Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Гаага: Україна бореться за себе і за весь пострадянський простір

Минулого тижня Україна здобула дві вагомі перемоги: у Міжнародному суді в Гаазі змусила РФ визнати, що Кремль є учасником ескалації конфлікту і терору на Донбасі, а Павло Клімкін отримав від державного секретаря США Рекса Тіллерсона гарантії, що Вашингтон поза спиною Києва не буде вирішувати з Кремлем долю України, як на цьому наполягають у Путіна.

Також стало відомо, що Москва фінансує українофобію на території ЄС, а Тереза Мей іще й звинуватила Кремль у політичній дестабілізації Балкан. На Москві здійняли істерику через те, що президент США вирішив призначити послом на РФ мормона, Кремль вирішив брати Вашингтон «на слабо», а Вашингтон почав тестувати Кремль. Не запросили Путіна взяти учать у міжнародному саміті боротьби з тероризмом, який відбудеться в передостанній тиждень березня у Вашингтоні. А це означає, що світова спільнота почала трактувати Москву як джерело тероризму.

Львів оновить інфраструктуру

Але почнімо з львівської тематики. Прес-служба міського голови Львова повідомила, що у місті реалізують масштабний проект оновлення міської каналізаційної системи. У старому районі міста замінять старий і аварійний колектор на сучасний, завдяки чому, після завершення робіт, понад 250 будинків отримають централізоване каналізування. Відповідно з проектом на глибині 3,5-4 метри, із нахилом, прокладуть 250 погонних метрів каналізаційного колектора.

Володимир Вольський, директор ЛМКП «Львівводоканал», розповів, що вартість ремонту колектора становить майже 3 млн грн, а загалом у 2017 році для оновлення каналізаційної системи у Львівському міськвиконкомі передбачили понад 20 млн гривень. Такі роботи будуть провадити не тільки у Львові, але і в містах-супутниках – у Рудному і Брюховичах.

Подбав Андрій Садовий і про відновлення цього року каналізаційної системи на тих віддалених від центру львівських вулицях, яких раніше не досягала увага попередніх очільників міста.

Окрім оновлення старої системи водовідведення, у місті на поточний рік запланований і великий обсяг робіт з ремонту доріг. А прес-служба міського голови повідомила, що водопостачання у Львові відбуватиметься цілодобово, за винятком виникнення окремих аварійних випадків на водогонах.

Львівщина розвиває майбутнє – альтернативну енергетику

У минулому році на території Львівської області функціонувало 18 котелень на альтернативних видах палива. Для переобладнання цих котелень інвестували орієнтовно 16 мільйонів євро, а вкладені кошти створили посприяли економії майже 2 мільйонів кубів газу.

Олег Синютка, голова Львівської обласної державної адміністрації, в інтерв’ю для видання «Урядовий кур’єр» повідомив, що в поточному році фахівці адміністрації будуть і далі нарощувати розвиток технологій застосування відновлювальної та альтернативної енергетики. Зокрема, тривають підготовчі роботи щодо запуску трьох вітрових електростанцій, двох сонячних електростанцій, 100 сонячних локальних (дахових) електростанцій малої потужності, а також малих гідроелектростанцій. Буде продовжено проект переоснащення у бюджетній сфері  ще 40 котелень для використання альтернативного пального, а також і орієнтовно 800 котлів у приватному секторі, що позначиться на суттєвій економії природного газу.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року в уряді Гройсмана заявили, що Україна має природні можливості збільшити частку отримання альтернативної енергії до 10% в сукупності. А фахівці кажуть, що насправді така частка може становити орієнтовно 50-60%.

Кремль визнав, що є співучасником терору проти України

У Міжнародному суді ООН в Гаазі РФ під тиском доказової бази визнала, що постачає летальну зброю своїм терористам на Донбасі. Про це повідомив Гарольд Коу, представник України в Гаазькому суді. Він зазначив: «Хто уважно слухав презентацію представника РФ пана Вордсворта, той почув, що він жодного разу не заперечив абсолютно важливий факт, що Росія постачає летальну зброю угрупованням для атак проти цивільного населення на сході України».

Гарольд Коу також розкритикував аргументацію Кремля, що Москва начебто не фінансує своїх терористів. Хитрощі юристів, які представляють інтереси РФ, представник від України назвав недолугою «юридичною гімнастикою».

Чимало експертів зазначили, що в Міжнародному суді Україна сьогодні цивілізовано бореться не тільки за власне майбутнє, але також і за майбутнє всього пострадянського простору. Зокрема, Андреас Умланд, німецький політолог, передбачив стримувальний ефект для Московії в її поведінці щодо найближчих сусідів, якщо Україна виграє позов.

Україна, США і РФ: Київ переграв Москву

Державний департамент США повідомив, що держсекретар Рекс Тіллерсон позачергово зустрівся із керівником МЗС України Павлом Клімкіним, що є небуденним винятком в американському відомстві. Прес-конференції не було, а після офіційних фото моменту рукостискання Тіллерсона і Клімкіна, представників преси попросили вийти з приміщення.

Про що говорили Тіллерсон і Клімкін, яких домовленостей досягли – невідомо. Працівники Державного департаменту ні про що пресі не розповіли. Сам же Павло Клімкін повідомив, що у нього «все добре», він домігся всього, що планував від цієї зустрічі.

Із побічних джерел стало відомо, що Павло Клімкін обговорив із Рексом Тіллерсоном майбутній візит президента Порошенка у США. Окрема тема – клопотання, аби США гарантували Україні, що за її спиною не будуть вирішувати питання врегулювання ситуації на Донбасі. Рекс Тіллерсон такі гарантії дав.

Україна хоче переглянути Будапештський меморандум

Україна вимагає перегляду Будапештського меморандуму, який із 1994 року закріпив за Києвом неядерний статус. Таку заяву оприлюднив Павло Клімкін, виступаючи з трибуни Сенату США. Глава МЗС України закликав американських сенаторів надати посильну допомогу у можливому перезапуску Будапештського меморандуму, нагадавши, що США є однією з держав-підписантів цього історичного документа.

Із розпадом СРСР Україна отримала у спадок ядерний арсенал, від якого вона відмовилася в 1994 році. Натомість Київ отримав гарантії своєї незалежності і територіальної цілісності, які надали США, Великобританія і РФ. Характерно, що жодна з країн-підписантів не ратифікувала цей документ. Фактично на міжнародному рівні українців ошукали наче останніх простаків.

У київському КБ «Луч» створили ефективні протитанкові ракети

Конструкторське бюро «Луч» завершило вдале випробування нової партії ракет власного виробництва, призначених для знищення бронетехніки. На опублікованому відео показано, як саме відбулись випробування. Ракети, назва яких не розголошується, одна за одною потрапляли у ціль на відстані 5000 метрів із неймовірною точністю – в радіусі півметра.

Баку витіснить Москву з України

Олександр Міщенко, посол України в Азербайджані, повідомив, що Азербайджан для України має стратегічну важливість, а Україна для Азербайджану – стратегічну мету. Взаємний інтерес набуватиме розвитку в рамках реалізації плану заміни російської нафти на азербайджанську.

Водночас посол зазначив, що SOCAR – азербайджанська державна компанія з видобутку та експорту нафти, вже успішно працює в Україні, а в перспективі Україна зможе і купувати азербайджанський газ. Щоби з російським не було традиційних проблем.

У Києві, 13 березня, в Торгово-промисловій палаті України відбудеться Українсько-Азербайджанський бізнес-форум у рамках офіційного візиту азербайджанської делегації урядових і ділових кіл на чолі з Шахіном Мустафаєвим, міністром економіки Азербайджанської Республіки. Мета візиту та участь у форумі – визначити пріоритетні перспективи взаємодії з Україною в економічній сфері у рамках підготовки офіційного візиту в Україну в 2017 році президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва.

Україна успішно завершила будівництво залізничного мосту

Українська компанія «Альтком» завершила будівництво залізничного мосту через ріку Амудар'я  – найбільш грандіозної інженерної споруди в Туркменістані, яка має довжину 1750 метрів. У церемонії відкриття залізничного мосту взяли участь Гурбангули Бердимухамедов і Шавкат Мірзіяєв, президенти Туркменістану і Узбекистану.

Для будівництва українські інженери застосували конструкцій підвищеної міцності, отож міст між Туркменабатом і Фарабом зможе витримати вагу не тільки пасажирських потягів, але і надважких вантажних, а також землетрус силою 9 балів за шкалою Ріхтера. Залізничний міст Туркменабад-Фарап має велике значення не тільки для розвитку місцевої економіки. Ця ділянка магістралі є частиною «Великого шовкового шляху» і стратегічно важлива для розвитку міжнародних перевезень.

Тепер бізнес в Україні можна зареєструвати онлайн

Від початку березня 2017 року українські ФОП та юридичні суб'єкти мають можливість зареєструвати свою підприємницьку діяльність через Інтернет.  Міністерство юстиції України і Державне агентство з питань електронного уряду запропонували нові електронні послуги у сфері державної реєстрації. Мова йде про пакет послуг для фізичних осіб-підприємців, який передбачає державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, внесення змін у відомості, включення відомостей до реєстру та припинення підприємницької діяльності. Для юридичних осіб створена державна реєстрація створення юридичної особи та включення відомостей до реєстру.

Нагадаємо, що створення онлайн реєстрації бізнесу в Європі відноситься до 20 послуг, які повинні бути представлені в електронній формі.

Україна – корупційна

Детективи Національного антикорупційного бюро відзвітували про свою роботу. Слідчі повідомили, що на етапі досудового розгляду знаходиться 272 кримінальних провадження. За інформацією Бюро, у фактах корупції звинувачено 79 осіб. За цими справами до суду вже скерували 52 обвинувальні акти. Загалом, від 4 грудня 2015 року, коли НАБУ почало свою роботу, 169 осіб отримали повідомлення про підозру, а загальна сума збитків, завданих внаслідок корупційних кримінальних правопорушень, які розслідує Бюро, становить понад 83 млрд гривень.

Як відомо, найгучнішою справою НАБУ стало затримання Романа Насірова, голови Державної фіскальної служби. Його звинувачують у розтраті 2 млрд гривень із бюджету та інших корупційних злочинах. Затримання Насірова провели у рамках розслідування кримінального провадження за фактом неправомірних рішень екс-очільника ДФС стосовно відтермінування сплати податкових боргів підприємств нардепа-втікача Олександра Онищенка.

У Трампа нагадали Порошенкові про свої вимоги

Посольство США в Україні опублікувало повідомлення, в якому зазначено, що адміністрація США закликає українську владу в найближчий час створити антикорупційний суд.  У повідомленні наголошено: «В Україні стає все більш актуальною необхідність створення незалежного антикорупційного суду. При цьому дії українського громадянського суспільства, яке закликає до прозорого і ефективного судового процесу, надихають нас нагадати про таку необхідність».

Раніше в США повідомили, що очікують від Києва проведення приватизації та пенсійної реформи.

Настав час дати Україні зброю

Нинішні обставини в Україні кардинально відрізняється від ситуації дворічної давності, тож Канаді нарешті необхідно передати Україні летальну зброю. Таку думку висловив Джеймс Безан, тіньовий міністр оборони Канади. Він вказав на факт, що Кремль ніяк не заспокоїться, що вздовж російсько-українського кордону збільшує чисельність військ і військових маневрів, а останні місяці нарощує ескалацію на Донбасі.

Тіньовий міністр наголосив: «Раніше, коли ми були при владі, Україна не просила летальну зброю, бо всі сподівались на виконання Мінських угод. Проте, враховуючи постійне порушення режиму припинення вогню, ми повинні не лише тренувати українських воїнів, але й належним чином їх екіпірувати, аби дати можливість гідно обороняти українську територію і народ України».

Канада продовжила військову місію в Україні

У заяві канадського уряду сказано, що Збройні Сили Канади надають військове навчання і підвищують потенціал українських військ для підтримки зусиль України у зміцненні суверенітету, безпеки і стабільності. У документі перераховані основні напрями, за якими надається підтримка, серед яких – знешкодження боєприпасів, модернізація системи логістики, медичне навчання.

Андрій Шевченко, український посол у Канаді, підтвердив, що Канада оголосила про продовження військової тренувальної місії «Unifier», у рамках якої в Україну буде скеровано орієнтовно дві сотні канадських армійців.

Це рішення привітали міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд і міністр національної оборони Канади Харджит Сінгх Сейджан. Натомість посол РФ в Оттаві вже засудив дії канадського уряду, назвавши їх «контрпродуктивними» і такими, що не сприяють реалізації Мінських угод. Що саме «контрпродуктивного» є у навчанні знешкоджувати боєприпаси, покращувати систему логістики і поглиблювати медичні навички, московський посол не пояснив.

Поляки визначились – українському націоналізму бути

Представники польського Сенату прийняли рішення відхилити законопроект, який забороняв пропанувати «український та литовський націоналізм». Після відповідного подання спікера Станіслава Карчкевського, політики Польщі підтримали рішення відкликати поправки до закону, яким забороняється пропагувати комунізм та всі тоталітарні режими у назвах будівель, споруд, інших громадських об’єктах.

Раніше Анджей Дуда, президент Польщі, стверджував, що Україні необхідно відмовитися від визнання ОУН та УПА формуваннями, які відстоювали незалежність держави. Дуда зазначив, що офіційна Варшава готова вшановувати пам’ять багатьох українських героїв, але не тих, кого вона не хоче.

Кремль фінансує українофобство в ЄС

Білорус Олександр Усовський отримав від Москви 100 тисяч євро, щоби за ці кошти організувати у Польщі кілька антиукраїнських демонстрацій. Зокрема, у Варшаві, Ряшеві та Любліні відбулися мітинги з гаслами «Стоп війну в Україні!», «Стоп злочинів бандерівців!» тощо. За кошти Кремля білорус залучав до акцій польських націоналістів. Це стало відомо завдяки українським хакерським групам, які зламали пошту Усовського і дізнались, що він обіцяв Москві вбити клин між Польщею і Україною. Із кремлівського боку ініціаторами поширення українофобства в Європі є депутат Держдуми Костянтин Затулін і олігарх Костянтин Малофєєв.

Скандалісти Європи

Польща таки влаштувала скандал у Євросоюзі. Після затвердження вдруге Дональда Туска на посаду голови Європейської Ради польська делегація оголосила, що не буде підписувати підсумковий документ саміту в Брюсселі. А ще у Варшаві бундючно оголосили, що через повторне обрання Туска саміт можна вважати нелегітимним.

Проте європейські лідери мають іншу думку. Вони вважають, що відмова Польщі підписувати документ не буде мати жодних юридичних наслідків. Така позиція лідерів ЄС дуже зачепила амбіції керівництва Польщі. У Варшаві вважають, що ЄС – це Польща, де була традиція, що кожний шляхтич міг у Сеймі вигукнути «Нє позвалям» і розвалити рішення, прийняте більшістю.

Ярослав Качинський, якого називають неофіційним керівником Польщі, у приступі надщербленого чванства навіть розлючено заявив, що «Євросоюз скоро розпадеться», якщо Німеччина одноосібно продовжить керувати цим об'єднанням. Втім, поки що Євросоюз відчуває себе порівняно непогано та ігнорує побажання Качинського розпастись.  

Дональд Туск застеріг Варшаву від сіяння подальших розколів і розбрату всередині ЄС перед обговоренням майбутньої стратегії Європи під час саміту в Римі, який має відбутись 25 березня 2017 року. Туск сказав. «Будьте обережні з мостами, які спалюєте, бо коли вони згорять, ви по них більше пройти не зможете».  

Європа – одна, «швидкості» – різні

У Версалі відбулась зустріч президента Франції із канцлеркою ФРН і прем'єрами Іспанії та Італії, під час якої Ангела Меркель наголосила, що ряд європейських країн повинен рухатися вперед більш швидкими темпами, в розумінні економічно розвиватись, аніж інші. Берлін підтримує концепцію «Європа різних швидкостей», у рамках якої різним країнам буде надана можливість дотримуватися різних темпів розвитку та інтеграції в єдину європейську сім'ю народів. Франсуа Олланд, президентом Франції, а також Маріано Брей і Паоло Джентілоні, прем'єр-міністри Іспанії та Італії, підтримали цю пропозицію.

Ангела Меркель переконана: «Нам необхідна мужність, щоби ряд країн рухався вперед в умовах, коли не всі готові долати спільні труднощі. Європа різних швидкостей необхідна, інакше динаміка загальмується. Хто хоче більшого, нехай робить більше».

Суспільно-європейськими сферами, де буде застосовано такий підхід, президент Франції назвав оборонну і податкову напрями, наголосивши, що єдність – не означає одноманітність. «Так, так», – інтенсивно закивали головами Брей і Джентілоні, полегшено зітхнувши, що не доведеться перераховувати в НАТО коштів,  ідентичних німецьким і французьким.

Нагадаємо, раніше Жан-Клод Юнкер, голова Європейської комісії, представив п’ять сценаріїв розвитку Європейського Союзу після виходу з нього Великобританії. Один із них передбачає «Європу різних швидкостей», де буде діяти принцип «Хто хоче кращого, той робитиме більше». Інтеграційні процеси відбуватимуться локально, в окремих групах держав усередині ЄС, а ті країни, які не бажають інтеграційної активізації, будуть залишені самі собі на власний розсуд.

ЄС матиме командний центр

Профільні міністри країн-учасниць ЄС домовивсь про організацію штабу для координації військових планів. Завдання такого центру полягатиме в координації та керуванні навчальними місіями за кордоном. Військовий штаб і орієнтовно 30 співробітників будуть знаходитись у Брюсселі, а першими завданнями центру стануть маневри у Малі, Сомалі та Центральноафриканській республіці.

Колективне рішення про створення військового командного центру врешті змогли ухвалити завдяки виходу з ЄС Великобританії, яка чинила опір зазначеному планові. Франція та Італія сподіваються, що створення центру стане кроком для його подальшої модернізації у штаб оборони ЄС. Щоби заспокоїти Кремль, де розхвилювались почувши новину, Ганс Доскоцил, міністр оборони Австрії, наголосив, що «сьогодні про створення європейської армії не йдеться». Сьогодні – ні, а завтра – буде видно.

Федеріка Могеріні, верховна представниця ЄС, також зазначила, що рішення створити єдиний командний центр не призведе до розпуску національних армій країн-учасниць Євросоюзу. Поки що мова йде про налагодження системного керування національними арміями в інтересах ЄС.

У міністерстві оборони Німеччини висловились, що покладають великі сподівання на можливість налагодження координації та співпраці у військових операціях поки що невеликих груп солдатів із країн-учасниць ЄС. А далі ці невеликі групи, які стануть базисом, можна буде розширити до необхідних масштабів.

Європейсько-турецький скандал

Мевлюту Чавушоглу, міністрові закордонних справ Туреччини, відмовили у зустрічі з етнічними турками, які проживають у Нідерландах. Його літаку заборонили здійснити посадку в аеропорту Роттердама.

Фатма Кайя, міністр у справах сім’ї та соціальної політики Туреччини, яка вирішила прибути в Роттердам автомобілем із Німеччини, теж не змогла потрапити у консульство Туреччини у Нідерландах.

Повернувшись на батьківщину, міністр Фатма Кайя зібрала прес-конференцію, під час якої повідомила: «Як міністр, що володіє дипломатичним паспортом, я планувала зустрітись із громадянами Туреччини в Нідерландах на території генконсульства, яка вважається турецької територією. Згідно з міжнародним правом ніякого дозволу для подібних зустрічей не потрібно. Поліцейські Нідерландів вивели нас із машини і доставили у центр поліції на кордоні з Німеччиною. Там нас протримали півтори години. Ми зіткнулися з дуже грубим і жорстким поводженням».

Наступним обертом ескалацією конфлікту став розігнаний мітинг прихильників президента Туреччини. Вони зібралися біля турецького консульства у Роттердамі, щоби висловити своє незадоволення діями нідерландської влади стосовно двох міністрів Туреччини. Спершу акція мала мирний характер. Однак посеред ночі проти демонстрантів застосували кінну поліцію і водомети. У відповідь протестувальники почали кидати у поліцейських каміння та інші підручні предмети.

Президент Туреччини назвав вчинки влади Нідерландів «пережитками махрового нацизму», а МЗС Туреччини рекомендувало послу Нідерландів, який перебуває тепер у відпустці, на певний час не повертатись у Стамбул для виконання своїх обов'язків.

Ба, більше, Реджеп Ердоган закликав міжнародні організації запровадити санкції проти Нідерландів. Натомість Марк Рютте, прем'єр-міністра Нідерландів, назвав заяви турецьких лідерів божевільними. Окрім того, ЄС заблокував і фінансування для турецьких реформ, які повинні були посприяти підготовці Туреччини до європейської інтеграції.

Європарламент скасує безвізовий режим для громадян США

Європейський парламент проголосував за скасування безвізового режиму для громадян США. Таке рішення стало наслідком відмови США надати безвізовий режим для громадян п’яти країн ЄС – Болгарії, Хорватії, Кіпру, Польщі та Румунії, хоча громадяни США мали змогу вільно подорожувати всіма країнами ЄС.

Голосування означає, що Європейська комісія може запровадити у відношеннях зі США принцип «взаємності» і змусити американців отримувати візи для поїздок до країн ЄС. Три роки тому Брюссель звернув увагу на факт, що США не дотримуються своїх обіцянок згідно угоди про взаємне скасування віз, але тоді в ЄС виявлений факт залишили без юридичних наслідків. Тепер єврокомісія буде зобов’язана відреагувати на голосування і скасувати безвізовий режим для американців. Остаточне рішення може бути ухвалене після рішення Ради ЄС.

Тереза Мей звинуватила Кремль у дестабілізації Балкан

Прем'єр-міністр Великобританії закликала посилити протидію дезінформаційній кампанії, яку провадить Кремль для дестабілізації політичної ситуації на Балканах. Про це Тереза Мей заявила під час зустрічі з лідерами ЄС.

Як приклад, прем'єр-міністр Великобританії вказала на спробу державного перевороту в Чорногорії. Вона заявила: «З огляду на спробу влаштувати державний переворот у Чорногорії, я закликаю вас зробити більше для протидії московській дестабілізуючій дезінформаційній кампанії і покращити в цьому регіоні видиму зацікавленість Заходу». Тереза Мей також оголосила, що в 2018 році Великобританія організує саміт із питань безпеки за участю західнобалканських партнерів.

Нагадаємо, 16 жовтня 2016 року, в день парламентських виборів у Чорногорії, заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи. Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття. Перед голосуванням Міло Джуканович заявив, що Москва фінансує опозицію з метою політичної дестабілізації у країні та звинуватив проросійську опозицію Чорногорії у безпосередній причетності до сценарію силової зміни влади в країні та до планування його вбивства у день виборів.

У лютому 2017 року видання «Sunday Telegraph» повідомило, із посиланням на джерела в британському уряді, що мета невдалої операції Кремля полягала у тому, щоби не допустити, аби Чорногорія долучитись до оборонного союзу НАТО.

Фейкова антипутінська опозиція вкотре демаскувалась

Погані часи на Москві настали, там узялись відкривати останні «консерви». Ось і Міша Ходорковський, який для публіки вміло зіграв роль злодія-олігарха і опозиціонера, а фактично є одним із проектів однієї із веж Кремля, скинув туніку протиборця і відверто запрацював на Кремль. Він закликав президента США негайно почати діалог із Путіним, але не з метою вирішення міжнародних проблем, про які говорить весь світ.

Засновник руху «Відкрита Росія», який задля зручності склав зі себе повноваження керівника організації, закликав Дональда Трампа провести переговори про «плинну передачу влади на Москві» від Путіна до його правонаступника. Швидше за все, таким правонаступником буде Навальний, який під патронатом Кремля «спалив» ілюзії Діми Медведєва знову вмоститись у президентське крісло.

На шпальтах видання «Wall Street Journal» Ходорковський виклав концепт кремлівської багатоходівки:

– У Трампа є можливість почати далекосяжний діалог із Путіним, присвячений не важливим темам із новинних заголовків, але набагато глобальнішій проблемі – як уникнути непотрібних конфліктів усередині і поза РФ, забезпечивши плинне передання влади. Путін хоче застосувати міжнародні угоди для збереження і формалізацію його досягнень в Європі: завоювання Криму і нейтрального статусу України та інших держав, які Путін вважає частиною законної сфери впливу Росії.

Прагнення до таких поступок може мотивувати Путіна до обговорення питання про його відхід, поки при владі знаходиться Дональд Трамп, що, в свою чергу, може позбавити від необхідності вирішувати проблему в інший спосіб, – пригрозив представник кремлівських інтересів.

І далі знову наполіг: «Відмова Дональда Трампа критикувати Москву зумовила жах серед багатьох прихильників жорсткої політики Заходу стосовно РФ. Однак може виявитися, що Трамп обрав більш ефективний підхід. Випадково чи навмисно, але він залишив двері відкритими для шляхетного відходу Путіна від влади. Від цього виграли б усі».

Всі – це хто? Родини українців, які втратили синів, батьків, чоловіків? Родини сирійців? Родини французів і німців, які постраждали від терористичної актів? Родини пасажирів збитого малайзійського Боїнга?

На Москві істерика – послом від США буде мормон

Телеканал CNN, посилаючись на свої джерела у Білому Домі, повідомив, що рішення президента США призначити Джона Хантсмана послом на РФ пов'язане з переконанням, що «Хантсман знає, чого хоче Трамп». Джерело CNN наголосило, що посада посла США у РФ є однією з найбільш важливих, особливо враховуючи останні події: розслідування ФБР і Конгресу стосовно втручанням Кремля в американські вибори і контакти представників виборчого штабу Дональда Трампа з офіційними особами РФ.

Нагадаємо, під час виборчої кампанії 2016 року Джон Хантсман спочатку публічно підтримав Дональда Трампа, але потім змінив думку і заявляв, що кращим кандидатом від Республіканської партії був би Майк Пенс. Ба, більше, Джон Хантсман наполягав, щоби Трамп вийшов із президентських перегонів, а ще й оприлюднив свою податкову декларацію. У відповідь Трамп делікатно показав Хантсману непристойний жест.

Журналісти дізнались, що президент США особисто зателефонував Джонові Хантсману, який погодився на пропозицію Дональда Трампа представляти на РФ інтереси США.

Знаючи персональну налаштованість Джона Хантсмана до Путіна, у Кремлі насторожились і запротестували, однак Трамп начебто сказав: «Джон Хантсман – блискучий хлопець, буде добре налагоджувати стосунки».

У Конгресі США відбудуться слухання стосовно РФ

Перші публічні слухання у справі про втручання Кремля у виборчий процес США під час президентських виборів 2016 року відбудуться 20 березня. Із посиланням на Девіна Нуньєса, голову комітету конгресу США з питань розвідки, про це повідомив телеканал CNN.

Девін Нуньєс розповів, що для участі у засіданні для надання свідчень запрошені Джеймс Комі – директор ФБР США, адмірал Майкл Роджерс – керівник АНБ і кіберкомандування ЗС США, Джон Бреннан – екс-глава ЦРУ, Джеймс Клеппер – колишній директор Національної розвідки США і Саллі Єйтс – колишня в.о. міністра юстиції та генерального прокурора США.

Як відомо, у січні американські спецслужби розсекретили і оприлюднили спільний звіт про втручання РФ у виборчу кампанію США. Американські розвідники дійшли згоди, що вище керівництво РФ, включаючи Путіна, особисто причетне до кампанії з незаконного втручання у виборчий процес США з метою перешкодити Гілларі Клінтон бути обраною на посаду президента.

Хакери Кремля шантажують США

Хакери РФ проводять кібератаки проти американських організацій, а потім їх шантажують, – повідомило агентство Bloomberg. За даними американських журналістів, орієнтовно понад десяток різних американських  груп зазнали шантажу після президентських виборів у США. Серед організацій, що зазнали шантажу, згадані компанія «Arabella Advisors» і Центр прогресу США, які активно закликали до розслідування контактів між оточенням Трампа і представниками РФ. За даними видання, вимоги викупу супроводжуються зразками конфіденційних даних, що наявні у хакерів, а також сумами від $30 до $150 тисяч.

Джерела агентства Bloomberg вважають, що подібна активність може свідчити про нові спроби втручання РФ у політичну систему США. Експерти у сфері безпеки зазначили, що методи хакерів вказують на групу «Cozy Bear», яку США вважають пов'язаною із російським урядом, а також відповідальною за злам серверів Національного комітету Демократичної партії США.

Трамп вдруге назвав Обаму винним за анексію Криму

Президент США Дональд Трамп вдруге звинуватив екс-президента Барака Обаму, що під час його правління Кремль збільшив чисельність заборонених ракет і анексував Крим. Про це Дональд Трамп написав на своїй сторінці у мережі Twitter, зазначивши: «За вісім років, упродовж яких Росія «наїжджала» на президента Обаму, вона ставала все сильнішою і сильнішою, відібрала Крим і додала собі ракет. Слабак!».

Нагадаємо, це вже вдруге президент Дональд Трамп покладає відповідальність персонально  на Барака Обаму за те, що Путін наростив боєздатність і анексував Крим.

Путін дистанційно тестує Трампа, використовуючи КНДР

Сателіт Кремля – Північна Корея, розсекретила мету своїх ракетних пусків і заявила, що ракетні випробування призначались для дослідження ефективності потенційних ударів КНДР по військових базах США, які розміщенні в Японії. Тип ракет поки не встановлено, однак у Міністерстві оборони Південної Кореї вважають, що одна з них могла бути міжконтинентальна балістична.

Нагадаємо, КНДР запустила чотири балістичні ракети з полігону Тончан-Ні на західному узбережжі країни. Три заряди пролетіли орієнтовно 1000 кілометрів і впали у виключній економічній зоні Японії – в Японському морі, поблизу півострова Ода. Збройні сили Японії не змогли заздалегідь зафіксувати підготовку до запуску, проте сам старт встигли виявити стратегічні сили США.

Це вже другий випадок демонстративної агресії з боку КНДР, який викликав серйозну стурбованість як в Японії, так і в Республіці Корея. Попередні випробування балістичних ракет Пхеньяну відбулись 12 лютого і співпали з візитом у США прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе.

Трамп узявся тестувати Путіна. Дистанційно

Видання «The Washington Post» повідомило, що США перекинули в Сирію додаткові підрозділи морської піхоти для участі у звільненні міста Ракки, яке називають «столицею» терористичної організації Ісламська держава.

Співрозмовники видання розповіли, що в складі нових підрозділів морської піхоти США у Сирії є артилерійські батареї гаубиць М777 калібру 155 мм, які повинні надавати вогневу підтримку військам під час штурму Ракки. Крім того, додаткові підрозділи морської піхоти будуть забезпечувати безпеку військовослужбовців США, а також стануть частиною логістичної схеми постачання експедиційних сил. Раніше США заявляли, що в Сирії діють 500 американських спецназівців, які займаються навчанням і консультуванням підрозділів, що воюють проти терористів.

Нагадаємо, загони Демократичних сил Сирії, які при підтримці західної коаліції проводять операцію зі звільнення Ракки від бойовиків Ісламської держави, зуміли взяти під контроль частину дороги, яка з'єднує місто з провінцією Дейр-ез-Зор. Це означає, що для ІД усі наземні сполучення до Ракки відрізані, а єдиний шлях, який залишився терористам, – це втеча через річку Євфрат.

Вісім центрів впливу в адміністрації президента США

Аналітичний ресурс «Five Thirty Eight» вивчив розклад сил в адміністрації Дональда Трампа. Експерти вважають: як ніколи раніше в історії США, нинішня ситуація унікальна тим, що при відсутності спільної ідеології політики Білого Дому з того чи іншого питання, рішення залежить від конкретних людей. За оцінкою аналітиків, в адміністрації президента США на сьогодні існує таких вісім центрів впливу:

• Крило Беннона (Джефф Сешнс, Стівен Міллер, Пітер Наварро) – найбільш вагома група з точки зору їхнього потенціалу серйозно змінити внутрішню і зовнішню політику США. Це – інтелектуальний ресурс націоналістичного стилю політики Дональда Трампа.

• Крило Пенса (Том Прайс, Бетсі Девос) – послідовні консерватори, пропагандисти моральних цінностей, противники абортів.

• Крило Маккейна (Джеймс Меттіс, Герберт Макмастер) – намагається переконати, що заяви Трампа про НАТО, ЄС і РФ не відображають загальну зовнішньополітичну стратегію США.

• Крило євреїв, сім'ї і друзів (Джаред Кушнер, Іванка Трамп, Майкл Коен) – менше за інших пов'язане з Республіканською партією. Якщо рейтинги президента Трампа почнуть падати, саме ці особи зможуть вмовити його відступити від ультраправої політики.

• Крило партійне (Рейнс Прібус, Шон Спайсер) – будуть намагатись скерувати президента США у традиційне русло політики Республіканської партії. Так, наприклад, Прібус, відстоює позицію покращення риторики стосовно жінок і кольорових громадян, а Спайсер підтримує міжнародні торговельні відносини.

• Крило Волл-стріт (Стівен Мнучин, Гері Кон) – вважають пріоритетом економічної політики зниження податків із корпорацій; виступають проти антикитайської стратегії та виходу США із торгових угод.

• Крило без визначення (Келліенн Конвей, Рекс Тіллерсон) – займають високі пости, однак поки остаточно незрозуміло, наскільки їхні погляди вступають у конфлікт із іншими групами впливу. Втім, Рекс Тіллерсон уже вступив у протиріччя з крилом Стівена Беннона можливо з метою, щоби понизити рівень вагомості цієї групи.

• Бюрократи, орієнтовно – 1,8 млн працівників федеральних агентств. 48% із них – чорношкірі американці. Згідно з опитуваннями, 38% бюрократів вважають, що Трамп «взагалі не буде ефективним президентом», і лише 18% – що він буде «дуже ефективним». «Витоки» у ЗМІ – потужний інструмент бюрократів для стимулювання громадської дискусії на свою користь.

РФ не запросили на антитерористичну конференцію

Під час брифінгу, що відбувся 9 березня, представник Держдепартаменту Марк Тонер оголосив, що 22-23 березня державний секретар Рекс Тіллерсон проведе у Вашингтоні багатосторонню зустріч керівниками зовнішньополітичних відомств, які представляють 68 країн-учасниць міжнародної коаліції щодо боротьби з «ІГ». Держсекретар вважає, що нанесення поразки терористичному угрупованню «Ісламська держава» є головним пріоритетом у діяльності Держдепартаменту в регіоні Близького Сходу. При цьому Тонер наголосив, що розгром «ІГ» повинен стати початком процесу стабілізації ситуації в Сирії.

Відповідаючи на запитання преси, чи Москва візьме участь у цих переговорах хоча б в якості спостерігача, Марк Тонер пояснив, що РФ не належить до міжнародної коаліції, а тому брати участь у вашингтонському саміті не буде. Навіть у форматі спостерігача. Зазначимо, що для формату спостерігача не обов'язково належати до міжнародної коаліції.

Маша Захарова, офіційний представник МЗС РФ, прокоментувала відсутність РФ у цьому заході, заявивши, що Москва ніколи не брала участь у роботі в такому міжнародному форматі. Іншими словами, у такому міжнародному форматі точка зору Кремля нікого не цікавить.

Маша Захарова традиційно бреше. Після терористичного акту в Нью-Йорку в 2001 році тогочасний президент США Джордж Буш-молодший запросив Путіна взяти учать в антитерористичній коаліції. В обмін за таке партнерство Путін вимагав дозволу США на цілковитий контроль над всією територією колишнього СРСР. Президент Буш таку згоду негласно дав, щоби Кремль, після розвалу СРСР, знову розширив свій протекторат на всю зону екс-союзу. Це була перша і справді велика особиста перемога Путіна над США як помста за Рейгана і крах СРСР.

Якщо повірити деяким аналітикам, що з-під уламків нью-йоркських веж-близнюків стирчать вуха Путіна, що саме він є ідейним натхненником атак на Нью-Йорк, тоді цей терористичний акт став першою масштабною багатоходівкою, внаслідок якої Путіну теж «знесло башню» – він повірив у свою винятковість і безкарність.

Цього разу трюк не вдався, РФ в антитерористичну спілку народів демонстративно не запросили. А це означає, що персонально з Путіним уже визначились. І якби він не опирався, які б нові ескалації не влаштовував, його свічка вже догорає. А населенню РФ доведеться заплатити за всіма рахунками за підтримку концепції московської деспотії та за свою активну 86% участь у системі путінської тиранії.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ