Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Донбас так «годує» Львівську область, що вона аж на 19 місці

Бюджетна сфера знову недоотримає 20-25% фінансування від потреби. Найбільше постраждають місцеве самоврядування і спорт. Також дещо зменшиться фінансування доріг, але зросте – екстреної медицини. Про це коментуючи журналістам показники державного бюджету на цей рік, розповів голова бюджетної комісії Львівської облради Ярослав Качмарик.

Населені пункти цього року отримають менше коштів на ремонт доріг, але виглядає на те, що ресурс в державі є, тому хотілося б, щоб фінансування було кращим, зауважив Качмарик. Він також повідомив, що Львівська область планує використати на ремонт доріг 68 млн грн, плюс 45 млн грн бюджетних залишків з минулого року.

«Тому на рівні районів дороги як комунального, так і загального користування таки будуть робитися. Також очікуємо покращення фінансування природоохоронного фонду. Ресурс його зростає», – додав голова комісії.

Ярослав Качмарик зазначив: виходячи з фінансових показників держбюджету, витрати на місцеве самоврядування потрібно буде скоротити у 2,5 раза, а отже, в місцевих радах мало би працювати менше людей. Він також зауважив недофінансування медицини. Однак що стосується медицини катастроф, то на неї заплановано виділити більше коштів - як в частині заробітної плати, так і на закупівлю медичних засобів.

Голова комісії повідомив, що цього року ситуація з фінансуванням освіти нагадуватиме торішню: коштів є місяців на 10, а далі знову доведеться просити дотації.

Депутат також наголосив на тому, що Львівська область є однією з останніх в країні за розміром бюджетних надходжень.

«Львівщина перебуває на 19 місці по бюджетному фінансуванню на одну людину. Треба ставити питання перед виконавчими органами, чому так, і дбати, щоб ці базові показники змінювалися на користь подальших фінансових надходжень», – сказав він.

До позитивів цьогорічного бюджету Качмарик відніс наявність фонду регіонального розвитку у розмірі 3,5 млрд грн.

«Це значна сума, якщо додати до неї місцеві капіталовкладення, то це той ресурс, на який чекають у всіх областях. Дуже хочеться, щоби до них і Львівщина належала. Бо торік фонд регіонального розвитку пішов на Схід, а не на Захід. Ми дуже сподіваємося, що депутати Верховної Ради попрацюють справедливо, бо на Львівщині є що будувати», – сказав він.

Депутат також нагадав, що торік Львівська область брала участь лише у двох десятках державних програм з 72 і отримала за програмами тільки 20 млн грн фінансування.

«Дуже хочеться, щоб зросла активність профільних департаментів ЛОДА, особливо департаменту АПК, бо Мінагрополітики має понад 7 млрд грн. Куди вони надходять, чому не на Львівщину? Багато таких питань можна поставити», – сказав він.

Фото - eko-front.blogspot.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ