всі вони летіли в Сирію, щоби привітати російських військовослужбовців на авіабазі Хмеймим із Новим роком.

Рятувальники Росморрічфлоту 26 грудня відновили пошуково-рятувальні роботи в районі падіння літака у радіусі 10 кілометрів від місця падіння. Спочатку в Мінтрансі ФР пояснили причину великого діаметру розкиду уламків сильним ударом літака о поверхню моря, а після висміювання цієї версії у соціальних мережах – сильними підводними течіями.

Незрозумілим був іще один факт офіційної версії, чому військовий лайнер летів у Сирію напівпорожнім – всього 92 особи. У час економічних санкцій це недозволена розкіш. І ось стало відомо, що 92 особи у лайнері, який може перевозити до 180 пасажирів і до 100 тонн вантажу – різдвяна кремлівська казка, мета якої – приховати справжні мілітарні втрати Кремля.

Блогери РФ дізнались, що приблизно о 2 годині ночі з Москви на ТУ-154 вилетіло 163 особи, з яких:

• 23 – військові льотчики, що летіли у Сирію на зміну колег;

• 17 інженерів і авіатехніків;

• 3 генерали;

• 25 військових ССО (снайпери, авіанавідники, оператори БЛА тощо),

• 6 осіб від Федеральної служби охорони.

Окрім пасажирів військовий лайнер перевозив і спеціальний вантаж:

• ракети до ПТРК «Корнет», 120 одиниць, з них із експериментальної бойовою частиною – 20 штук;

• набої 338 Lapua Magnum (8,6×70 мм або 8,58×70 мм) – 30000 штук;

• набої 416 Barrett 10.5x83 мм – 10000 штук;

• набої 408 Chey Tac 10,3×77 мм – 40000 штук;

• долари США – 332 мільйони.

У Сочі в літак підсіли ще 2 генерали і 6 охоронців. Отже, всього на борту літака була 171 особа, що відповідає його пасажиромісткості – 180 осіб.

А далі, наче у казці, ще цікавіше. Британське видання «The Independent» повідомило, з посиланням на представника казначейства Ісламської держави, сумну новину. У наказі ІД, який у січні потрапив до журналістів, сказано: «Через виняткові обставини, з якими зіштовхнулась «Ісламська держава», було вирішено зменшити наполовину зарплату всім муджахідам. Це рішення стосується всіх, незалежно від займаної посади».

Також у наказі в типовій, як з'ясувалось, не тільки для Москви манері, приведені аяти із Корану, філософські міркування про вищість «джихаду заради душі» від «джихаду заради багатства» і запевнення, що найнеобхідніша практика – роздача харчів двічі у місяць – буде збережена.

А військовий хор і цинічна Доктор Ліза, яка їхала роздавати покаліченим сирійський дітям іграшки від «великого кремлівського друга дяді Володі», були тільки ширмою для кремлівської спецоперації.

До Польщі привезли американські крилаті ракети

На авіабазу тактичного значення Кшесіни, що в Познані, привезли першу партію американських високоточних крилатих ракет Jassm Extended Range класу «повітря-поверхня». Про це повідомив Бартош Ковнацький, заступник міністра оборони Польщі.

Міністерство національної оборони країни підписало договір купівлі сучасних американських ракет типу JASSM і JASSM-ER, які можуть здійснювати маневри на відстань до 1000 кілометрів і вражати цілі на землі. Ракетами оснащуватимуть винищувачі F-16, які знаходяться на базах у Познані та місті Ласці, недалеко від Лодзі.

Рудольф Джуліані – головний кібермен

Дональд Трамп призначив Рудольфа Джуліані на посаду радника з питань кібербезпеки. Команда нового глави Білого Дому серед найважливіших викликів для США назвала хакерські атаки, крадіжки інформації та особистих даних. Напередодні новообраний президент США вперше публічно звинуватив Путіна в організації хакерських атак на американську політичну систему.

Рудольф Джуліані, колишній мер Нью-Йорка, сьогодні очолює консалтингову компанію «Giuliani Partners», яка займається питаннями безпеки, а в іншій компанії – «Greenberg Traurig» – керує департаментом кібербезпеки. Раніше Рудольф Джуліані відзначився тим, що назвав Путіна міжнародним убивцею.

Під час інтерв'ю для «ABC News» Рудольф Джуліані зазначив, що президент Дональд Трамп може «легко відмовитись від угоди, якщо вона не в інтересах США», і що «у першочергових інтересах Трампа відкинути Путіна на ті позиції, де з ним можна буде ефективно працювати». Заперечуючи, що Трамп відчуває щиру симпатію до Путіна, Джуліані пояснив: «Якщо і були деякі миролюбні заяви на адресу Путіна, то вони мають цілком не те значення, яке їм намагаються надати деякі політичні діячі».

Давос

Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі, вже 47 за рахунком, цього року відбувся під назвою «Чуйне і відповідальне лідерство». Участь у заході взяло рекордне число учасників – понад 3000 представників влади та істеблішменту.

У Давосі президент Порошенко провів продуктивні зустрічі та переговори з лідерами держав і керівниками міжнародних організацій. Зокрема, глава України зустрівся з Антоніу Гутеррешем, новообраним Генеральним секретарем ООН, і обговорив із ним параметри підтримки з боку міжнародної організації суверенітету і територіальної цілісності незалежних держав. Було обговорення імплементації Мінських домовленостей та механізмів виконання резолюції Генеральної асамблеї ООН про порушення прав людини у Криму.

Під час переговорів із Марком Рютте, прем'єр-міністром Нідерландів, ключову увагу президент Порошенко присвятив питанню ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Конструктивною була зустріч Петра Порошенка із Сі Цзіньпінем, керівником Китаю. Український президент повідомив про зацікавленість у розширенні політичного і економічного співробітництва між Україною і Китаєм, а Сі Цзіньпін запевнив, що Китай підтримує територіальну цілісність і суверенітет України та вибір українського народу. Керівники України і Китаю домовилися співпрацювати у врегулюванні конфлікту на Донбасі, а також заради підтримки миру як у регіоні, так і в глобальному масштабі, зокрема і в рамках Ради Безпеки ООН. Нагадаємо, що Китай був однією з держав, які утримались під час голосування 27 березня 2014 року за резолюцію Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України.

Президент України не взяв участі у сніданку, що його традиційно організовує зять Кучми Пінчук, який нещодавно напаскудив Україні. Без участі президента цей захід був провальним, зі знакових осіб його майже ніхто не відвідав. А сам Пінчук утікав від журналістів, які хотіли взяти коментар стосовно його прокремлівського прогинання.

Також стало відомо, що під час закритих переговорів Петра Порошенка із Робертом Гейтсом, колишнім міністром оборони США, сторони обговорили майбутню зустріч президента України із президентом США.

Інавгурація Дональда Трампа

На Капітолійському пагорбі Дональд Трамп склав присягу на вірність Конституції і США, і почав свою чотирирічну каденцію господаря Білого Дому. У церемонії взяли американські екс-президенти Джиммі Картер, Білл Клінтон і Джордж Буш-молодший із дружинами, а також безпосередній попередник Дональда Трампа у Білому Домі – Барак Обама з дружиною.

Присягнувши, Дональд Трамп виголосив промову, в якій подякував Бараку та Мішель Обамам і сказав, що вони були «блискучими». Однак далі новий президент розкритикував Обаму, надававши йому прилюдних і дошкульних ляпасів за те, що попередники «вкладали гроші в зарубіжну промисловість», «захищали кордони інших країн» і «витрачали трильйони доларів за океаном» на шкоду власній промисловості, армії та інфраструктурі. А далі пообіцяв, що від дня його інавгурації буде застосоване інше політичне гасло: «Америка – у першу чергу!»

Повноваження президента США

Президента США обирають на 4 роки, а максимально він може перебувати на цій посаді два терміни поспіль. Він поєднує в собі функції глави держави і уряду. Завдання президента – виконувати закони, прийняті у Конгресі. Йому підпорядковуються приблизно 4 мільйони осіб, що працюють в органах виконавчої влади. Президент приймає послів і має право визнавати або не визнавати ту чи іншу країну.

Система стримувань і противаг

У США три гілки влади, за задумом «батьків-засновників» країни, взаємно обмежують одна одну. Президент може помилувати засуджених і вибирає федеральних суддів, а Сенат затверджує їхні кандидатури. Президент також призначає міністрів і послів, якщо вони отримали схвалення сенаторів. Така процедура – один зі способів законодавчої влади контролювати виконавчу.

Вагомість Конгресу

Президент повинен інформувати Конгрес про насущні проблеми країни і про своє бачення шляхів її розвитку. З цією метою він виголошує щорічну «Доповідь про стан справ нації». Він не має права вносити законопроекти, але може у доповіді вказати на важливі, з його точки зору, факти, закликаючи Конгрес прислухатись до його думки. Але на цьому безпосередні законотворчі повноваження господаря Білого Дому закінчуються.

Він може просто сказати «Ні»

Президент накладає вето на законопроект, якщо повертає його у Конгрес, не поставивши свій підпис. Конгрес може обійти дане рішення, якщо за це проголосують дві третини членів обох палат парламенту. За даними Сенату, із приблизно 1500 законопроектів, які відхилили американські президенти, парламентаріям вдалось затвердити 111 як закони, подолавши президентське вето.

«Сірі» зони

Конституція США та рішення Верховного суду не дають повного уявлення про те, скільки всього повноважень у президента. Наприклад, він може скористатись правом «кишенькового вето» – затягнути розгляд прийняття законопроекту так, щоби подолання вето на поточній сесії Конгресу було неможливим. Проти такого трюку, який застосовувався в американській політиці понад тисячу разів, Конгрес безсилий.

Рішення президента, що має силу закону

Президент США може віддати розпорядження членам уряду, наказати їм, як потрібно виконувати обов'язки. Таке розпорядження називається «виконавчим указом» і воно має силу закону. Схвалення законодавців не потрібне. І все ж президент не всемогутній. Суди можуть скасувати його розпорядження, Конгрес може прийняти закон, який анулює виконавчий указ. Але новий президент може скасувати рішення судів і Конгресу, і так далі.

Як обійти Конгрес

Американський президент має право укладати міжнародні договори, але для їх ратифікації потрібна підтримка двох третин Сенату. Отож замість договорів із іншими країнами часом застосовують так звані виконавчі угоди, які не потребують схвалення у Конгресі. Але Конгрес може звернутись із позовом до Верховного суду або прийняти закон, який буде регулювати сферу дії прийнятої виконавчої угоди.

Хто – кого?

Президент США – верховний головнокомандувач, але війну іншій країні має право оголосити тільки Конгрес. Чи може президент відправляти війська для участі у збройному конфлікті без згоди парламенту? Коли США вступили у бойові дії у В'єтнамі, Конгрес визнав це перевищенням повноважень президента. Вважається, що президент може вільно діяти у цьому секторі до тих пір, поки не втрутиться Конгрес.

Найсильніша зброя

Якщо президент зловживає повноваженнями або порушує закони, тоді парламент може почати процедуру усунення його від влади. Таких способів імпічменту було два, але обидві – безуспішні. Проте Конгрес має куди більш потужний інструмент, щоби зупинити будь-які президентські ініціативи: саме Конгрес затверджує бюджет країни. Нема бюджету – значить у президента немає коштів на реалізацію його планів.

Зустріч Трампа і Порошенка

Посол України у США розповів про безпосередню розмову із Дональдом Трампом і про майбутній візит президента України до США. Спілкування було «у позитивному руслі». Посол уточнив, що розмова відбулась за два дні до інавгурації. Окрім того, під час самої інавгурації Валерій Чалий поговорив із багатьма представниками нової адміністрації Білого Дому.

Посол також повідомив, що візит президента Петра Порошенка до США планується у «двадцятих числах лютого і має на меті, передусім, його участь у програмі головування України у Раді безпеки ООН, але водночас опрацьовуються варіанти зустрічі з Дональдом Трампом у Вашингтоні».

Інавгурація президента Болгарії

У столиці Болгарії на площі Олександра Невського відбулася інавгурація п'ятого президента країни. Президент Росен Плевнелієв, термін обрання якого закінчився, і обраний Румен Радев поклали квіти до пам'ятника Невідомому солдату та вшанували хвилиною мовчання пам'ять полеглих за свободу Болгарії.

Під час церемонії інавгурації Плевнелієв у короткому виступі зазначив, що його важкий, але успішний президентський термін, під час якого він боровся за верховенство права і проти ідей у поділі світу на сфери впливу, закінчився.

Звертаючись до президента Радева, Плевнелієв сказав, що його термін повноважень, ймовірно, також буде настільки ж жорстким і побажав йому бути мудрим президентом, щоби перетворити офіс президента у центр політичної рівноваги, а не узурпації влади.

Новообраний президент Радев у своїй промові вказав на ідею спадкоємності. Він зазначив, що буде президентом для всіх болгарських громадян, незалежно від партійної приналежності, національності та релігії, і поклявся шукати баланс і працювати з парламентом, урядом усіх державних установ і неурядовим сектором.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ