Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Друга світова війна: від героїв до жертв

Своєрідним завершенням заходів з нагоди святкування 65-ї річниці з Дня Перемоги у Львові став круглий стіл «Пам’ять про Другу світову війну» в Українському католицькому університеті.
Круглий стіл в УКУ
Парк культури, виступ військового оркестру
Парк культури, виступ Василя Барилюка
Парк культури, виступ акробатів
Парк культури, виступ фрі-файту

 

11 травня в УКУ зібралися відомі громадські діячі Львівщини: історики, релігієзнавці, правозахисники, публіцисти, журналісти, представники суспільно-політичних кіл. Організатори заходу – Комісія «Справедливість і мир» УГКЦ та Інститут релігії та суспільства УКУ – поставили за мету змістити акценти з поняття «перемога» на поняття «пам’ять», що відкриває шлях до примирення; віддати шану жертвам; поширити розуміння війни як трагедії, де немає переможців і переможених.

 

Учасники круглого столу - директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка, гість-професор Центрально-Східного Інституту у Будапешті Ярослав Грицак, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України Василь Расевич, директор Інституту історії Церкви Українського Католицького Університету д-р Олег Турій, український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи, організатор амністерського руху в Україні Мирослав Маринович – висловили своє бачення щодо взаєморозуміння між народами і примирення історичної пам'яті. Зокрема, як зауважив професор Ярослав Грицак, необхідно змістити акценти з поняття «героїв» на поняття «жертви», що сприятиме об’єднанню між народами у спільній трагедії. Як приклад він навів результати опитування українського населення щодо теми Голодомору: мешканці різних регіонів України солідарні в тому, що Голодомор був, що він був штучним та що Голодомор був геноцидом проти українців. Натомість, зауважив Ярослав Грицак, тема Бандери роз’єднує українське суспільство на антагоністичні табори. Директор Інституту історії Церкви Українського Католицького Університету д-р Олег Турій зауважив, що підхід у висвітлені теми війни у різних конфесій теж є різним. Так, за його словами, Православна церква Московського патріархату намагається перетворити пам'ять про війну на нову ідеологію. В ході дискусії український правозахисник, публіцист, релігієзнавець Мирослав Маринович зробив наголос – якщо ми не звернемо увагу на злочини попередників, ми приречені їх повторювати: «Ми маємо засудити злочинні вчинки, щоб не чинити таких же помилок». Проте, за словами Мирослава Мариновича, злочини вимагають не лише засудження, а й прощення. «Жертва не лише декларує, що вона невинна. Жертва є єдиним учасником конфлікту, що може простити», - зауважив він.

 

Учасники круглого столу торкнулися теми актуальності святкування Дня Перемоги, адже цьогоріч в Україні та у Львові зокрема 65-та річниця Перемоги відзначалася широко й урочисто. Диспутанти наголосили, що за кілька років серед живих не залишиться жодного учасника бойових дій, а це сприятиме подальшій міфологізації подій ІІ світової війни. Історики зауважили, що міфів про війну і зараз дуже багато, тож закликали присутніх «включити критичний розум».

 

Додамо, цьогоріч заходи з нагоди святкування 65-ї річниці з Дня Перемоги у Львові проводили 7-9 травня. До участі у них долучилися ветеранські, громадські, молодіжні організації, представники влади, політичних сил, духовенства. Так, 9 травня представники обласної та міської влади поклали кошик з квітами до пам’ятника Невідомому солдату та до пам’ятника «Батьківщина-Мати» на території меморіального комплексу «Пагорб Слави». Після того ветерани Великої Вітчизняної війни поклали тридцять троянд до могил Героїв Радянського Союзу. В урочистому мітингу з нагоди 65-ї річниці Перемоги на пагорбі Слави з привітанням виступили голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, міський голова Львова Андрій Садовий, командувач військами Західного оперативного командування генерал-майор Ю. Думанський, представники ветеранських організацій. Наприкінці військові підрозділи пройшли перед ветеранами урочистою ходою.

 

Заходи до Дня Перемоги для ветеранів продовжилися у Парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького. Свято для учасників війни та громадськості організували представники Загальновійськової спілки України.

 

Зокрема, у парку культури з теплими словами привітання та вдячності до ветеранів звернулися громадські та політичні діячі Львівщини.  «Ця війна забрала мільйони життів – мільйони наших батьків, дідів не прийшли з війни, - сказав ветеран М. Кулик. – У моїй родині, у бабусі було 11 синів. Десятеро з них пішли на війну, а повернулися лише четверо. Слава тим матерям, що народили Героїв, людей, що змогли відстояти нашу Батьківщину!». До присутніх з привітанням звернувся Голова ЛОО партії «Сильна Україна Василь Барилюк: «Шановні ветерани! Дозвольте привітати Вас з 65-ю річницею Великої Перемоги та побажати всім добра, щастя, достатку, злагоди, щоб ніколи більше на нашій українській землі не лилася кров, щоб не страждали наші матері». Василь Барилюк також привітав матерів з їхнім святом та побажав, щоб їхні сини та чоловіки ніколи не воювали.

 

 

У 5-годинній концертній програмі лунали фронтові пісні на гітарі, губній гармошці, були виконані танцювальні номери. Ведучі подавали цікаві сторінки з історії Львова. Так, у Львові здійснено два надзвичайні винаходи світового значення – газ (Інокентій Лукасевич,1853) та вакцину проти сипного тифу (1928).

 

Спортивно-оздоровчу програму репрезентували Група аеробіки Української академії друкарства, Школа жіночого бойового мистецтва «Азгарда», даоське товариство Тай Чі, секція бойового мистецтва фрі-файту. Упродовж спортивно-оздоровчого фестивалю тривала акція «Придбай благодійний квиток» для організації відпочинку дітей із малозабезпечених сімей у літніх таборах, а наприкінці відбувся розіграш призів від «Ейвон».

 

На завершення концертної програми для ветеранів з годинною пісенною програмою Івасюкових пісенних шедеврів в аранжуванні Лариси Ващук дебютував ансамбль солістів «Львівські зорі» – це проект громадського об’єднання «Духовно-мистецький центр «Львів».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ