Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Допомога Україні буде і фінансова, і мілітарна

Політичні й економічні події минулого тижня були обрамлені найголовнішим інформаційним трикутником – дебютною щорічною промовою президента Дональда Трампа у Конгресі США, блокадою ОРДЛО та її економічними наслідками для України, розслідуванням на Москві злодійства їхнього прем'єра Медведєва, - огляд міжнародних подій.

Поза тим Україна отримає у березні 1 мільярд кредиту від МВФ, у травні-червні завершиться довга епопея отримання безвізу, набуває обертів тенденція відсторонення від влади корумпованих чиновників, а таємне стає явним – оприлюднені списки депутатів, які з невідомих причин вчащали на Москву. А ще на міжнародній арені зробили важливий для країни політичний акцент: Португалія визнала, що Голодомор в Україні у 1932-1933 роках – це спланована акція азійської Москви проти європейського Києва.

Довга дорога в ЄС

Європейський парламент планує 5 квітня розглянути питання стосовно скасування короткострокових віз для громадян України, що є однією із бюрократичних процедур для впровадження остаточного безвізового режиму. Раніше віце-прем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Климпуш-Цинцадзе повідомила, що для впровадження безвізового режиму між Україною і Європейським Союзом, європейській бюрократії необхідно пройти іще кілька процедурних моментів:

▪ прийняти рішення на рівні представників країн-членів ЄС;

▪ прийняти рішення у комітеті з питань громадських свобод Європарламенту;

▪ розглянути і затвердити безвіз під час пленарного засідання Європарламенту;

▪ розглянути і затвердити безвіз під час пленарного засідання Європейської Ради.

Парламент Португалії: Голодомор – це спланований геноцид

Парламент Португалії ухвалив резолюцію, в якій Голодомор в Україні 1932-1933 років визнаний спланованим геноцидом. Парламент ухвалив резолюцію «висловити солідарність із українським народом і визнати геноцид, що призвів до загибелі орієнтовно семи мільйонів (так у тексті – ред.) українців у 1932 і 1933 роках в Україні, і засудити всі форми тоталітаризму і всі різновиди порушень і злочинів проти людяності – такі, як ті, що відбулись у 1930 роках в Україні». У резолюції сказано, що Великий голод (Голодомор) створили прибічники сталінського тоталітарного комуністичного режиму.

У грудні 2016 року Верховна Рада України звернулася до держав світу із закликом визнати Голодомор в Україні злочином геноциду проти українців. Із такими закликами звертався і президент Порошенко під час його закордонних зустрічей до представників парламентів іноземних країн. Понад 20 країн уже визнали Голодомор в Україні спланованим злочинним геноцидом.

Мільярд кредиту для України буде. На Москві скаженіють

Міжнародний валютний фонд погодив із Україною третій перегляд програми розширеного фінансування і розгляне надання траншу обсягом $1 мільярд у другій половині березня. Про таку радісну для України новину повідомила прес-служба МВФ.

Рон ван Руден, глава місії МВФ, зазначив: «Співробітники МВФ досягли угоди з українською владою з оновленим меморандумом про економічну і фінансову політику. Це відкриває шлях для розгляду третього перегляду програми у рамках розширеного фінансування (EFF) виконавчою радою МВФ у другій половині березня».

Прокремлівські фейки

Ресурс «Обозреватель» долучився до потоку кремлівської пропаганди. Так, наприклад, видання поширило лже-інформацію, що Конгрес США скоротив наполовину фінансову допомогу Україні в її боротьбі з кремлівським міжнародним терористом. Мовляв, Барак Обама затвердив $350 мільйонів, а Дональд Трамп надасть тільки $150 мільйонів.

Якийсь кремлелюб Толстов на шпальтах видання злорадствував: «Я вже раніше говорив, що напевно цих самих траншів під гарантії американського казначейства на випуск єврооблігацій уже не буде. Це вже й так було видно. Але зараз мова йде про те, що адміністрація США скоротить витрати за вже прийнятим бюджетом. Це дещо несподівано, а ще і показує, що Клімкін їздив у Пентагон без толку».

До поширення недостовірної інформації про зменшення американської допомоги для боротьби зі світовим терористичним угрупуванням долучилось і видання «Replyua», переписавши фейк із «Deutsche Welle».

На Москві, де голову використовують, щоби туди їсти і на неї накладати макіяж, простачок Пушков застрибав від радості, коли дізнався про $150 мільйонів, почав сучити дулі в напрямку Києва. Проте згодом, коли там врешті втямили, що американська допомога розкладена на два транші – на покращення бойових навиків армії України і на озброєння, зокрема летальне – впали в істерику. Той же Пушков, член якоїсь федерації, у соціальній мережі нервово затвітив: «Скоротивши військову допомогу Києву в 2017, Конгрес США вперше доповнив її [допомогу] постачанням летального озброєння оборонного характеру. Це дуже небезпечний крок».  

Валерій Чалий: Конгрес не скоротив допомогу для України

Законопроект Палати представників США, в якому передбачено надання Україні $150 мільйонів військової допомоги, – це тільки частина із $350 мільйонів, які передбачили раніше в бюджеті Пентагону. І цю решту, $200 мільйонів, нададуть після 1 жовтня 2017 року.

Валерій Чалий, Надзвичайний і Повноважний посол України у США, пише: «Існує бюджет 2017 року – діючий акт, в якому визначено 350 млн доларів допомоги (Україні – Укрінформ) у 2017 бюджетному році. Далі (в законодавчому процесі США – Укрінформ) приймаються акти щодо імплементації цього рішення. Те, що розглядається зараз – це 150 млн доларів, які надаватимуться до 1 жовтня поточного року. Всі цифри треба сприймати через розуміння процесів прийняття рішень в Сполучених Штатах. Що ж стосується цього випадку, то занепокоєння у нас поки що нема».

На Москві на загал, а на Кремлі зокрема, американські бюджетні цифри сприймають через уявлення про них, оскільки суть процесів внутрішньої американської політичної «кухні» недоступна для аборигенів території провінційного Приуралля.

Ба, навіть більше, там – на території уявлень – нездатні навіть собі уявити весь обсяг щедрості політичного істеблішменту США. Окрім спеціального бюджету Пентагону для України, мова про $350 мільйонів у 2017 році, ще передбачена фінансова підтримка України за програмами Державного департаменту США. Фінансові транші за зазначеними програмами можуть бути навіть більшими від $350 мільйонів, а головне – пролонгованими й на наступні роки. Фінансові обсяги програмам Державного департаменту США залежать від України: чим професійніше будемо давати прочухана кремлівським терористам, тим більше отримаємо вічнозелених американських купюр. Трамп, як бізнесмен, звик ставити на результативність і перспективу.

Нардепи хочуть дослідити діяльність скандальної Савченко

Партія «Народний фронт» закликала СБУ вивчити всі обставини провокаційної діяльності депутатки Наді Савченко. Про це йдеться в офіційній зверненні партії, де вважають, що поїздки Савченко до окупантів, під час яких вона, на відміну від ОБСЄ, отримує ексклюзивні допуски в режимні зони бойовиків, а також численні заяви в руслі московської пропаганди, дають підстави вважати, що Савченко є «кремлівським агентом, глибоко інтегрованим в українську політику».

«Народний фронт» наполягає, що вся діяльність Савченко спрямована на легалізацію бойовиків як переговорної сторони з метою, щоби продемонструвати для світу, що в Україні нібито відбувається громадянський конфлікт, а не зовнішня агресія з боку Москви.

У партії висловили переконання, що професійне розслідування повинно також дати відповідь, яку роль в тому, що Савченко потрапила у Верховну Раду України, «відіграла спайка Медведчук-Тимошенко», а також, хто саме координував впровадження у парламент через партію «Батьківщина» креатури Кремля, яка публічно працює на інтереси сепаратистів.

«Торпеди» Кремля

Французька компанія «Air Liquide» оголосила про припинення діяльності в Україні своєї дочірньої філії «Air Liquide Yenakievo», яка була розташована на території Єнакіївського металургійного заводу. На таке кардинальне рішення вплинув факт конфіскації Єнакіївського металургійного заводу на користь кремлівських терористів.

Сергій Бєлєнькій, голова Федерації металургів України, заявив, що з українського ринку пішла велика іноземна компанія, а це поганий сигнал для іноземних інвесторів. Голова Федерації металургів вважає, що для відновлення привабливості української металургії серед міжнародних партнерів уряд Гройсмана повинен підтримати український гірничо-металургійний сектор усіма можливими способами і, певною мірою, компенсувати економічні втрати у результаті залізничної блокади неконтрольованих територій. Очевидно, для такої великої компенсації необхідно буде позбавити статків через спецконфіскацію партійців усіх політичних сил, які сприяли блокаді, включно з майном їхніх родин.

Нагадаємо, що протистояння між опозиційними і провладними парламентськими силами, а особливо між фракцією «Самопоміч» і пропрезидентськими прихильниками, вийшла на фінішну пряму. Організатори блокади залізничного сполучення із ОРДЛО взялись за торгівлю з Росією. Про це у соціальних мережах повідомив депутат від «Самопомочі» Семенченко, персонально звернувшись до глави держави.

Натомість президент дорікнув, що протестанти соціально непридатні, тобто самі нездатні збудувати ні смітника, ні собачої буди. У відповідь Семенченко звинуватив Порошенка у придбанні сировини для підприємств на Москві, однак про свій персональний вклад у погіршення економічного становища країни і зубожіння співгромадян скромно промовчав.

Операція «Льотчиця» провалилась, Кремль розробляє нову – «Зять»

МВС РФ провело демонстративні обшуки у справі про шахрайство в особливо великих розмірах, головним фігурантом якої став український олігарх Віктор Пінчук, зять Леоніда Кучми. Слідчі начебто підозрюють, що частина «вкрадених» коштів могла бути скерована на підтримку президентських виборчих кампаній Петра Порошенка і Гілларі Клінтон.

Схема та сама, як і під час інкорпорації Савченко у Верховну Раду, де недалека вертолітниця провалила кремлівське завдання. Головне у цій схемі – зумовити співчуття громадян України через переслідування невинного. Незаконні обшуки, накладення штрафів, виразно видне глупе звинувачення, а далі з'ясується, що трапилась прикра помилка, що Віктор Пінчук – чесний і пристойний підприємець, а тому цілком годиться стати президентом України.

Подумаймо, навіщо проводити обшуки в сателіта, який на весь світ, у виданні «The Wall Street Journal», пропонує тези, такі милі вухові Путіна:

▪ Україна повинна піти на «болючі компроміси заради миру» на Донбасі;

▪ Україна повинна тимчасово відмовитися від прагнення вступити в Євросоюз;

▪ Україна повинна забути про членство в НАТО;

▪ Україна не повинна наполягати на поверненні Криму;

▪ Україна повинна погодитись на проведенні виборів в ОРДЛО на умовах Кремля;

▪ Україна повинна офіційно запровадити у Верховну Раду кремлівських терористів;

▪ Україна повинна реально позбутись шансів на людське майбутнє.

А тут іще ображена Юля Тимошенко активно заметушилась, вдруге подалась у Вашингтон вирішувати нагальні проблеми, поки Пінчук із Путіним її не обійшли у своїх багатоходівках. Газова партнерка Путіна, вочевидь, хоче пропонувати вірнопідданство Трампові в обмін на сприяння досягти президентської владної вершини, посунувши звідтіля Петра Порошенка.

Таки нема і, схоже на те, ніколи не буде ні миру, ні спокою на українському владному Олімпі.

Прокремлівські клеврети

Вікторія Сюмар, народна депутатка України, зробила резонансну заяву, що впродовж двох останніх років ряд депутатів Верховної Ради дуже часто відвідували Москву в конференційних справах, невідомих широкій громадськості, використовуючи для польотів пересадку в Мінську. Про це депутатка написала на своїй сторінці в соціальній мережі та опублікувала повний список осіб, в якому міститься чимало прізвищ, раніше запідозрених у зрадницьких зв'язках із кремлівським агресором:

Вікторія Сюмар зазначила: «Прямого авіасполучення з Москвою в Україні нема. На Москву з Києва літають через Мінськ. Тут списки тих, хто за два минулі роки – роки війни з Росією – літали у Мінськ, і в більшості випадків – далі на Москву. Це народні депутати України. Частина літає реально в Мінськ, наприклад, Ірина Геращенко, Ганна Гопко, Андрій Іванчук (якого в Білорусі навіть затримували), Леонід Козаченко, Світлана Заліщук (літала в Мінськ на похорони Павла Шеремета). Але думаю, що вже відомий Андрій Артеменко, Сергій Льовочкін, Бойко, Мураєв, Онищенко, Ківалов, Деркач, Рабінович, Тарута та багато інших літали зовсім не на переговори в мінському форматі. Швидше – це «московський формат» псевдоукраїнської політики. Це відповідь Прикордонної служби на мій запит. Робіть висновки.  

P.S. Наголошую – це перельоти на Мінськ. Зважаючи на те, що Мінськ далеко не головний вузол для пересадок, то переважно цей напрямок використовують для перельотів у РФ», – констатувала народна депутатка.

Список осіб, які часто їздили в Мінськ і навідували Москву

01

Артеменко Андрій

21

Звягільський Юхим

41

Онищенко Олександр

02

Бабак Альона

22

Зубик Володимир

42

Павленко Юрій

03

Бакулін Євген

23

Іванчук Андрій

43

Пономаров Олександр

04

Бандуров Володимир

24

Івахів Степан

44

Пресман Олександр

05

Барвіненко Віталій

25

Кацуба Володимир

45

Рабінович Вадим

06

Бахтєєва Тетяна

26

Кириченко Олексій

46

Романюк Віктор

07

Березкін Станіслав

27

Ківалов Сергій

47

Рудик Сергій

08

Білозір Оксана

28

Кірш Олександр

48

Рябчин Олексій

09

Богуслаєв Вячеслав

29

Кісельов Андрій

49

Савченко Надія

10

Бойко Юрій

30

Князевич Руслан

50

Святош Дмитро

11

Воропаєв Юрій

31

Козак Тарас

51

Солод Юрій

12

Геращенко Ірина

32

Козаченко Леонід

52

Тарута Сергій

13

Гопко Ганна

33

Королевська Наталія

53

Урбанський Олександр

14

Гуляєв Василь

34

Куніцин Сергій

54

Шахов Сергій

15

Давиденко Валерій

35

Литвин Володимир

55

Шевченко Віктор

16

Деркач Андрій

36

Льовочкін Сергій

56

Шенцев Дмитро

17

Добкін Михайло

37

Матвієнков Сергій

57

Шипко Андрій

18

Довгий Олесь

38

Молоток Ігор

58

Шуфрич Нестор

19

Єфімов Максим

39

Мураєв Євгеній

59

Яриніч Констянтин

20

Заліщук Світлана

40

Новинський Вадим

У цьому списку цікава, як для Львова, позиція №2 – депутатка від «Самопомочі» Альона Бабак.

Симулякр Насірова

Скільки б ниточці не витись, а Феміда все одно в гості прийде. У ніч проти 3 березня голові Роману Насірову, який перебував в лікарні «Феофанія», а перед тим імітував діяльність очільника Державної фіскальної служби України, вручили підозру в «справі Онищенка». Денис Фетісов, адвокат підозрюваного, в соціальній мережі оприлюднив відео, на якому видно, як детективи НАБУ зайшли у палату і зачитали підозру Насірову, який терміново втратив притомність.

Назар Холодницький, керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури, у соціальній мережі повідомив, що фіскал Насіров готувався чкурнути за кордон, проте помітивши, що його вже обклали прапорцями, вирішив залягти в «Феофанії», яка в народі має назву «лігвище корупціонерів». Як тільки комусь зі чиновників загрожує взяття під варту, він або прудко біжить за кордон, або жваво поселяється у «Феофанії».

Назар Холодницький розповів: «Враховуючи можливості підозрюваного протидіяти слідству і любов до втечі за кордон учасників «газової справи», ми будемо клопотати у суді про обрання Роману Насірову запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і вимагати його відсторонення від посади. Детективи НАБУ, за дорученням процесуального керівника, готують відповідні клопотання до суду».

За даними САП, слідство вважає, що Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах депутата Верховної Ради Олександра Онищенка, дав керівникам регіональних і територіальних органів ГФС незаконну вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ «Фірма «Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ «Надра Геоцентр». У САП констатували, що ці рішення Насіров доручив підлеглим із порушенням встановленої законом процедури, що завдало державі шкоду в розмірі орієнтовно 2 млрд гривень. Тепер Феміда буде дізнаватись, яка частка із 2 мільярдів ймовірно перепала персонально фіскалу.

ГПУ затримала «головну Дусю»

Генеральний прокурор Луценко заявив, що співробітники його відомства ведуть досудове розслідування, фігурантом якої є Ігор Тарасюк, колишній керівник Державного управління справами. Під час обшуку в Тарасюка знайшли €1 мільйон, а також чимало коштовних металів.

Правоохоронці провели слідчі заходи в рамках провадження про заволодіння державним майном, серед якого значиться комплекс «Пуща-Водиця». Загальний збиток, завданий фігурантами справи, оцінюється в 540 мільйонів гривень. У скоєнні злочину підозрюються президент-утікач Янукович і його син Олександр, а також інші особи, наближені до них.

Нагадаємо, у 2005 – 2010 роках Ігор Тарасюк керував Державним управлінням справами в адміністрації президента Віктора Ющенка, а до того двічі був народним депутатом і обласним господарником на Тернопіллі.

Скандальне «Радіо Вєсті» договорилось

Телерадіокомпанії «Дивосвіт», яка виходила в ефір під логотипом «Радіо Вєсті», не продовжили ліцензію на мовлення. Відповідне рішення ухвалила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Термін ліцензії радіостанції закінчився в лютому 2017 року.

У Національній раді наголосили: якщо ліцензіат порушував умови видачі ліцензії, регулятор має право не продовжувати її дію. А телерадіокомпанія порушила умови ліцензії безліч разів і вважала, що їй і надалі все буде сходити з рук.

Зокрема, «Радіо Вєсті» надавало прямий ефір терористам Кремля у Донецьку, запрошувала в ефір Тетяну Монтян, яка ображала честь і гідність українців, а журналіст «Радіо Вєсті» насолоджувався цим словесним блювотинням. Також «Радіо Вєсті» зухвало відмовляло державному органові України надати записи ефіру, де були заклики до дестабілізації ситуації в країні.

А ще було б логічно позбавити і так званих «журналістів» із «Радіо Вєсті» права працювати у ЗМІ на території України.

Промосковська УПЦ-МП на сторожі інтересів Кремля

Промосковська організація УПЦ-МП, яка створює ілюзорну Христову Церкву, подала до суду на державу Україна з метою законодавчо заборонити раніше одурманеним українцям переходити до українських Церков, зокрема до Київського патріархату.

Не українська УПЦ-МП, яка є складовою московської РПЦ, подала в суд на Україну, тому що наша держава, в особі Міністерства культури, не хоче реєструвати нові статути УПЦ-МП. Статути, які зроблять із громад паству без права голосу. Статути, які заберуть право українців розпоряджатися власним релігійним майном громади. Новий статут УПЦ-МП – це калька з гундяївської організації. На відміну від української православної традиції, де всі питання – від церковного майна і до запрошення в храм священика – вирішує громада, новий лубянський статут передбачає запровадження в Україні московської військової ієрархії.  

Андрій Юраш, керівник департаменту в справах релігій Міністерства культури, розповів, що півтора року триває процес перереєстрації статутів релігійних громад України. В якийсь момент юристи департаменту несподівано виявили нові пункти в статутах кількох єпархій УПЦ-МП, які можуть цілком змінити релігійні відносини в Україні.

Андрій Юраш розповів: «Мова йде про те, що без згоди архиєрея (ставленика Москви) жодна парафія, жодна громада не зможе вирішити жодного свого принципового завдання, яке має відношення до релігійного і духовного розвитку, до своїх майнових прав або юрисдикції. Мова йде про встановлення диктатури єпархіальних архиєреїв над життям кожної парафії».

Українські віруючі живуть інакше від традицій Московії. За законом, релігійна громада – це самостійна юридична особа. І на підставі своїх статутів громада вирішує всі питання, які стосуються саме цієї парафії.

Якщо суд вирішить справу на користь Московського патріархату – це буде означати, що громада з її інтересами перестає існувати, а її долю будуть вирішувати в іншому місці, десь за кордоном. У статутах Львівської, Сумської, Конотопської єпархій УПЦ-МП юристи вже знайшли завуальовані передумови для юридичного створення на території України московських релігійних анклавів.

Дружба дружбою, а Інтерпол Інтерполом

У серпні 2015 року московські пропагандистські ресурси буйно святкували чергову вигадану «перемогу»: мовляв, кінець блокаді, бо між Севастополем і портом Зонгулдак (Туреччина) налагоджене паромне сполучення. Аборигени Московії, де тракторами чавили заморські харчі, ордою ринули в Туреччину їсти цитрусові.

У вересні-листопаді 2015 року військові літаки РФ зухвало порушували турецький повітряний простір. Туреччина відреагувала адекватно – збила одного із зухвальців, а Путін відповів забороною своєму електорату шастати в Туреччину і їсти тамтешні помідори. Паром «Варяг» простояв 10 місяців у Севастополі в очікуванні – робив вигляд, що сам себе ремонтує.

Далі Путін зачепився за якійсь привід і знову дозволив своїм васалам їсти турецькі помідори і цитрусові, а пропагандистські ресурси Кремля знову вдарили у фанфари. У Кремлі бризкали шампанським, розповідали про путінські багатоходівки і мега-плани торгівлі з Туреччиною, а паром «Варяг», після десятимісячного виконання «Не нужен нам берег турецкий», знову поволікся у порт  Зонгулдак.

І ось надійшла інформація, що Туреччина арештувала паром «Варяг» за представленням України (нелегальні заходи суден у закриті порти українського Криму) по лінії Інтерполу. Паром «Варяг» у турецькому порту Зонгулдак знову «став на ремонт» на невизначений час.

Європейський ляпас Качинському

Жозеф Доль, очільник Європейської народної партії, повідомив у соціальній мережі, що викликав на понеділок, 6 березня, євродепутата Яцека Саріуша-Вольського для пояснень, а також повідомив, що цілком підтримує кандидатуру Дональда Туска, діючого президента Європейської Ради, з обранням на наступний термін.

Ярослав Качинський, мазовецький політичний релікт, який поділяє погляди людовбивці Пілсудського, заявив, що Дональд Туск не може бути переобраним на другий термін на посаду президента Європейської Ради, тому що «порушує елементарні правила Європейського Союзу і морально винен у загибелі Леха Качинського в авіакатастрофі на РФ». Тобто, своє приватно-егоїстичне «я» Качинський уже вкотре поставив понад політичні інтереси країни. Він доручив Вітольдові Ващиковському, міністрові закордонних справ Польщі, запропонувати замість Дональда Туска кандидатуру Яцека Саріуша-Вольського.

Після того, як МЗС Польщі надіслало до мальтійського головування офіційний запит про обрання євродепутата Яцека Саріуша-Вольського головою Європейської Ради, Національна рада «Громадянської платформи», на прохання голови Ґжеґожа Схетини, виключила Саріуша-Вольського із лав «Громадянської платформи» 4 березня 2017 року.

З'ясувалось, що Саріуш-Вольський, перебуваючи формально у лавах «Громадянської платформи», насправді поділяє погляди правлячої польської партії «Право і Справедливість». У «Громадянській платформі» заявили, що виключення Яцека Саріуша-Вольського із партії також означає автоматичне його виключення зі членства в «Європейській народній партії».

Врешті, лідери ЄС обирають президента Європейської Ради більшістю голосів, тому відсутність політичної підтримки Варшави ніяк не вплине і не створить юридичних перешкод для Дональда Туска знову отримати посаду президента Європейської Ради. Це вже вдруге лідери ЄС дали Ярославу Качинському принизливий ляпас і наголосили, що ЄС не цікавить нафталінова позиція очільника партії ««Право і Справедливість».

Китай збільшить витрати на оборону на 7%

У 2017 році Китай збільшить витрати на оборону на 7% – до 1,3% ВВП. Такий крок Пекін вважає необхідним у зв'язку з наявними територіальними суперечками на морських просторах, – повідомила Фу Ін, офіційна речниця Всекитайських зборів народних представників. Вона зазначила, що Пекін зобов'язаний захищати себе від «втручання» ззовні, проте не пояснила, хто саме планує порушити територіальну цілісність Китаю.

Оборонний бюджет Китаю зростає щорічно. Наприклад, у 2016 році він офіційно зріс на рекордні 7,6%. Експерти стокгольмського інституту «Sipri» переконані, що насправді Пекін витрачає на нарощування мілітарної потуги на 50-60% більше від оприлюднених офіційних цифр, в яких не показано ряд позицій. Китай витрачає на військове переоснащення більше, аніж разом узяті Японія, Південна Корея, Філіппіни і В'єтнам. Більший військовий бюджет від Китаю мають тільки США.

Схоже на те, поки Китай імітує зростання міжнародної напруги в Східнокитайському морі, насипає на рифах острови, демонстративно захоплює американський науково-дослідний підводний апарат, водночас отих 60% «неврахованих позицій» акуратно розосереджує уздовж китайсько-московського кордону. І що вони забули там, біля тих приамурських територій – незаселених і вже оголених від колишніх лісів тайги?

Китай готує ескалацію теми Тайваню

Лі Кецян, прем’єр-міністр Китаю, під час відкриття сесії Всекитайських зборів народних представників зробив заяву, що Пекін «не потерпить незалежності Тайваню і рішуче виступає проти сепаратистської діяльності, спрямованої на незалежність острова».

Питання острівного Тайваню загострилось після обрання Дональда Трампа на посаду президента США. У листопаді 2016 року Трамп мав телефонну розмову із Цай Інвень, президенткою Тайваню. Після телефонної розмови і заяви Трампа про можливість перегляну всього, включно з політикою «одного Китаю», між Пекіном і Вашингтоном виникла відчутна напруга.

США, як і більшість країн світу, дипломатично визнають уряд Китайської Народної Республіки в Пекіні, але також мають неофіційні відносини із Тайбеєм, який називає свій острів Республіка Китай або Тайвань.

І Пекін, і Тайбей наполягають, що Китай – одна і єдина республіка, і що саме вони є законними представниками обох частин Китаю – і континенту, і острова Тайвань, – хоча інша частина країни їм «тимчасово непідконтрольна». Однак на Тайвані набирають ваги політичні сили, які декларують бажання відмовитись від претензій на континентальну частину Китаю і офіційно проголосити незалежність острівної держави.

Лорди подумають, чи піти по-англійськи

Лондон не хоче виплачувати ЄС 60 млрд євро за свій демарш Brexit. У Брюсселя нема юридичних підстав вимагати від Лондона виплат після виходу Великобританії з ЄС, так вважає комітет Палати лордів з питань відносин із ЄС.

Натомість Мішель Барньє, який очолює делегацію ЄС у переговорному процесі щодо Brexit, вважає, що платити Лондонові доведеться, якщо Великобританія вважає себе цивілізованою країною. Цей рахунок для Лондона передбачає, зокрема, погашення британської частки стосовно виплати пенсій колишнім чиновникам ЄС, виплати за непогашеними кредитами ЄС і за витрати на виведення з експлуатації атомних електростанцій. Це найголовніші виплати, а стосовно решти «дрібничок», Мішеля Барньє так очікує, то Лондон буде здійснювати виплати у бюджет ЄС  у 2017, 2018, 2019 і 2020 роках.

Великобританська баронеса Кишвер Фолкнер, офіційний представник ліберально-демократичної фракції Палати лордів з питань зовнішньої політики, вважає, що в англійських лордів достатньо правових підстав і бундючності, щоби «кинути» Європу на 60 мільярдів і піти по-англійськи. Баронеса наголосила: «У Великобританії, мабуть, буде сильна правова позиція щодо бюджету ЄС після виходу зі спільноти, і це важливе підґрунтя під час переговорів стосовно Brexit на підставі 50 статті Лісабонського договору».

Водночас баронеса Фолкнер припустила, що британські лорди, якщо візьмуть калькулятор і здійснять певні обрахунки, то опісля таки виплатять необхідну суму в обмін на подальшу цивілізовану співпрацю з ЄС, а також, щоби не зазнати міжнародних іміджевих втрат, які Туманному Альбіонові коштуватимуть понад 60 мільярдів. Контакти Британії та ЄС після Brexit – це доступ Лондона до європейських ринків, співпраця у сфері правосуддя та безпеки, спільне протистояння світовому тероризму тощо.

Конгресові США від Трампа. Історичне послання

У дебютному щорічному посланні президента США Дональда Трампа стали вражаючими відразу два аспекти – суть промови і форма її подачі. На противагу нестриманому і різкому Трампу, якого спостерігали і під час президентської кампанії, і під час останньої прес-конференції, світ побачив виваженого політика, спокійного, умиротвореного, а головне – інтелектуала, який понад годину представляв свої програмні завдання, не читаючи з папірця, – наголосив Максим Ялі, український експерт-міжнародник.

Очевидно, Дональд Трамп ретельно готувався до своєї промови, під час якої жодного разу не збивався і не порушував канву виступу. А найголовніше – цього разу Трамп звертався не тільки до своїх прихильників, а до всіх американців із закликом об'єднатись. У його промові були і цитати його великих попередників на посаді президента, і статистичні дані з різних сфер суспільного життя. Тобто, цього разу відмінність від попередніх виступів Трампа полягала в аргументації, а не тільки в оприлюдненні гасел.

Внутрішня політика

Говорячи про внутрішню політику, президент Дональд Трамп передбачувано приділив увагу темам дерегуляції, медичної реформи та оновлення інфраструктури. Він пообіцяв здійснити «історичну» реформу оподаткування для компаній, що дасть змогу американському бізнесу бути більш конкурентоспроможним на світовому ринку. Податкова реформа також зменшить фінансове навантаження і на середній клас у США.

Президент пообіцяв переглянути систему страхової медицини, відомої як «Obamacare», полегшивши доступ до страхування і зменшивши його вартість. Трамп завбачливо заспокоїв американців, що він не буде руйнувати систему «Obamacare», поки не буде знайдений ефективний спосіб її заміни, оскільки мова йде про життя людей.

Крім того, президент сказав, що буде переконувати Конгрес скерувати трильйон доларів на інфраструктурні проекти США.

Дональд Трамп повторив свої обіцянки із передвиборчої кампанії, проте пом'якшив тон, щоби не зумовити негативну реакцію демократів. Президент знову пообіцяв не допускати екстремістів на територію США, а також створити департамент допомоги американцям, які постраждали від злочинів, що їх скоїли мігранти і нелегали. Водночас Трамп припустив можливу легалізацію для мільйонів нелегалів, а також запровадження спеціальних сезонних робочих віз, вказавши на можливість для демократів і республіканців співпрацювати в цьому питанні.

Трамп не був би Дональдом, якби не згадав і про стіну на кордоні з Мексикою, зазначивши, що вже найближчим часом започаткує її будівництво. Проте про свою обіцянку змусити Мексику заплатити за стіну промовчав, відклав це питання до слушного часу.

Зовнішня політика і оборона США

Оскільки у своїй передвиборній кампанії Дональд Трамп обіцяв більше зосередитись на покращенні життя американців, тому питанням зовнішньої політики приділив мінімум уваги. Він наголосив, що США витрачають надто багато коштів на міжнародну допомогу, зокрема понад 6 трильйонів доларів для Ближнього Сходу, які можна було б інвестувати в американську інфраструктуру і покращити добробут громадян США. Трамп пообіцяв підтримувати НАТО, однак при умові, що країни Альянсу збільшать свій фінансовий вклад у спільну оборону, а ще пообіцяв якісно модернізувати армію і суттєво збільшити витрати на оборону США.

Президент США згадав про «непорушний союз» з Ізраїлем, пообіцяв нащадкам Авраама підтримку американського народу і наголосив на необхідності співпрацювати з союзниками США, зокрема з мусульманськими країнами, для протидії терористичній організації «Ісламська держава».

Залишилась незрозумілою репліка про «понад 6 трильйонів доларів для Ближнього Сходу, які можна було б інвестувати в американську інфраструктуру і покращити добробут громадян США». Це означає, що у близькому майбутньому американський народ уже більше не буде фінансово підтримувати нащадків Авраама?

Реакція на промову

Експерти відзначили, що більшість республіканців аплодували і підтримували промову Трампа, риторика якого почала узгоджуватись із провідною лінією партії.

Демократи слухали мовчки, особливих емоцій не демонстрували, оскільки більшість конгресменів партії залишились незадоволеними міграційними обмеженнями та зменшенням міжнародної допомоги від США. Таке враження, що незадоволені конгресмени втратили особистий чималий інтерес.

Були демократи незадоволені й фактом, що під час промови президент США проігнорував терористичну загрозу Кремля для світової спільноти. Таке враження, наче демократи США не були вісім років при владі разом із Обамою і раніше не бачили кремлівських посягань на увесь світовий устрій.

У Трампа зробили Путіну останнє попередження

Нікі Хейлі, постійна представниця США в ООН, зазначила, що головним сигналом виступу президента Дональда Трампа перед обома палатами Конгресу є акцент, що США зроблять усе, щоби довести всьому світові, що Америка – за мир і стабільність. Нікі Хейлі констатувала, що Дональд Трамп показав усім своє прагнення об'єднати державу і збільшити коло своїх союзників.

На питання журналістів, чи бачить Трамп такого союзника в Москві, Хейлі відповіла, що це було б непогано, але все залежить від того, яку політику буде провадити Кремль. Якщо в адміністрації президента США побачать, що Путін робить щось усупереч міжнародним законам, то обов'язково вкажуть на це, бо не бояться кинути виклик Москві.

Нікі Хейлі наголосила: «Сьогодні ми дуже стурбовані тим, що Росія не підтримала резолюцію стосовно Сирії у зв'язку із застосуванням там хімічної зброї. Ми критикували Москву за ескалацію стосовно України, захоплення Криму та війну на Донбасі. І будемо продовжувати вказувати на неприйнятність щоразу, коли Москва буде  робити антизаконні вчинки».

Трамп не буде співпрацювати з Путіним

Спільна боротьба США і Росії проти терористичної організації «Ісламська держава» відкладена через підозри у таємній співпраці представників команди Дональда Трампа, із оточенням Путіна. Про це агентству «Associated Press» повідомили компетентні джерела. В агентстві зазначили, що Трамп усвідомлює політичні ризики від налагодження тісних відносин із Путіним, оскільки ФБР розслідує зв'язки з Кремлем представників його команди, а також імовірне втручання РФ у президентські вибори в США у 2016 році. Через підозри у співпраці з Кремлем уже поплатився посадою радник Трампа з національної безпеки Майкл Флінн за те, що ввів в оману посадових осіб про його контакти з послом РФ.

Минулого тижня президент США, під час засідання в Овальному кабінеті Білого Дому, повідомив радникам, що одним із чинників, які ускладнюють ситуацію у відносинах із Москвою, є розгортання РФ крилатих ракет середньої дальності. Цей недружелюбний кремлівський жест суперечить Угоді, підписаній у 1987 році, про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Водночас і європейські союзники США продовжують наполегливо закликати президента США не робити поступок Москві, прогнозуючи, в такому випадку, погіршення становища США на міжнародній арені.

Фіона Хілл буде наглядачкою за Кремлем

Адміністрація Трампа запропонувала на посаду старшого директора з питань відносин із Європою та Росією Фіону Хілл, знану експертку з питань РФ, яка критично ставиться до політики Путіна, – повідомив чиновник Білого Дому «Foreign Policy». Рішення призначити на важливу посаду Фіону Хілл отримає схвалення обох партій, тому що як і республіканці, і демократи серйозно стурбовані контактами адміністрації Трампа з московськими чиновниками під час передвиборної кампанії.

Фіона Хілл, колишня офіцерша американської розвідки і піддана Великобританії, досліджувала і писала про авторитарний стиль Путіна, а також про його бажання «послабити президента США. «Шантаж і залякування – ось його (Путіна. – ред.) візитні картки», – наголосила Хілл минулого року, пояснюючи, навіщо Путін втрутився у вибори в США. У своїй книзі про Путіна, що вийшла в 2013 році, вона попередила політиків, щоб ті «не недооцінювали стратегічну далекоглядність російського лідера і його здатність знаходити вразливі точки опонентів, що виникає з досвіду роботи Путіна в КДБ».

З моменту обрання президентом Дональда Трампа, Фіона Хілл заперечувала можливість стрімкого зближення з РФ, вказуючи на неминучі складнощі у відносинах між Вашингтоном і Москвою. Виданню «Atlantic» Хілл повідомила: «Рускі сп'яніли від безпідставної надії, але вона буде зруйнована вже на п'ятій хвилині, тому що відносини між США і РФ переживають не найкращі часи [...] і вони залишаться на тому ж рівні».

Президент США запровадить ощадність

Мік Малвені, директор адміністративно-бюджетного управління Білого Дому, заявив, що Вашингтон суттєво зменшить обсяги фінансової допомоги для інших країн. Малвені наголосив: «Пріоритетний курс адміністрації Дональда Трампа чіткий: менше витрачених коштів за кордоном – це більше витрачених коштів для США». Раніше повідомляли, що президент США збільшить на $54 млрд витрати Вашингтона на оборону при формуванні нового бюджету Сполучених Штатів завдяки зменшенню витрат на зовні країни.

Україна в геополітичній системі координат

У ситуації кремлівської агресії перспективи України покращились за останній квартал. Атмосфера постійних скандалів стосовно зв'язків адміністрації президента США із Кремлем суттєво перешкоджає Дональду Трампу «здійснити угоду із Путіним». Відтепер передумови для важкої геополітичного поразки Москви будуть тільки посилюватись.

ЗМІ стало відомо, що президент США дуже незадоволений реакцією своєї команди на повідомлення про «зв'язки з Москвою». Згідно з конфіденційними джерелами «ABC News» у Білому Домі, ця ситуація змусила Трампа «дуже вийти зі себе», а співрозмовник видання «Politico» назвав зустріч в Овальному кабінеті «феєрверком обурень Трампа». Інформатор телеканалу CNN розповів, що «раніше Трампа не бачили настільки зденервованим і не чули від нього стільки нецензурних американських висловлювань». Така «овальна» політична атмосфера відчутно впливає на зростання жорсткості всього американського істеблішменту супроти Путіна, а це відчутно покращує перспективи України.

У Німеччині теж все гаразд. Можна припустити, що парламентські вибори завершаться коаліцією Ангели Меркель із Мартіном Шульцем. Такий політичний тандем суттєво вигідніший для України, аніж коаліція Меркельм - Штайнмайер. Відомо, що Франк-Вальтер Штайнмаєр – президент Німеччини, є креатурою Герхарда Шредера, а той уже роками їсть з руки Путіна. Натомість політична орієнтація Мартіна Шульца у часи його президентства в Європарламенті була помірковано проукраїнською.

А у Франції взагалі краса ненаглядна. Путінський агент Фійон феєрично провалився, його обійстя обшукала поліція, його дружина виявилась аферисткою і розтратницею національного бюджету, його політичні соратники подають у відставку. На тлі провалу кремлівської агентури значно зросли шанси Эммануля Макарона, який демонструє жорсткішу позицію стосовно Москви.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ