Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Гуртом і "Реал" легше бити"

Перший тур Ліги чемпіонів для українських клубів склався по-різному.
https://www.realmadrid.com/

Після жеребкування групової стадії єврокубків емоції були двоякі: з однієї сторони – можливість зіграти з сильними командами та перевірити власний рівень, з іншої – мінімальні шанси на продовження шляху в турнірі. Та перший ігровий день показав, що не все так погано.

Напіввиконаний план «Динамо»

Ще декілька впевнених ігор і про Віталія Миколенка як флангового оборонця почнуть забувати. В останні місяці він як у клубі, так і в збірній вимушено грає в центрі оборони і робить це дуже й дуже непогано. В цьому матчі варто відзначати не лише його, а й середню лінію киян, яка допомагала оборонцям справлятися в певних епізодах з тиском «Ювентуса» та Георгія Бущана. Голкіпер хоч і був не надто впевнений на виходах, але його дії на лінії та реакція змушують і надалі вважати його №1, щонайменше в «Динамо».

Якщо оцінювати виступ всієї команди, то він нагадував нашу збірну в матчі з Німеччиною. Це й не дивно, зважаючи на те, що кістяк збірної у жовтневих матчах складали саме представники біло-синіх. Чому саме матч проти Бундестім, а не проти іспанців? Попри гру більш вертикальну та націлену та швидкі випади, українцям часто бракувало креативу попереду, а м’яч, якщо і входив в штрафний майданчик, то до удару не доходило практично ніколи.

Обраний футбол вимагав від підопічних Мірчі Луческу не лише тактичної вишколеності та грамотної взаємодії, а й концентрації, витривалості та досвіду читання гри. Саме цих аспектів не вистачило, коли в гольовій комбінації за участі Кьєзи, Ремзі, Кулусевскі та Морати господарі поля не встигали перебудовуватися та давали забагато простору вмілим гравцям старої сеньйори. За такого розвитку подій добивання Морати, який і відзначився у воротах Бущана, мало цілком логічний характер. Те, що м’яч влетів у ворота одразу після перерви дещо нівелювало малюнок гри, який тренери хотіли би бачити від своїх підопічних і другий тайм розвивався за сценарієм схожим до першого.

Дубль Морати – теж приклад недостатнього досвіду та кількасекундної розконцентрації, за яку на такому рівні карають дуже швидко. Куардадо опинився сам на фланзі та виконав подачу в ідеальну точку: водночас за спини захисникам та достатньо далеко від воротаря. Вбігання Морати, удар головою – 0:2, поразка.

Вже через тиждень відбудеться наступний тур, в якому «Динамо» відправиться в гості до «Ференцвароша». І якщо вівторковий матч у Києві сприймався як перевірка на міцність, а поразка не сильно похитнула очікування вболівальників, то вже через тиждень навіть нічия буде результатом неприйнятним.

Як знекровлений «Шахтар» у футбол грав

Неприємним сюрпризом стали підтверджені випадки захворюванні на Covid-19 у складі гірників. Пропущені матчі збірної та випадання з тренувального процесу призвели в сумі з травмами до того, що до Іспанії підопічні Луїша Каштру вирушили складом, де було чимало молоді. У стартовому складі ж вийшли гравці основи та ротації. Аби не залучати молодь, для якої такий дебют був би стресом, довелося видозмінювати малюнок гри. Тим більше йшлося про «Реал», який хотів реабілітуватися за поразку проти «Кадіса» на вихідних. Як ми знаємо, це в них зробити не вийшло.

Склад «Реалу» теж не можна назвати основним через відсутність у ньому Серхіо Рамоса та Каріма Бенземи. Та навіть це не дає зрозуміти чому в середині першого тайму вершкові поплили. На 29-ій хвилині красивий гол записав на свій рахунок Тете, ще через декілька хвилин його удар відбив Тібо Куртуа, однак в боротьбі з Дентіньйо за підбір м’яча у свої ворота спрямував Рафаель Варан. Коли за декілька хвилин до перерви Манор Соломон вивалився віч-на-віч з голкіпером мадридців та забив, шокованими були не лише нейтральні вболівальники, а й самі гравці «Реалу». Варто відзначити й результативність атак гірників: чотири удари, усі в ствір та три голи. Найвищий рівень реалізації моментів.

Після перерви Зінедін Зідан випустив на поле кількох свіжих гравців. Та спочатку був гол-красень від Луки Модріча, який влучив у самісіньку дев’ятку. Другий гол – суміш бажання свіжого Вінісіуса забити та відверто не найкращого дня для Марлоса. Українець обрізався та подарував м’яч колишньому співвітчизнику. Той подарунком скористався сповна, забивши менше, ніж через хвилину після виходу на поле.

Луїш Каштру був позбавлений можливості на рівноцінні заміни, тож одинадцятка відіграла майже всю гру. Лише наприкінці замість Дентіньйо, Манора Соломона та Маркоса Антоніо вийшли Георгій Судаков, Вітао та Богдан В’юнник. А ще ж був гол Федеріко Вальверде, який скасували лише після перегляду VAR. Стільки емоцій, а головні від самого факту: «Шахтар» обігрує мадридський «Реал» на виїзді.

Цей сезон подарує нам ще не одну сенсацію. Топові клуби залишилися практично без передсезонної підготовки та належного відпочинку, тож про максимум балів на груповому етапі всі можуть лише мріяти. Приємний той факт, що «Шахтар», попри обмежені людські ресурси вже зумів створити сенсацію. Впевнені, що «Динамо» теж здатне на це. Головне не втрачати очки там, де цього робити необов’язково.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ