Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Фінал ЄвроМайдану

Українське суспільство стало на захист жорстоко побитих під час розгону ЄвроМайдану у Києві дітей. Однак, як виявилось, опозиція була не зовсім готовою до такого прояву громадянської позиції українців. Та й влада поспішає йти на поступки, тому країну починає затягувати у тривалу суспільно-політичну кризу. Гал-інфо поцікавилося думкою провідних політологів щодо їхнього бачення ситуації та шляхів вирішення цього конфлікту.

Віктор Небоженко, політолог.

Експерт переконаний, що опозиції потрібно було вимагати розпуску Верховної Ради. З цим можна було починати торги про відставку уряду.

«Натомість опозиція сіла грати в карти з донецькими парламентарями, а навіть дитина знає, що цього робити не можна», - зазначив політолог.

За його словами, після цієї поразки в протестуючих може початися етап розчарування. Тому опозиції потрібно переходити до радикальних вимог – блокування адмінбудівель.

Він зазначив, що тільки таким шляхом можна торгуватися із владою, яка почала переходити у наступ.

«Влада пішла у наступ. Ми вже чули заяви Попова, що якщо не звільнять будинок КМДА, то припиниться поставка хліба. Азаров теж відчув у собі силу і заявив, що бюджетникам не виплатять зарплату. Тобто кістлява рука контрреволюції намагатиметься задавити протестуючих», - сказав політолог.

Віктор Небоженко додав, що захоплення адміністративних будівель дасть можливість для торгів.

«Опозиції до наступного великого віче треба чимось порадувати людей. Треба, щоб люди бачили результат. Коли Тягнибок каже людям, що треба терпіти, як терпіли на Майдані 2004 року, але зараз не та ситуація, щоб чекати місяць», - сказав він.

За його словами, виходом для опозиції може бути блокування органів влади і формування альтернативних органів влади – національних комітетів порятунку, як це буває в країнах Європи.

На запитання Гал-інфо, чим така суспільно-політична криза загрожує Україні та економіці, політолог сказав: «Зрозумійте, економіка страждає не тому, що українці не працьовитий народ, а тому, що все розкрадають.. Скільки б грошей ви не дали б цій владі, вона покаже вам чудеса грабежу. Ці люди, цей уряд, вони не здатні вивести країну з кризи, в яку її ж і загнали. Ці люди можуть удосконалюватися лише в одному – грабежі».

Володимир Фесенко, політолог, керівник Центру політичного аналізу "Пента".

За його словами, сценарій розвитку подій в Україні може бути різним, враховуючи те, що певною мірою влада перехопила ініціативу в плані політичному та інформаційному.

«Вирішальним чинником буде чисельність Майдану. Якщо Майдан залишатиметься таким чисельним, то можна буде торгуватися з владою, у тому числі про дострокові президентські та парламентські вибори», - сказав Володимир Фесенко.

За його словами, влада і опозиція не можуть домовитись.

«Стратегія влади достатньо ефективна та послідовна. Влада не робить різких кроків, чим примушує опозицію до помилок. Час працює на владу, яка сподівається, що через погоду та свята Майдан розійдеться. Наразі влада на поступки йти не збирається», - зазначив політолог.

За словами Володимира Фесенка, влада може робити локальні удари, як от, наприклад, арешти протестувальників. Окрім того, якщо Майдан чисельно зменшиться, то влада поступово розблоковуватиме адміністративні приміщення.

«У такому випадку залишатимуться ризики силових дій. Зростатиме радикалізація та агресія», - сказав Фесенко.

Він також наголосив, що Майдан став політичним.

«Хтось вийшов стихійно обурившись подіями в ніч коли побили студентів і підтримали заклик політиків. Частина людей одразу вийшла під політичними гаслами. Є такі, які критично ставляться до опозиції, але до влади ставляться ще критичніше», - зазначив політолог.

Володимир Фесенко наголосив, що чіткий план дій та завдання утримати людей на майдані – це головне зараз для опозиції.

Михайло Погребинський, політолог.

На думку експерта, на Майдан вийшла лише менша частина суспільства. Інша частина не бере участі у протестах, адже їй пояснили наслідки підписання такої угоди про асоціацію з ЄС, і вони бояться втратити робочі місця.

За словами політолога, Майдан не зацікавлений у тому, щоб вирішити цю ситуацію.

«Ті, хто розбурхав це, повинні взяти на себе відповідальність», - наголосив він.

Михайло Погребинський також вважає, що підписання Угоди про Асоціацію в такому вигляді мало б серйозні економічні наслідки, на подолання яких пішло б десятиріччя.

«Треба знайти винних у тому що сталося і почати процес переговорів щодо іншої угоди про асоціацію. Цим революціонерам важливий сам процес. Винних треба покарати, але це не підстава, щоб відправляти уряд у відставку, хоч і до уряду є багато запитань», - сказав політолог.

За його словами, найбільша проблема в бездарності опозиції.

«Опозиція не може намалювати конкретний план дій. Говорять про провокації і тітушок – це повна брехня, адже ті, хто чинили ці провокації на Банковій, були біля правого сектора. Опозиція не готова брати на себе відповідальність», - сказав Михайло Погребинський.

Олег Медведєв, політтехнолог.

Він переконаний, що Майдан має завершитись повною заміною влади, яка призвела до цих подій. За його словами, про крах цієї влади свідчить те, що борг НАК «Нафтогаз України» перед компанією «Газпром» за поставлений у серпні, жовтні та листопаді газ становить 2,020 млрд дол. І домовленості щодо цієї заборгованості немає.

«Вже з’явилася інформація про те, що навіть Китай не хоче кредитувати Януковича через нестабільну соціально-економічну ситуацію в країні. Це доводить, що ці люди просто не здатні керувати країною та ведуть її до катастрофи. Тому дуже важливо, щоб Майдан масовістю та тривалістю протесту змусив цю владу піти», - сказав Олег Медведєв.

Він наголосив, що зараз Майдан – це не сила м’язів, а сила волі.

«Янукович вирішив взяти Майдан в облогу. Він сподівається, що через морози і Новий рік Майдан розсмокчеться. Опозиція повинна зробити усе, щоб люди мали витримку стояти до того моменту, поки ця влада не піде», - заявив політтехнолог.

Він на голосив, що через невдалу політику влади на країну насувається тотальна катастрофа, тому народ має дотиснути своїми мирними протестами владу і змусити її піти.

«У Януковича є два варіанти – або він піде внаслідок мирного Майдану, або ж через кілька місяців некомпетентність та корумпованість влади призведе до акцій протесту, які не контролюватиме навіть опозиція. Перед ним відкриється сила стихійного бунту, яка знесе його як цунамі», - переконаний Олег Медведєв.

Гал-інфо.

Фото - Павло Паламарчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ